Päivittäistavaroiden vähittäismyynti kasvoi huhtikuussa 8,2 prosenttia edellisvuodesta

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten* päivittäistavaroiden vähittäismyynnin arvo oli huhtikuussa 1 684,2 miljoonaa euroa, mikä oli 8,2 prosenttia enemmän kuin huhtikuussa 2019.

Päivittäistavarakaupan hintaindeksin** mukaan päivittäistavaroiden hinnat nousivat huhtikuussa 1,6 prosenttia vuoden 2019 huhtikuusta. Elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hinnat nousivat 1,0 prosenttia. Alkoholijuomien ja tupakan hinnat nousivat puolestaan 5,3 prosenttia***. Käyttötavaroiden hinnat sen sijaan laskivat 0,2 prosenttia edellisvuoden huhtikuuhun verrattuna. Indeksi kuvaa päivittäistavarakaupoissa myytävien tuotteiden hintojen kehitystä. Kaikkien kuluttajahintojen vuosimuutos**** eli inflaatio oli huhtikuussa -0,3 prosenttia. Maaliskuussa inflaatio oli 0,6 prosenttia.

Päivittäistavaroiden myynti kasvoi huhtikuussa eniten hypermarketeissa, yhteensä 14,1 prosenttia vuodentakaisesta. Suurien supermarkettien myynti kohosi 7,9 prosenttia ja pienten supermarkettien sen sijaan 6,5 prosenttia vuotta aiemmasta. Valintamyymälöiden myynti kasvoi tasan prosentin ja pienmyymälöissä myynti sen sijaan laski 13,7 prosenttia edellisvuoden huhtikuusta.

Päivittäistavaroiden myynti kasvoi tammi-huhtikuussa 7,8 prosenttia 

Päivittäistavaroiden myynti kasvoi tammi-huhtikuussa eniten hypermarketeissa, yhteensä 10,7 prosenttia. Suurissa supermarketeissa myynti kohosi 8,3 prosenttia vuodentakaisesta. Pienten supermarkettien myynti kasvoi samaan aikaan 7,2 prosenttia. Valintamyymälöiden myynti kohosi 2,6 prosenttia ja pienmyymälöissä myynti sen sijaan laski 5,9 prosenttia vuoden 2019 tammi-huhtikuuhun verrattuna.

Päivittäistavaroiden hinnat nousivat tammi-huhtikuussa yhteensä 1,8 prosenttia vuoden 2019 vastaavasta ajanjaksosta. Elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hinnat nousivat 1,5 prosenttia. Alkoholijuomien ja tupakan hinnat nousivat puolestaan 4,7 prosenttia***. Käyttötavaroiden hinnat sen sijaan laskivat tammi-huhtikuussa 0,6 prosenttia vuodentakaisesta. 

Toimialan kehitykseen vaikutti koronaviruksen aiheuttama poikkeustilanne.

– Poikkeustilanne näkyi huhtikuussa päivittäistavarakaupan myynnin kasvuna ravintoloiden ja koulujen ollessa suljettuna. Kasvu oli voimakkainta suurimman myymäläkoon kaupoissa. Vastaavasti myynti laski selvästi pienissä, alle sadan neliön myymälöissä. Liikevaihtoaan ovat menettäneet myös ne liikkumisrajoituksista kärsineet myymälät, jotka sijaitsevat joukkoliikenneasemien, matkailukeskusten ja liikenneasemien yhteydessä sekä mökkipaikkakunnilla, toteaa Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luoto

Tilaston taustatiedot

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten kuukausittaisten myyntitietojen tilastointi toteutetaan Tilastokeskuksessa. Jäsenyritykset toimittavat kuukausittaiset tietonsa suoraan Tilastokeskukseen. Tiedot ilmoitetaan arvonlisäverollisina.

*Tilastossa mukana olevat jäsenyritysten ketjut ovat: K-Citymarket, K-Supermarket, K-Market, Neste K -liikenneasemat ja muut K-ruokakaupat, Alepa, Sale, Prisma, S-market, Herkku ja ABC, Lidl, Tokmanni, M-ketju, Minimani sekä R-kioski.

**Päivittäistavarakaupan hintaindeksi kuvaa elintarvikkeiden, alkoholittomien juomien, mietojen alkoholijuomien, tupakan, kodin kulutustavaroiden, nikotiinivalmisteiden, vitamiinien, puutarhatarvikkeiden, sisäkasvien ja -kukkien, lemmikkieläintuotteiden, sanoma- ja aikakauslehtien irtonumeroiden, henkilökohtaisten hygieniatuotteiden sekä kauneudenhoitotuotteiden hintakehitystä.

***Alkoholiveroa on korotettu 1.1.2018 ja 1.1.2019. Tupakkaveroa on korotettu vuosien 2018–2019 aikana 1.1.2018, 1.7.2018, 1.1.2019 ja 1.7.2019.

****Tilastokeskuksen laskema kuluttajahintaindeksi kuvaa Suomessa ostettujen tavaroiden ja palveluiden hintakehitystä ja sitä käytetään yleisenä inflaation mittarina. Kuluttajahintaindeksi on ketjuindeksi, jonka hyödykekoria ja painoja päivitetään vuosittain.

Lisätietoja: 
PTY, toimitusjohtaja Kari Luoto, p. 0400 688 708
Tilastokeskus, aktuaari Reetta-Maria Salokannel p. 029 551 3657

Liitteet:
Päivittäistavaroiden vähittäismyynnin kehitys myymälätyypeittäin huhtikuussa 2019 ja 2020 kuvioina ja taulukkoina (pdf)
Päivittäistavarakaupan hintaindeksien kehitys huhtikuussa 2019 ja 2020 kuviona ja taulukkona (pdf)

Jaa julkaisu