Päivittäistavaroiden vähittäismyynti kasvoi marraskuussa 5,4 prosenttia edellisvuodesta

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten* päivittäistavaroiden vähittäismyynnin arvo oli vuoden 2020 marraskuussa 1 569,0 miljoonaa euroa, mikä oli 5,4 prosenttia enemmän kuin vuoden 2019 marraskuussa.

Päivittäistavarakaupan hintaindeksin** mukaan päivittäistavaroiden hinnat nousivat marraskuussa 1,9 prosenttia vuoden 2019 marraskuusta. Elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hinnat nousivat marraskuussa kaikkiaan 1,5 prosenttia. Alkoholijuomien ja tupakan hinnat nousivat samaan aikaan 4,5 prosenttia*** ja käyttötavaroiden hinnat 0,2 prosenttia vuoden 2019 marraskuuhun verrattuna. Indeksi kuvaa päivittäistavarakaupoissa myytävien tuotteiden hintojen kehitystä. Kaikkien kuluttajahintojen vuosimuutos**** eli inflaatio oli marraskuussa 0,2 prosenttia. Lokakuussa inflaatio oli myös 0,2 prosenttia.

Päivittäistavaroiden myynti kasvoi vuoden 2020 marraskuussa eniten hypermarketeissa, yhteensä 6,4 prosenttia vuodentakaisesta. Suurten supermarkettien myynti kasvoi marraskuussa 5,7 prosenttia ja pienten supermarkettien 5,1 prosenttia vuotta aiemmasta. Valintamyymälöiden myynti kasvoi samaan aikaan 3,3 prosenttia ja pienmyymälöiden myynti vastaavasti laski 1,9 prosenttia vuoden 2019 marraskuuhun verrattuna.

Päivittäistavaroiden myynti kasvoi tammi-marraskuussa 8,5 prosenttia 

Päivittäistavaroiden myynti kasvoi vuoden 2020 tammi-marraskuussa eniten hypermarketeissa, yhteensä 11,5 prosenttia. Suurissa supermarketeissa myynti kohosi tammi-marraskuussa 8,5 prosenttia ja pienten supermarkettien osalta 7,9 prosenttia. Valintamyymälöiden myynti kohosi yhteensä 4,0 prosenttia ja pienmyymälöiden myynti sen sijaan laski 2,8 prosenttia vuoden 2019 tammi-marraskuuhun verrattuna.

Päivittäistavaroiden hinnat nousivat vuoden 2020 tammi-marraskuussa yhteensä 2,0 prosenttia vuoden 2019 vastaavasta ajanjaksosta. Elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hinnat nousivat 1,8 prosenttia sekä alkoholijuomien ja tupakan hinnat 4,5 prosenttia***. Käyttötavaroiden hinnat sen sijaan laskivat tammi-marraskuussa 0,1 prosenttia vuodentakaisesta. 

Tilaston taustatiedot

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten kuukausittaisten myyntitietojen tilastointi toteutetaan Tilastokeskuksessa. Jäsenyritykset toimittavat kuukausittaiset tietonsa suoraan Tilastokeskukseen. Tiedot ilmoitetaan arvonlisäverollisina.

*Tilastossa mukana olevat jäsenyritysten ketjut ovat: K-Citymarket, K-Supermarket, K-Market, Neste K -liikenneasemat ja muut K-ruokakaupat, Alepa, Sale, Prisma, S-market, Herkku ja ABC, Lidl, Tokmanni, M-ketju, Minimani sekä R-kioski.

**Päivittäistavarakaupan hintaindeksi kuvaa elintarvikkeiden, alkoholittomien juomien, mietojen alkoholijuomien, tupakan, kodin kulutustavaroiden, nikotiinivalmisteiden, vitamiinien, puutarhatarvikkeiden, sisäkasvien ja -kukkien, lemmikkieläintuotteiden, sanoma- ja aikakauslehtien irtonumeroiden, henkilökohtaisten hygieniatuotteiden sekä kauneudenhoitotuotteiden hintakehitystä.

***Alkoholiveroa on korotettu 1.1.2018 ja 1.1.2019. Tupakkaveroa on korotettu vuosien 2018–2020 aikana 1.1.2018, 1.7.2018, 1.1.2019 ja 1.7.2019, 1.1.2020 ja 1.7.2020.

****Tilastokeskuksen laskema kuluttajahintaindeksi kuvaa Suomessa ostettujen tavaroiden ja palveluiden hintakehitystä ja sitä käytetään yleisenä inflaation mittarina. Kuluttajahintaindeksi on ketjuindeksi, jonka hyödykekoria ja painoja päivitetään vuosittain.

Lisätietoja: 
PTY, toimitusjohtaja Kari Luoto p. 040 068 8708
Tilastokeskus, aktuaari Reetta-Maria Salokannel p. 029 551 3657

Liitteet:
Päivittäistavaroiden vähittäismyynnin kehitys myymälätyypeittäin marraskuussa 2019 ja 2020 kuvioina ja taulukkoina (pdf)
Päivittäistavarakaupan hintaindeksien kehitys marraskuussa 2019 ja 2020 kuviona ja taulukkona (pdf)

Jaa julkaisu