Ruokahävikin vähentäminen on elintarvikeketjun yhteispeliä

Päivittäistavarakaupan myymälöissä ja laajemmin koko elintarvikeketjussa mietitään keinoja ruokahävikin vähentämiseksi. Ilmastovaikutusten pohdinnassa kaupan oman ilmastojalanjäljen pienentämisen rinnalla korostuu ilmastokädenjäljen, eli kaupan toimista muualla elintarvikeketjussa saatavien ilmastohyötyjen suurentaminen ja vastuullisten valintojen mahdollistaminen kuluttajalle.

Päivittäistavarakauppa on mukana viime vuonna julkaistussa Elintarvikealan materiaalitehokkuuden sitoumuksessa, jonka tarkoituksena on vähentää ruoan valmistuksen, jakelun ja kulutuksen ympäristövaikutuksia. Sitoumuksessa Päivittäistavarakauppa ry on asettanut tavoitteekseen laskea kaupan ruokahävikin 1,75 prosentin tasolle vuoteen 2021 mennessä. Päivittäistavarakauppa on mukana myös koko kaupan alan vähähiilisyystiekartassa, jonka visiona on kaupan hiilineutraalius vuonna 2035.

– Ilmastotyölle asetettuihin tavoitteisiin pääseminen edellyttää tiivistä yhteistyötä kaikkien elintarvikeketjun toimijoiden kesken. Päivittäistavarakaupan keinoja ruokahävikin vähentämiseksi ovat esimerkiksi kehittyvä kysynnän ennakointi ja tilausten hallinta, ja vaikkapa pakkausten suunnittelu yhdessä elintarvike- ja pakkausteollisuuden kanssa. Kehitys edellyttää vähittäistä toiminnan tehostamista, mutta myös innovaatioita ja investointeja tarvitaan, sanoo johtaja Ilkka Nieminen Päivittäistavarakauppa ry:stä.

Päivittäistavarakauppa on mukana myös tänään käynnistyvässä Hävikkiviikossa. 

Osana Hävikkiviikkoa järjestetään Ruokaketjun hävikkiwebinaari, joka lähetetään keskiviikkona 9. syyskuuta klo 9.00–12.15 Ässäkeskuksesta. Webinaarin järjestävät Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto, Elintarviketeollisuusliitto, Päivittäistavarakauppa ry, Matkailu- ja ravintolapalvelut Mara ry, Suomen pakkausyhdistys, maa- ja metsätalousministeriö sekä Motiva.     

– Kauppa on aktiivisesti mukana elintarvikeketjun ilmastotyössä, ja yritykset kehittävät työkaluja ja toimintatapoja parantaakseen materiaalitehokkuuttaan. Alustavien raportointitulosten mukaan kaupan yritykset ovat Elintarvikealan materiaalitehokkuuden sitoumukseen liittyvillä toimilla vähentäneet ruokahävikkiä yli kaksi miljoonaa kiloa vuodessa. Hävikkiwebinaarissa kuullaan lisää tuloksista, lupaa kiertotalouden asiantuntija Tiia Merenheimo Motivasta.

Webinaariin voi ilmoittautua vielä tänään tästä linkistä. Tervetuloa! 

Vähittäiskaupan ruokahävikki pysytellyt edellisen vuoden tasolla

Henkilöstön ammattitaidon lisäksi kaupan ruokahävikin hallinnassa tärkeää ovat sähköiset ennuste- ja tilausjärjestelmät, hyvät logistiikkaratkaisut ja laajat aukioloajat. Ruokahävikkiä hyödynnetään ensisijaisesti ruoka-apuna. Vuonna 2019 PTY:n jäsenyritysten myymälöissä ja niitä palvelevassa kaupan omassa logistiikassa hävikiksi päätyi 2,00 prosenttia elintarvikkeista. 

Hävikkilukuun lasketaan myynnistä esimerkiksi myyntiajan loppumisen, laadun heikkenemisen tai pakkausten rikkoutumisen takia poistetut elintarvikkeet. Siihen ei lasketa varkaushävikkiä tai hinnanalennuksia. Ruoka-apu on luvussa mukana hävikkinä. Luku ei koske foodservice-tukkukauppaa, joka toimittaa elintarvikkeita mm. ravintoloille ja julkishallinnon keittiöille. 

PTY on koostanut luvun jäsenyritysten ilmoittamista tiedoista koskien myymälöihin toimitettujen elintarvikkeiden määrää ja hävikin määrää tonneina.

Foodservice-tukkukaupan yritysten oman logistiikan ja myymälöiden hävikki vuonna 2019 oli 0,81 prosenttia. Foodservice-tukkukaupassa hävikin vähentäminen edellyttää erityisesti tehokasta valikoimien hallintaa, tarkkuutta ennuste- ja tilausjärjestelmissä sekä kylmäketjun hallintaa. 

Lisätietoja: johtaja Ilkka Nieminen, Päivittäistavarakauppa ry, p. 0500 422 216

Katso videoita ja lue lisää kaupan toimista hävikin vähentämiseksi Saa Syödä -sivustolta.

Hävikkiviikko
Hävikkiwebinaari 9.9.2020
Elintarvikealan materiaalitehokkuuden sitoumus

Jaa julkaisu