Päivittäistavaroiden vähittäismyynti kasvoi joulukuussa 9,5 prosenttia edellisvuodesta

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten* päivittäistavaroiden vähittäismyynnin arvo oli vuoden 2020 joulukuussa 1 848,5 miljoonaa euroa, mikä oli 9,5 prosenttia enemmän kuin vuoden 2019 joulukuussa.

Päivittäistavarakaupan hintaindeksin** mukaan päivittäistavaroiden hinnat nousivat joulukuussa 1,1 prosenttia vuoden 2019 joulukuusta. Elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hinnat nousivat joulukuussa 0,2 prosenttia. Alkoholijuomien ja tupakan hinnat nousivat samaan aikaan 4,6 prosenttia*** ja käyttötavaroiden hinnat 0,4 prosenttia vuoden 2019 joulukuuhun verrattuna. Indeksi kuvaa päivittäistavarakaupoissa myytävien tuotteiden hintojen kehitystä. Kaikkien kuluttajahintojen vuosimuutos**** eli inflaatio oli joulukuussa 0,2 prosenttia. Marraskuussa inflaatio oli myös 0,2 prosenttia.

Päivittäistavaroiden myynti kasvoi vuoden 2020 joulukuussa eniten hypermarketeissa, yhteensä 11,1 prosenttia vuodentakaisesta. Suurten supermarkettien myynti kasvoi joulukuussa 10,2 prosenttia ja pienten supermarkettien 9,3 prosenttia vuotta aiemmasta. Valintamyymälöiden myynti kasvoi samaan aikaan 4,7 prosenttia ja pienmyymälöiden myynti laski 1,5 prosenttia vuoden 2019 joulukuuhun verrattuna.

– Päivittäistavaroiden myynti jatkoi joulukuussa odotetun kovaa kasvua 9,5 prosentin vauhdilla, kun ennätysmäärä suomalaisia vietti joulun ajan kotimaassa, sanoo Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luoto.

Päivittäistavaroiden myynti kasvoi tammi-joulukuussa 8,6 prosenttia 

– Koronatilanne vaikutti päivittäistavaramyyntiin vuonna 2020 huomattavasti, ja koko vuoden 8,6 prosentin myynnin kasvu on poikkeuksellisen hyvä. Ensi perjantaina julkaisemme päivittäistavarakaupan tuoteryhmäkohtaiset myyntitilastot, jotka avaavat tarkemmin koko viime vuoden myynnin kehitystä sekä muutoksia muun muassa lihan, maitotuotteiden ja juomien kulutuksessa, Luoto kertoo.

Päivittäistavaroiden myynti kasvoi vuoden 2020 tammi-joulukuussa eniten hypermarketeissa, yhteensä 11,5 prosenttia. Suurissa supermarketeissa myynti kohosi tammi-joulukuussa 8,7 prosenttia ja pienten supermarkettien osalta 8,0 prosenttia. Valintamyymälöiden myynti kohosi yhteensä 4,1 prosenttia ja pienmyymälöiden myynti sen sijaan laski 2,7 prosenttia vuoden 2019 tammi-joulukuuhun verrattuna.

Päivittäistavaroiden hinnat nousivat vuoden 2020 tammi-joulukuussa yhteensä 1,9 prosenttia vuoden 2019 vastaavasta ajanjaksosta. Elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hinnat nousivat 1,7 prosenttia sekä alkoholijuomien ja tupakan hinnat 4,5 prosenttia***. Käyttötavaroiden hinnat pysyivät edellisvuoden tasolla vuoden 2020 tammi-joulukuussa.

– Ruoan hintojen nousu oli vuonna 2020 maltillista. Elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hinnat nousivat vuonna 2020 Suomessa 1,7 prosenttia, kun vastaava keskimääräinen hinnan nousu oli kaikissa EU-maissa 2,5 prosenttia.

Tilaston taustatiedot

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten kuukausittaisten myyntitietojen tilastointi toteutetaan Tilastokeskuksessa. Jäsenyritykset toimittavat kuukausittaiset tietonsa suoraan Tilastokeskukseen. Tiedot ilmoitetaan arvonlisäverollisina.

*Tilastossa mukana olevat jäsenyritysten ketjut ovat: K-Citymarket, K-Supermarket, K-Market, Neste K -liikenneasemat ja muut K-ruokakaupat, Alepa, Sale, Prisma, S-market, Herkku ja ABC, Lidl, Tokmanni, M-ketju, Minimani sekä R-kioski.

**Päivittäistavarakaupan hintaindeksi kuvaa elintarvikkeiden, alkoholittomien juomien, mietojen alkoholijuomien, tupakan, kodin kulutustavaroiden, nikotiinivalmisteiden, vitamiinien, puutarhatarvikkeiden, sisäkasvien ja -kukkien, lemmikkieläintuotteiden, sanoma- ja aikakauslehtien irtonumeroiden, henkilökohtaisten hygieniatuotteiden sekä kauneudenhoitotuotteiden hintakehitystä.

***Alkoholiveroa on korotettu 1.1.2018 ja 1.1.2019. Tupakkaveroa on korotettu vuosien 2018–2020 aikana 1.1.2018, 1.7.2018, 1.1.2019 ja 1.7.2019, 1.1.2020 ja 1.7.2020.

****Tilastokeskuksen laskema kuluttajahintaindeksi kuvaa Suomessa ostettujen tavaroiden ja palveluiden hintakehitystä ja sitä käytetään yleisenä inflaation mittarina. Kuluttajahintaindeksi on ketjuindeksi, jonka hyödykekoria ja painoja päivitetään vuosittain.

Lisätietoja: 
PTY, toimitusjohtaja Kari Luoto p. 040 068 8708
Tilastokeskus, aktuaari Mauri Niiniaho p. 029 551 3409

Liitteet:
Päivittäistavaroiden vähittäismyynnin kehitys myymälätyypeittäin joulukuussa 2019 ja 2020 kuvioina ja taulukkoina (pdf)
Päivittäistavarakaupan hintaindeksien kehitys joulukuussa 2019 ja 2020 kuviona ja taulukkona (pdf)
Päivittäistavarakaupan myynnin, hintojen sekä volyymin kehitys neljännesvuosittain (pdf)

Jaa julkaisu