Kauppa palvelee kaikkia asiakkaita – vahva vetoomus maskin käyttöön  

Kauppa vetoaa vahvasti asiakkaisiin, että he käyttäisivät maskia aina myymälässä asioidessaan. Kauppa ei voi kuitenkaan käytännössä estää asiointia maskin puuttumisen vuoksi. 

Kaupan liitto ja Päivittäistavarakauppa ry vetoavat edelleen vahvasti asiakkaisiin, että he käyttäisivät kasvosuojaimia aina myymälässä asioidessaan. Ohjeistus koskee myös myymälähenkilökuntaa. 

Maskipakon asettaminen kaupan asiakkaille on kuitenkin ongelmallista. Maskin käyttö ei ole kaikille mahdollista, esimerkiksi terveyssyistä. Käytännössä kaupan myymälöissä on vaikea valvoa syitä sille, miksi joku ei käytä maskia. Terveystietojen käsitteleminen on tietosuojasyistä hyvin haastavaa. 

– Vetoamme kaikkiin asiakkaisiin: käyttäkää maskia, jos vain suinkin mahdollista. Me kaikki kannamme nyt vastuun siitä, että kaupassa on turvallista asioida ja tehdä töitä, Kaupan liiton toimitusjohtaja Mari Kiviniemi ja Päivittäistavarakaupan toimitusjohtaja Kari Luoto vetoavat. 

– Elintarvikkeet ovat välttämättömyyshyödykkeitä, ja niiden saatavuus on pyrittävä varmistamaan kaikille kuluttajille kaikissa tilanteissa, Kari Luoto muistuttaa. 

Kaupan ala on lokakuusta 2020 lähtien suosittanut vahvasti maskin käyttöä kaikille yli 12-vuotiaille asiakkaille koko maassa. Jo koronapandemian alusta alkaen on asiakkaiden ja työntekijöiden turvallisuuden parantamiseksi tehty runsaasti myös muita omaehtoisia toimenpiteitä, jotka ovat tehonneet hyvin. Kaupoista ei ole myöskään lähtenyt laajoja tartuntaketjuja.  

Kaupoissa huolehditaan hygieniasta ja siivotaan tehostetusti. Turvallisesta asioinnista muistutetaan eri tavoin, käytössä ovat muun muassa kuulutukset, julisteet, infonäytöt ja lattiatarrat. Myymälöissä kehotetaan pitämään yli kahden metrin turvaväli toisiin ihmisiin, ja asiakkaille on huhtikuusta 2020 alkaen tarjottu mahdollisuus käsienpesuun tai käsidesin käyttöön.  

Kauppa tekee valtavasti ja monipuolisesti työtä, jotta kaikissa myymälöissä on turvallista asioida. Viestiminen maskien käytön välttämättömyydestä myymälöissä on tärkeätä, ja suositammekin sen lisäämistä edelleen, Mari Kiviniemi toteaa. 
 
Lisätietoja:  
Toimitusjohtaja Mari Kiviniemi, Kaupan liitto, p. 050 511 3189, mari.kiviniemi(at)kauppa.fi 
Toimitusjohtaja Kari Luoto, Päivittäistavarakauppa ry, p. 040 068 8708, kari.luoto(at)pty.fi 
 
Turvallisen asioinnin ohjeet kaupan asiakkaalle 

•    Älä asioi myymälässä sairaana tai edes oireettomana karanteenissa  
•    Käytä kasvosuojainta 
•    Huolehdi hyvästä käsi-, yskimis- ja aivastushygieniasta  
•    Pidä yli kahden metrin turvaväli myymälän henkilökuntaan ja toisiin asiakkaisiin  
•    Asioi myymälässä suunnitelmallisesti ja mahdollisimman pienellä seurueella 

Jaa julkaisu