Päivittäistavaroiden vähittäismyynti kasvoi toukokuussa 9,9 prosenttia edellisvuodesta

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten* päivittäistavaroiden vähittäismyynnin arvo oli toukokuussa 1 723,5 miljoonaa euroa, mikä oli 9,9 prosenttia enemmän kuin toukokuussa 2019.

Päivittäistavarakaupan hintaindeksin** mukaan päivittäistavaroiden hinnat nousivat toukokuussa 2,5 prosenttia vuoden 2019 toukokuusta. Elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hinnat nousivat 2,4 prosenttia. Alkoholijuomien ja tupakan hinnat nousivat puolestaan 5,3 prosenttia***. Käyttötavaroiden hinnat sen sijaan laskivat 0,2 prosenttia edellisvuoden toukokuuhun verrattuna. Indeksi kuvaa päivittäistavarakaupoissa myytävien tuotteiden hintojen kehitystä. Kaikkien kuluttajahintojen vuosimuutos**** eli inflaatio oli toukokuussa -0,2 prosenttia. Huhtikuussa inflaatio oli -0,3 prosenttia.

Päivittäistavaroiden myynti kasvoi toukokuussa eniten hypermarketeissa, yhteensä 13,8 prosenttia vuodentakaisesta. Sekä suurten että pienten supermarkettien myynti kohosi toukokuussa 9,4 prosenttia vuotta aiemmasta. Valintamyymälöiden myynti kasvoi samaan aikaan 4,8 prosenttia ja pienmyymälöissä myynti sen sijaan laski 2,3 prosenttia edellisvuoden toukokuusta.

– Poikkeustilanne näkyi toukokuussa edelleen päivittäistavarakaupan myynnin kasvuna. Kasvu jatkui voimakkaimpana suurimman myymäläkoon kaupoissa. Hintojen nousu on ollut alkuvuonna maltillista. Esimerkiksi elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hinnat ovat nousseet alkuvuoden aikana 1,7 prosenttia, joten suurin osa myynnin kasvusta selittyy kappalemäärän kasvulla, arvioi Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luoto.

Päivittäistavaroiden myynti kasvoi tammi-toukokuussa 8,2 prosenttia

Päivittäistavaroiden myynti kasvoi tammi-toukokuussa eniten hypermarketeissa, yhteensä 11,4 prosenttia. Suurissa supermarketeissa myynti kohosi 8,5 prosenttia vuodentakaisesta. Pienten supermarkettien myynti kasvoi samaan aikaan 7,7 prosenttia ja valintamyymälöiden myynti 3,1 prosenttia. Pienmyymälöissä myynti sen sijaan laski 5,1 prosenttia vuoden 2019 tammi-toukokuuhun verrattuna.

Päivittäistavaroiden hinnat nousivat tammi-toukokuussa yhteensä 1,9 prosenttia vuoden 2019 vastaavasta ajanjaksosta. Elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hinnat nousivat 1,7 prosenttia ja alkoholijuomien ja tupakan hinnat nousivat 4,8 prosenttia***. Käyttötavaroiden hinnat sen sijaan laskivat tammi-toukokuussa 0,5 prosenttia vuodentakaisesta.

Toimialan kehitykseen vaikutti koronaviruksen aiheuttama poikkeustilanne.

Tilaston taustatiedot

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten kuukausittaisten myyntitietojen tilastointi toteutetaan Tilastokeskuksessa. Jäsenyritykset toimittavat kuukausittaiset tietonsa suoraan Tilastokeskukseen. Tiedot ilmoitetaan arvonlisäverollisina.

*Tilastossa mukana olevat jäsenyritysten ketjut ovat: K-Citymarket, K-Supermarket, K-Market, Neste K -liikenneasemat ja muut K-ruokakaupat, Alepa, Sale, Prisma, S-market, Herkku ja ABC, Lidl, Tokmanni, M-ketju, Minimani sekä R-kioski.

**Päivittäistavarakaupan hintaindeksi kuvaa elintarvikkeiden, alkoholittomien juomien, mietojen alkoholijuomien, tupakan, kodin kulutustavaroiden, nikotiinivalmisteiden, vitamiinien, puutarhatarvikkeiden, sisäkasvien ja -kukkien, lemmikkieläintuotteiden, sanoma- ja aikakauslehtien irtonumeroiden, henkilökohtaisten hygieniatuotteiden sekä kauneudenhoitotuotteiden hintakehitystä.

***Alkoholiveroa on korotettu 1.1.2018 ja 1.1.2019. Tupakkaveroa on korotettu vuosien 2018–2019 aikana 1.1.2018, 1.7.2018, 1.1.2019 ja 1.7.2019.

****Tilastokeskuksen laskema kuluttajahintaindeksi kuvaa Suomessa ostettujen tavaroiden ja palveluiden hintakehitystä ja sitä käytetään yleisenä inflaation mittarina. Kuluttajahintaindeksi on ketjuindeksi, jonka hyödykekoria ja painoja päivitetään vuosittain.

Lisätietoja:
PTY, toimitusjohtaja Kari Luoto, p. 0400 688 708
Tilastokeskus, aktuaari Reetta-Maria Salokannel p. 029 551 3657

Liitteet:
Päivittäistavaroiden vähittäismyynnin kehitys myymälätyypeittäin toukokuussa 2019 ja 2020 kuvioina ja taulukkoina (pdf)
Päivittäistavarakaupan hintaindeksien kehitys toukokuussa 2019 ja 2020 kuviona ja taulukkona (pdf)

Jaa julkaisu