Päivittäistavaroiden vähittäismyynti kasvoi heinäkuussa 7,6 prosenttia edellisvuodesta

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten* päivittäistavaroiden vähittäismyynnin arvo oli vuoden 2020 heinäkuussa 1 752,1 miljoonaa euroa, mikä oli 7,6 prosenttia enemmän kuin vuoden 2019 heinäkuussa.

Päivittäistavarakaupan hintaindeksin** mukaan päivittäistavaroiden hinnat nousivat heinäkuussa 3,0 prosenttia vuoden 2019 heinäkuusta. Elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hinnat nousivat heinäkuussa 2,9 prosenttia. Alkoholijuomien ja tupakan hinnat nousivat samaan aikaan 4,9 prosenttia*** ja käyttötavaroiden hinnat 1,1 prosenttia vuoden 2019 heinäkuuhun verrattuna. Indeksi kuvaa päivittäistavarakaupoissa myytävien tuotteiden hintojen kehitystä. Kaikkien kuluttajahintojen vuosimuutos**** eli inflaatio oli heinäkuussa 0,6 prosenttia. Kesäkuussa inflaatio oli – 0,0 prosenttia.

Päivittäistavaroiden myynti kasvoi vuoden 2020 heinäkuussa eniten hypermarketeissa, yhteensä 13,0 prosenttia vuodentakaisesta. Suurten supermarkettien myynti kohosi heinäkuussa 7,1 prosenttia ja pienten supermarkettien vastaavasti 5,7 prosenttia vuotta aiemmasta. Valintamyymälöiden myynti kasvoi heinäkuussa 1,1 prosenttia ja pienmyymälöiden myynti sen sijaan laski 2,3 prosenttia vuoden 2019 heinäkuusta.

Päivittäistavaroiden myynti kasvoi tammi-heinäkuussa 8,7 prosenttia 

Päivittäistavaroiden myynti kasvoi vuoden 2020 tammi-heinäkuussa eniten hypermarketeissa, yhteensä 12,2 prosenttia. Suurissa supermarketeissa myynti kohosi tammi-heinäkuussa 8,8 prosenttia ja pienten supermarkettien myynti kasvoi samaan aikaan 8,1 prosenttia. Valintamyymälöiden myynti kohosi 3,5 prosenttia ja pienmyymälöiden myynti sen sijaan laski 3,6 prosenttia vuoden 2019 tammi-heinäkuuhun verrattuna.

Päivittäistavaroiden hinnat nousivat vuoden 2020 tammi-heinäkuussa yhteensä 2,1 prosenttia vuoden 2019 vastaavasta ajanjaksosta. Elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hinnat nousivat 1,9 prosenttia ja alkoholijuomien ja tupakan hinnat nousivat 4,8 prosenttia***. Käyttötavaroiden hinnat sen sijaan laskivat tammi-heinäkuussa 0,2 prosenttia vuodentakaisesta. 

Toimialan kehitykseen vaikutti koronaviruksen aiheuttama poikkeustilanne.

Tilaston taustatiedot

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten kuukausittaisten myyntitietojen tilastointi toteutetaan Tilastokeskuksessa. Jäsenyritykset toimittavat kuukausittaiset tietonsa suoraan Tilastokeskukseen. Tiedot ilmoitetaan arvonlisäverollisina.

*Tilastossa mukana olevat jäsenyritysten ketjut ovat: K-Citymarket, K-Supermarket, K-Market, Neste K -liikenneasemat ja muut K-ruokakaupat, Alepa, Sale, Prisma, S-market, Herkku ja ABC, Lidl, Tokmanni, M-ketju, Minimani sekä R-kioski.

**Päivittäistavarakaupan hintaindeksi kuvaa elintarvikkeiden, alkoholittomien juomien, mietojen alkoholijuomien, tupakan, kodin kulutustavaroiden, nikotiinivalmisteiden, vitamiinien, puutarhatarvikkeiden, sisäkasvien ja -kukkien, lemmikkieläintuotteiden, sanoma- ja aikakauslehtien irtonumeroiden, henkilökohtaisten hygieniatuotteiden sekä kauneudenhoitotuotteiden hintakehitystä.

***Alkoholiveroa on korotettu 1.1.2018 ja 1.1.2019. Tupakkaveroa on korotettu vuosien 2018–2020 aikana 1.1.2018, 1.7.2018, 1.1.2019 ja 1.7.2019, 1.1.2020 ja 1.7.2020.

****Tilastokeskuksen laskema kuluttajahintaindeksi kuvaa Suomessa ostettujen tavaroiden ja palveluiden hintakehitystä ja sitä käytetään yleisenä inflaation mittarina. Kuluttajahintaindeksi on ketjuindeksi, jonka hyödykekoria ja painoja päivitetään vuosittain.

Lisätietoja: 
PTY, toimitusjohtaja Kari Luoto p. 0400 688 708
Tilastokeskus, aktuaari Reetta-Maria Salokannel p. 029 551 3657

Liitteet:
Päivittäistavaroiden vähittäismyynnin kehitys myymälätyypeittäin heinäkuussa 2019 ja 2020 kuvioina ja taulukkoina (pdf)
Päivittäistavarakaupan hintaindeksien kehitys heinäkuussa 2019 ja 2020 kuviona ja taulukkona (pdf)
 

Jaa julkaisu