Päivittäistavaroiden vähittäismyynti kasvoi huhtikuussa 2,7 prosenttia edellisvuodesta

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten* päivittäistavaroiden vähittäismyynnin arvo oli vuoden 2021 huhtikuussa 1 728,9 miljoonaa euroa, mikä oli 2,7 prosenttia enemmän kuin huhtikuussa 2020.

Päivittäistavarakaupan hintaindeksin** mukaan päivittäistavaroiden hinnat nousivat huhtikuussa 1,8 prosenttia huhtikuusta 2020. Elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hinnat nousivat 0,8 prosenttia. Alkoholijuomien ja tupakan hinnat nousivat 5,7 prosenttia*** ja käyttötavaroiden hinnat 0,6 prosenttia huhtikuuhun 2020 verrattuna. Indeksi kuvaa päivittäistavarakaupoissa myytävien tuotteiden hintojen kehitystä. Kaikkien kuluttajahintojen vuosimuutos**** eli inflaatio oli huhtikuussa 2,1 prosenttia. Maaliskuussa inflaatio oli 1,3 prosenttia.

Päivittäistavaroiden myynti kasvoi huhtikuussa eniten pienmyymälöissä, yhteensä 9,6 prosenttia vuodentakaisesta. Hypermarkettien myynti kasvoi 2,4 prosenttia, suurten supermarkettien 3,4 prosenttia ja pienten supermarkettien 2,0 prosenttia. Valintamyymälöiden myynti kasvoi 1,0 prosenttia huhtikuuhun 2020 verrattuna.

Päivittäistavaroiden myynti kasvoi tammi-huhtikuussa 4,9 prosenttia

Päivittäistavaroiden myynti kasvoi tammi-huhtikuussa 2021 eniten hypermarketeissa, yhteensä 7,6 prosenttia. Suurissa supermarketeissa myynti kasvoi 4,7 prosenttia ja pienissä supermarketeissa 3,8 prosenttia. Valintamyymälöiden myynti kasvoi 0,8 prosenttia ja pienmyymälöiden 0,8 prosenttia tammi-huhtikuuhun 2020 verrattuna.

Päivittäistavaroiden hinnat nousivat tammi-huhtikuussa 2021 yhteensä 1,5 prosenttia vuoden 2020 vastaavasta ajanjaksosta. Elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hinnat nousivat 0,4 prosenttia sekä alkoholijuomien ja tupakan hinnat 5,9 prosenttia***. Käyttötavaroiden hinnat nousivat tammi-huhtikuussa 1,0 prosenttia vuodentakaisesta.

– Päivittäistavarakaupan huhtikuun 2,7 prosentin myynnin kasvua voidaan pitää hyvänä, kun huomioidaan, että tänä vuonna pääsiäiskauppa ajoittui maaliskuulle. Tammi-huhtikuussa päivittäistavarakaupan noin viiden prosentin kasvu on tullut pääasiassa myytyjen kappalemäärien kasvusta. Tilastokeskuksen laskeman päivittäistavarakaupan hintaindeksin mukaan hinnat nousivat yhteensä 1,5 prosenttia vuoteen 2020 verrattuna, toteaa Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luoto.

Toimialan kehitykseen vaikutti osaltaan koronaviruksen aiheuttama poikkeustilanne vuotta aiemmin.

Tilaston taustatiedot

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten kuukausittaisten myyntitietojen tilastointi toteutetaan Tilastokeskuksessa. Jäsenyritykset toimittavat kuukausittaiset tietonsa suoraan Tilastokeskukseen. Tiedot ilmoitetaan arvonlisäverollisina.

*Tilastossa mukana olevat jäsenyritysten ketjut ovat: K-Citymarket, K-Supermarket, K-Market, Neste K -liikenneasemat ja muut K-ruokakaupat, Alepa, Sale, Prisma, S-market, Herkku ja ABC, Lidl, Tokmanni, M-ketju, Minimani sekä R-kioski.

**Päivittäistavarakaupan hintaindeksi kuvaa elintarvikkeiden, alkoholittomien juomien, mietojen alkoholijuomien, tupakan, kodin kulutustavaroiden, nikotiinivalmisteiden, vitamiinien, puutarhatarvikkeiden, sisäkasvien ja -kukkien, lemmikkieläintuotteiden, sanoma- ja aikakauslehtien irtonumeroiden, henkilökohtaisten hygieniatuotteiden sekä kauneudenhoitotuotteiden hintakehitystä.

***Alkoholiveroa on korotettu 1.1.2018, 1.1.2019 ja 1.1.2021. Tupakkaveroa on korotettu vuosien 2018–2021 aikana 1.1.2018, 1.7.2018, 1.1.2019, 1.7.2019, 1.1.2020, 1.7.2020 ja 1.1.2021.

****Tilastokeskuksen laskema kuluttajahintaindeksi kuvaa Suomessa ostettujen tavaroiden ja palveluiden hintakehitystä ja sitä käytetään yleisenä inflaation mittarina. Kuluttajahintaindeksi on ketjuindeksi, jonka hyödykekoria ja painoja päivitetään vuosittain.

Lisätietoja: 
PTY, toimitusjohtaja Kari Luoto p. 0400 688 708
Tilastokeskus, aktuaari Mauri Niiniaho p. 029 551 3409

Liitteet:
Päivittäistavaroiden vähittäismyynnin kehitys myymälätyypeittäin huhtikuussa 2020 ja 2021 kuvioina ja taulukkoina (pdf)
Päivittäistavarakaupan hintaindeksien kehitys huhtikuussa 2020 ja 2021 kuviona ja taulukkona (pdf)
 

Jaa julkaisu