Päivittäistavaroiden vähittäismyynti kasvoi syyskuussa 8,7 prosenttia edellisvuodesta

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten* päivittäistavaroiden vähittäismyynnin arvo oli vuoden 2020 syyskuussa 1 569,0 miljoonaa euroa, mikä oli 8,7 prosenttia enemmän kuin vuoden 2019 syyskuussa.

Päivittäistavarakaupan hintaindeksin** mukaan päivittäistavaroiden hinnat nousivat syyskuussa 2,0 prosenttia vuoden 2019 syyskuusta. Elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hinnat nousivat syyskuussa niin ikään 2,0 prosenttia. Alkoholijuomien ja tupakan hinnat nousivat samaan aikaan 3,7 prosenttia*** ja käyttötavaroiden hinnat laskivat 0,5 prosenttia syyskuuhun 2019 verrattuna. Indeksi kuvaa päivittäistavarakaupoissa myytävien tuotteiden hintojen kehitystä. Kaikkien kuluttajahintojen vuosimuutos**** eli inflaatio oli syyskuussa 0,2 prosenttia. Elokuussa inflaatio oli myös 0,2 prosenttia.

Päivittäistavaroiden myynti kasvoi syyskuussa 2020 ripeimmin hypermarketeissa, yhteensä 11,3 prosenttia vuodentakaisesta. Suurten supermarkettien myynti kasvoi syyskuussa 8,6 prosenttia ja pienten supermarkettien 8,2 prosenttia vuotta aiemmasta. Valintamyymälöiden myynti kasvoi samaan aikaan 5,6 prosenttia ja pienmyymälöiden myynti laski 0,9 prosenttia syyskuusta 2019.

– Päivittäistavaroiden myynti jatkoi syyskuussa voimakasta kasvua. Kesäkauden jälkeen uudelleen kiristyneet etätyösuositukset ja muut koronatilanteesta johtuvat rajoitukset näkyvät myös elintarvikkeiden myynnissä. Ensi viikon lopulla julkaisemme päivittäistavarakaupan heinä-syyskuun tuoteryhmäkohtaiset myyntitiedot, jotka kertovat tarkemmin muutoksista muun muassa lihan, maitotuotteiden ja juomien kulutuksessa, kertoo Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luoto

Päivittäistavaroiden myynti kasvoi tammi-syyskuussa 8,3 prosenttia 

Päivittäistavaroiden myynti kasvoi vuoden 2020 tammi-syyskuussa eniten hypermarketeissa, yhteensä 11,4 prosenttia. Suurissa supermarketeissa myynti kohosi tammi-syyskuussa 8,3 prosenttia ja pienten supermarkettien osalta 7,7 prosenttia. Valintamyymälöiden myynti kohosi 3,7 prosenttia ja pienmyymälöiden myynti laski 3,2 prosenttia tammi-syyskuuhun 2019 verrattuna.

Päivittäistavaroiden hinnat nousivat vuoden 2020 tammi-syyskuussa yhteensä 2,0 prosenttia vuoden 2019 vastaavasta ajanjaksosta. Elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hinnat nousivat 1,8 prosenttia ja alkoholijuomien ja tupakan hinnat nousivat 4,5 prosenttia***. Käyttötavaroiden hinnat sen sijaan laskivat tammi-syyskuussa 0,2 prosenttia vuodentakaisesta. 

Tilaston taustatiedot

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten kuukausittaisten myyntitietojen tilastointi toteutetaan Tilastokeskuksessa. Jäsenyritykset toimittavat kuukausittaiset tietonsa suoraan Tilastokeskukseen. Tiedot ilmoitetaan arvonlisäverollisina.

*Tilastossa mukana olevat jäsenyritysten ketjut ovat: K-Citymarket, K-Supermarket, K-Market, Neste K -liikenneasemat ja muut K-ruokakaupat, Alepa, Sale, Prisma, S-market, Herkku ja ABC, Lidl, Tokmanni, M-ketju, Minimani sekä R-kioski.

**Päivittäistavarakaupan hintaindeksi kuvaa elintarvikkeiden, alkoholittomien juomien, mietojen alkoholijuomien, tupakan, kodin kulutustavaroiden, nikotiinivalmisteiden, vitamiinien, puutarhatarvikkeiden, sisäkasvien ja -kukkien, lemmikkieläintuotteiden, sanoma- ja aikakauslehtien irtonumeroiden, henkilökohtaisten hygieniatuotteiden sekä kauneudenhoitotuotteiden hintakehitystä.

***Alkoholiveroa on korotettu 1.1.2018 ja 1.1.2019. Tupakkaveroa on korotettu vuosien 2018–2020 aikana 1.1.2018, 1.7.2018, 1.1.2019 ja 1.7.2019, 1.1.2020 ja 1.7.2020.

****Tilastokeskuksen laskema kuluttajahintaindeksi kuvaa Suomessa ostettujen tavaroiden ja palveluiden hintakehitystä ja sitä käytetään yleisenä inflaation mittarina. Kuluttajahintaindeksi on ketjuindeksi, jonka hyödykekoria ja painoja päivitetään vuosittain.

Lisätietoja: 
PTY, toimitusjohtaja Kari Luoto p. 0400 688 708
Tilastokeskus, aktuaari Reetta-Maria Salokannel p. 029 551 3657

Liitteet:
Päivittäistavaroiden vähittäismyynnin kehitys myymälätyypeittäin syyskuussa 2019 ja 2020 kuvioina ja taulukkoina (pdf)
Päivittäistavarakaupan hintaindeksien kehitys syyskuussa 2019 ja 2020 kuviona ja taulukkona (pdf)
Päivittäistavarakaupan myynnin, hintojen sekä volyymin kehitys neljännesvuosittain (pdf)
 

Jaa julkaisu