Tavaratalo- ja hypermarketketjujen liikevaihto kasvoi huhtikuussa 6,5 prosenttia

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten tavaratalo- ja hypermarketketjujen* liikevaihto kasvoi huhtikuussa 6,5 prosenttia edellisvuodesta ja liikevaihdon arvoksi kirjattiin 625,8 miljoonaa euroa.

Liikevaihto kasvoi huhtikuussa eniten elintarvikkeiden tuoteryhmässä, yhteensä 13,5 prosenttia. Pukeutumisen tuoteryhmän liikevaihto sen sijaan supistui 45,7 prosenttia. Koti ja vapaa-ajan tuoteryhmän osalta liikevaihto kohosi 3,7 prosenttia vuotta aiemmasta. Kaikkiaan käyttötavaroiden tuoteryhmän liikevaihto väheni yhteensä 9,2 prosenttia vuoden 2019 huhtikuuhun verrattuna.

Tavaratalo- ja hypermarketketjujen liikevaihto kasvoi tammi-huhtikuussa 4,7 prosenttia

Liikevaihto kasvoi tammi-huhtikuussa elintarvikkeiden tuoteryhmässä 10,4 prosenttia vuoden 2019 tammi-huhtikuusta. Samaan aikaan käyttötavaroiden tuoteryhmän liikevaihto laski 7,6 prosenttia. Liikevaihto supistui pukeutumisen tuoteryhmässä 27,4 prosenttia sekä kodin- ja vapaa-ajan tuoteryhmässä hienoiset 0,4 prosenttia edellisvuoden tammi-huhtikuuhun verrattuna.

Toimialan kehitykseen vaikutti koronaviruksen aiheuttama poikkeustilanne.

– Koronavirustilanne näkyi huhtikuussa erityisesti pukeutumisen tuoteryhmässä, jonka myynti laski lähes puoleen vuodentakaisesta. Elintarvikkeiden myynti puolestaan kasvoi edelleen, kun suuri osa suomalaisista jatkoi työskentelyä ja koulunkäyntiä kotoa käsin. Kodin ja vapaa-ajan ostot kehittyivät positiivisesti kuluttajien panostaessa kotona viihtymiseen sekä kodin ja pihan kunnostamiseen, toteaa Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luoto.

Tilaston taustatiedot

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten kuukausittaisten myyntitietojen tilastointi toteutetaan Tilastokeskuksessa. Jäsenyritykset toimittavat kuukausittaiset tietonsa suoraan Tilastokeskukseen. Tiedot ilmoitetaan ilman arvonlisäveroa. Tavaratalokaupan myyntiluvuissa on mukana myös verkkokaupan myynti.

*Jäsenyritysten tavaratalo- ja hypermarketketjut ovat: K-Citymarket, Prisma, Sokos, Tokmanni ja Minimani. Lisäksi mukana tilastossa on Stockmann.

Lisätietoja: 
PTY, toimitusjohtaja Kari Luoto, p. 0400 688 708
Tilastokeskus, aktuaari Reetta-Maria Salokannel p. 029 551 3657

Liitteet:
Tavaratalokaupan liikevaihdon kehitys tuoteryhmittäin huhtikuussa 2020 ja 2019 kuvioina ja taulukkoina (pdf)
 

Jaa julkaisu