Päivittäistavaroiden vähittäismyynti kasvoi kesäkuussa 3,0 prosenttia edellisvuodesta

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten* päivittäistavaroiden vähittäismyynnin arvo oli vuoden 2021 kesäkuussa 1 851,1 miljoonaa euroa, mikä oli 3,0 prosenttia enemmän kuin kesäkuussa 2020.

Päivittäistavarakaupan hintaindeksin** mukaan päivittäistavaroiden hinnat nousivat kesäkuussa 0,9 prosenttia kesäkuusta 2020. Elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hinnat laskivat 0,4 prosenttia. Alkoholijuomien ja tupakan hinnat nousivat 5,8 prosenttia*** ja käyttötavaroiden hinnat 0,3 prosenttia kesäkuuhun 2020 verrattuna. Indeksi kuvaa päivittäistavarakaupoissa myytävien tuotteiden hintojen kehitystä. Kaikkien kuluttajahintojen vuosimuutos**** eli inflaatio oli kesäkuussa 2,0 prosenttia. Toukokuussa inflaatio oli 2,2 prosenttia. Inflaation hidastuminen johtui muun muassa polttoaineiden hintojen vuosikasvun hidastumisesta.

Päivittäistavaroiden myynti kasvoi kesäkuussa eniten suurissa supermarketeissa, yhteensä 4,3 prosenttia vuodentakaisesta. Hypermarkettien myynti kasvoi 2,6 prosenttia, pienten supermarkettien 3,0 prosenttia ja valintamyymälöiden 1,1 prosenttia. Pienmyymälöiden myynti jäi vuodentakaiselle tasolleen

Päivittäistavaroiden myynti kasvoi tammi-kesäkuussa 3,9 prosenttia

Päivittäistavaroiden myynti kasvoi tammi-kesäkuussa 2021 eniten hypermarketeissa, yhteensä 5,6 prosenttia. Suurissa supermarketeissa myynti kasvoi 4,2 prosenttia ja pienissä supermarketeissa 3,0 prosenttia. Valintamyymälöiden myynti kasvoi 0,5 prosenttia ja pienmyymälöiden 0,1 prosenttia tammi-kesäkuuhun 2020 verrattuna.

– Ensimmäisen vuosipuoliskon myynnin lähes 4 prosentin kasvua voidaan pitää erittäin hyvänä, kun muistetaan, että vertailukohtana on tammi-kesäkuun 2020 ennätyksellinen, lähes 9 prosentin kasvu, korostaa Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luoto.

– Alkuvuonna myynnin kasvu on ollut voimakkainta hypermarketeissa. Tietoa eri myymälätyyppien myynnin kehityksestä vuosineljänneksittäin löytyy tämän myyntitiedotteen liitteistä.

Päivittäistavaroiden hinnat nousivat tammi-kesäkuussa 2021 yhteensä 1,4 prosenttia vuoden 2020 vastaavasta ajanjaksosta. Elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hinnat nousivat 0,3 prosenttia sekä alkoholijuomien ja tupakan hinnat 5,9 prosenttia***. Käyttötavaroiden hinnat nousivat tammi-kesäkuussa 0,8 prosenttia vuodentakaisesta.

Tilaston taustatiedot

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten kuukausittaisten myyntitietojen tilastointi toteutetaan Tilastokeskuksessa. Jäsenyritykset toimittavat kuukausittaiset tietonsa suoraan Tilastokeskukseen. Tiedot ilmoitetaan arvonlisäverollisina.

*Tilastossa mukana olevat jäsenyritysten ketjut ovat: K-Citymarket, K-Supermarket, K-Market, Neste K -liikenneasemat ja muut K-ruokakaupat, Alepa, Sale, Prisma, S-market, Herkku ja ABC, Lidl, Tokmanni, M-ketju, Minimani sekä R-kioski.

**Päivittäistavarakaupan hintaindeksi kuvaa elintarvikkeiden, alkoholittomien juomien, mietojen alkoholijuomien, tupakan, kodin kulutustavaroiden, nikotiinivalmisteiden, vitamiinien, puutarhatarvikkeiden, sisäkasvien ja -kukkien, lemmikkieläintuotteiden, sanoma- ja aikakauslehtien irtonumeroiden, henkilökohtaisten hygieniatuotteiden sekä kauneudenhoitotuotteiden hintakehitystä.

***Alkoholiveroa on korotettu 1.1.2018, 1.1.2019 ja 1.1.2021. Tupakkaveroa on korotettu vuosien 2018–2021 aikana 1.1.2018, 1.7.2018, 1.1.2019 ja 1.7.2019, 1.1.2020, 1.7.2020 ja 1.1.2021.

****Tilastokeskuksen laskema kuluttajahintaindeksi kuvaa Suomessa ostettujen tavaroiden ja palveluiden hintakehitystä ja sitä käytetään yleisenä inflaation mittarina. Kuluttajahintaindeksi on ketjuindeksi, jonka hyödykekoria ja painoja päivitetään vuosittain.

Lisätietoja:
PTY, toimitusjohtaja Kari Luoto p. 0400 688 708
Tilastokeskus, aktuaari Mauri Niiniaho p. 029 551 3409

Liitteet:
Päivittäistavaroiden vähittäismyynnin kehitys myymälätyypeittäin kesäkuussa 2020 ja 2021 kuvioina (html) ja taulukkoina (pdf)
Päivittäistavarakaupan hintaindeksien kehitys kesäkuussa 2020 ja 2021 kuviona ja taulukkona (html)
Päivittäistavarakaupan myynnin, hintojen sekä volyymin kehitys neljännesvuosittain (pdf)

Jaa julkaisu