Päivittäistavaroiden vähittäismyynti kasvoi kesäkuussa 12,2 prosenttia edellisvuodesta

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten* päivittäistavaroiden vähittäismyynnin arvo oli vuoden 2020 kesäkuussa 1 797,6 miljoonaa euroa, mikä oli 12,2 prosenttia enemmän kuin vuoden 2019 kesäkuussa.

Päivittäistavarakaupan hintaindeksin** mukaan päivittäistavaroiden hinnat nousivat kesäkuussa 2,4 prosenttia vuoden 2019 kesäkuusta. Elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hinnat nousivat kesäkuussa 2,4 prosenttia. Alkoholijuomien ja tupakan hinnat nousivat samaan aikaan 4,4 prosenttia*** ja käyttötavaroiden hinnat kasvoivat 0,2 prosenttia vuoden 2019 kesäkuuhun verrattuna. Indeksi kuvaa päivittäistavarakaupoissa myytävien tuotteiden hintojen kehitystä. Kaikkien kuluttajahintojen vuosimuutos**** eli inflaatio oli kesäkuussa – 0,0 prosenttia. Toukokuussa inflaatio oli – 0,2 prosenttia.

Päivittäistavaroiden myynti kasvoi vuoden 2020 kesäkuussa eniten hypermarketeissa, yhteensä 15,3 prosenttia vuodentakaisesta. Suurten supermarkettien myynti kohosi kesäkuussa 12,1 prosenttia ja pienten supermarkettien vastaavasti 11,6 prosenttia vuotta aiemmasta. Valintamyymälöiden myynti kasvoi kesäkuussa 7,8 prosenttia ja pienmyymälöiden myynti 1,5 prosenttia vuoden 2019 kesäkuusta.

Päivittäistavaroiden myynti kasvoi vuoden alkupuoliskolla 8,9 prosenttia 

Päivittäistavaroiden myynti kasvoi vuoden 2020 tammi-kesäkuussa eniten hypermarketeissa, yhteensä 12,1 prosenttia. Suurissa supermarketeissa myynti kohosi tammi-kesäkuussa 9,2 prosenttia ja pienten supermarkettien myynti kasvoi samaan aikaan 8,4 prosenttia. Valintamyymälöiden myynti kohosi 4,0 prosenttia ja pienmyymälöiden myynti sen sijaan laski 3,9 prosenttia vuoden 2019 tammi-kesäkuuhun verrattuna.

Päivittäistavaroiden hinnat nousivat vuoden 2020 tammi-kesäkuussa yhteensä 2,0 prosenttia vuoden 2019 vastaavasta ajanjaksosta. Elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hinnat nousivat 1,8 prosenttia ja alkoholijuomien ja tupakan hinnat nousivat 4,8 prosenttia***. Käyttötavaroiden hinnat sen sijaan laskivat tammi-kesäkuussa 0,4 prosenttia vuodentakaisesta. 

Toimialan kehitykseen vaikutti koronaviruksen aiheuttama poikkeustilanne.

Tilaston taustatiedot

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten kuukausittaisten myyntitietojen tilastointi toteutetaan Tilastokeskuksessa. Jäsenyritykset toimittavat kuukausittaiset tietonsa suoraan Tilastokeskukseen. Tiedot ilmoitetaan arvonlisäverollisina.

*Tilastossa mukana olevat jäsenyritysten ketjut ovat: K-Citymarket, K-Supermarket, K-Market, Neste K -liikenneasemat ja muut K-ruokakaupat, Alepa, Sale, Prisma, S-market, Herkku ja ABC, Lidl, Tokmanni, M-ketju, Minimani sekä R-kioski.

**Päivittäistavarakaupan hintaindeksi kuvaa elintarvikkeiden, alkoholittomien juomien, mietojen alkoholijuomien, tupakan, kodin kulutustavaroiden, nikotiinivalmisteiden, vitamiinien, puutarhatarvikkeiden, sisäkasvien ja -kukkien, lemmikkieläintuotteiden, sanoma- ja aikakauslehtien irtonumeroiden, henkilökohtaisten hygieniatuotteiden sekä kauneudenhoitotuotteiden hintakehitystä.

***Alkoholiveroa on korotettu 1.1.2018 ja 1.1.2019. Tupakkaveroa on korotettu vuosien 2018–2019 aikana 1.1.2018, 1.7.2018, 1.1.2019 ja 1.7.2019.

****Tilastokeskuksen laskema kuluttajahintaindeksi kuvaa Suomessa ostettujen tavaroiden ja palveluiden hintakehitystä ja sitä käytetään yleisenä inflaation mittarina. Kuluttajahintaindeksi on ketjuindeksi, jonka hyödykekoria ja painoja päivitetään vuosittain.

Lisätietoja: 
PTY, toimitusjohtaja Kari Luoto, p. 0400 688 708
Tilastokeskus, aktuaari Reetta-Maria Salokannel p. 029 551 3657

Liitteet:
Päivittäistavaroiden vähittäismyynnin kehitys myymälätyypeittäin kesäkuussa 2019 ja 2020 kuvioina ja taulukkoina (pdf)
Päivittäistavarakaupan hintaindeksien kehitys kesäkuussa 2019 ja 2020 kuviona ja taulukkona (pdf)
Päivittäistavarakaupan myynnin, hintojen sekä volyymin kehitys neljännesvuosittain (pdf)

Jaa julkaisu