Päivittäistavaroiden vähittäismyynti kasvoi elokuussa 5,0 prosenttia edellisvuodesta

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten* päivittäistavaroiden vähittäismyynnin arvo oli vuoden 2020 elokuussa 1 684,1 miljoonaa euroa, mikä oli 5,0 prosenttia enemmän kuin vuoden 2019 elokuussa.

Päivittäistavarakaupan hintaindeksin** mukaan päivittäistavaroiden hinnat nousivat elokuussa 1,3 prosenttia vuoden 2019 elokuusta. Elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hinnat nousivat elokuussa 0,9 prosenttia. Alkoholijuomien ja tupakan hinnat nousivat samaan aikaan 3,7 prosenttia*** ja käyttötavaroiden hinnat 0,1 prosenttia vuoden 2019 elokuuhun verrattuna. Indeksi kuvaa päivittäistavarakaupoissa myytävien tuotteiden hintojen kehitystä. Kaikkien kuluttajahintojen vuosimuutos**** eli inflaatio oli elokuussa 0,2 prosenttia. Heinäkuussa inflaatio oli 0,6 prosenttia.

Päivittäistavaroiden myynti kasvoi vuoden 2020 elokuussa eniten hypermarketeissa, yhteensä 6,5 prosenttia vuodentakaisesta. Suurten supermarkettien myynti kohosi elokuussa 4,7 prosenttia ja pienten supermarkettien vastaavasti 5,2 prosenttia vuotta aiemmasta. Valintamyymälöiden myynti kasvoi elokuussa 3,3 prosenttia ja pienmyymälöiden myynti laski 2,8 prosenttia vuoden 2019 elokuusta.

Päivittäistavaroiden myynti kasvoi tammi-elokuussa 8,2 prosenttia 

Päivittäistavaroiden myynti kasvoi tammi-elokuussa 2020 eniten hypermarketeissa, yhteensä 11,5 prosenttia. Suurissa supermarketeissa myynti kohosi tammi-elokuussa 8,3 prosenttia ja pienten supermarkettien myynti kasvoi samaan aikaan 7,7 prosenttia. Valintamyymälöiden myynti kohosi 3,5 prosenttia ja pienmyymälöiden myynti laski 3,5 prosenttia vuoden 2019 tammi-elokuuhun verrattuna.

Päivittäistavaroiden hinnat nousivat vuoden 2020 tammi-elokuussa yhteensä 2,0 prosenttia vuoden 2019 vastaavasta ajanjaksosta. Elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hinnat nousivat 1,8 prosenttia ja alkoholijuomien ja tupakan hinnat nousivat 4,6 prosenttia***. Käyttötavaroiden hinnat sen sijaan laskivat tammi-elokuussa 0,1 prosenttia vuodentakaisesta. 

– Elokuussa elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hinnannousu oli 0,9 prosenttia. Kaiken kaikkiaan näiden tuotteiden hinnannousu (1,8 prosenttia) on ollut vuoden kahdeksan ensimmäisen kuukauden aikana maltillista koronaepidemiasta huolimatta. Tammi-elokuun myynnin kasvu onkin tullut pääosin kappalemäärien myynnin kasvusta, toteaa Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luoto.

Tilaston taustatiedot

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten kuukausittaisten myyntitietojen tilastointi toteutetaan Tilastokeskuksessa. Jäsenyritykset toimittavat kuukausittaiset tietonsa suoraan Tilastokeskukseen. Tiedot ilmoitetaan arvonlisäverollisina.

*Tilastossa mukana olevat jäsenyritysten ketjut ovat: K-Citymarket, K-Supermarket, K-Market, Neste K -liikenneasemat ja muut K-ruokakaupat, Alepa, Sale, Prisma, S-market, Herkku ja ABC, Lidl, Tokmanni, M-ketju, Minimani sekä R-kioski.

**Päivittäistavarakaupan hintaindeksi kuvaa elintarvikkeiden, alkoholittomien juomien, mietojen alkoholijuomien, tupakan, kodin kulutustavaroiden, nikotiinivalmisteiden, vitamiinien, puutarhatarvikkeiden, sisäkasvien ja -kukkien, lemmikkieläintuotteiden, sanoma- ja aikakauslehtien irtonumeroiden, henkilökohtaisten hygieniatuotteiden sekä kauneudenhoitotuotteiden hintakehitystä.

***Alkoholiveroa on korotettu 1.1.2018 ja 1.1.2019. Tupakkaveroa on korotettu vuosien 2018–2020 aikana 1.1.2018, 1.7.2018, 1.1.2019 ja 1.7.2019, 1.1.2020 ja 1.7.2020.

****Tilastokeskuksen laskema kuluttajahintaindeksi kuvaa Suomessa ostettujen tavaroiden ja palveluiden hintakehitystä ja sitä käytetään yleisenä inflaation mittarina. Kuluttajahintaindeksi on ketjuindeksi, jonka hyödykekoria ja painoja päivitetään vuosittain.

Lisätietoja
PTY, toimitusjohtaja Kari Luoto p. 0400 688 708
Tilastokeskus, aktuaari Reetta-Maria Salokannel p. 029 551 3657

Liitteet:
Päivittäistavaroiden vähittäismyynnin kehitys myymälätyypeittäin elokuussa 2019 ja 2020 kuvioina ja taulukkoina (pdf)
Päivittäistavarakaupan hintaindeksien kehitys elokuussa 2019 ja 2020 kuviona ja taulukkona (pdf)

Korjattu 29.9. klo 11.50: Väliotsikko Päivittäistavaroiden myynti kasvoi tammi-elokuussa 8,2 prosenttia (alkuperäisessä versiossa virheellisesti 8,7 prosenttia)

Jaa julkaisu