Päivittäistavaroiden vähittäismyynti kasvoi tammikuussa 5,3 prosenttia edellisvuodesta

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten* päivittäistavaroiden vähittäismyynnin arvo oli tammikuussa 1 436,0 miljoonaa euroa, mikä oli 5,3 prosenttia enemmän kuin tammikuussa 2019.

Päivittäistavarakaupan hintaindeksin** mukaan päivittäistavaroiden hinnat nousivat tammikuussa 1,8 prosenttia vuoden 2019 tammikuusta. Elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hinnat nousivat 1,8 prosenttia. Alkoholijuomien ja tupakan hinnat nousivat puolestaan 3,8 prosenttia***. Käyttötavaroiden hinnat sen sijaan laskivat 0,5 prosenttia edellisvuoden tammikuuhun verrattuna. Indeksi kuvaa päivittäistavarakaupoissa myytävien tuotteiden hintojen kehitystä. Kaikkien kuluttajahintojen vuosimuutos**** eli inflaatio oli tammikuussa 1,0 prosenttia. Joulukuussa inflaatio oli 0,9 prosenttia.

Päivittäistavaroiden myynti kasvoi tammikuussa eniten hypermarketeissa, yhteensä 7,1 prosenttia vuodentakaisesta. Suurien supermarkettien myynti kasvoi 5,8 prosenttia ja pienten supermarkettien myynti sen sijaan 5,1 prosenttia. Valintamyymälöiden myynnin kasvu ylsi 1,1 prosenttiin. Pienmyymälöissä myynti sen sijaan laski 1,3 prosenttia edellisvuoden tammikuuhun verrattuna.

Tilaston taustatiedot

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten kuukausittaisten myyntitietojen tilastointi toteutetaan Tilastokeskuksessa. Jäsenyritykset toimittavat kuukausittaiset tietonsa suoraan Tilastokeskukseen. Tiedot ilmoitetaan arvonlisäverollisina.

*Tilastossa mukana olevat jäsenyritysten ketjut ovat: K-Citymarket, K-Supermarket, K-Market, Neste K -liikenneasemat ja muut K-ruokakaupat, Alepa, Sale, Prisma, S-market, Herkku ja ABC, Lidl, Tokmanni, M-ketju, Minimani sekä R-kioski.

**Päivittäistavarakaupan hintaindeksi kuvaa elintarvikkeiden, alkoholittomien juomien, mietojen alkoholijuomien, tupakan, kodin kulutustavaroiden, nikotiinivalmisteiden, vitamiinien, puutarhatarvikkeiden, sisäkasvien ja -kukkien, lemmikkieläintuotteiden, sanoma- ja aikakauslehtien irtonumeroiden, henkilökohtaisten hygieniatuotteiden sekä kauneudenhoitotuotteiden hintakehitystä.

***Alkoholiveroa on korotettu 1.1.2018 ja 1.1.2019. Tupakkaveroa on korotettu vuosien 2018–2019 aikana 1.1.2018, 1.7.2018, 1.1.2019 ja 1.7.2019.

****Tilastokeskuksen laskema kuluttajahintaindeksi kuvaa Suomessa ostettujen tavaroiden ja palveluiden hintakehitystä ja sitä käytetään yleisenä inflaation mittarina. Kuluttajahintaindeksi on ketjuindeksi, jonka hyödykekoria ja painoja päivitetään vuosittain.

Lisätietoja: 
PTY, toimitusjohtaja Kari Luoto, p. 0400 688 708
Tilastokeskus, aktuaari Reetta-Maria Salokannel p. 029 551 3657

Liitteet:
Päivittäistavaroiden vähittäismyynnin kehitys myymälätyypeittäin tammikuussa 2019 ja 2020 kuvioina ja taulukkoina (pdf)
Päivittäistavarakaupan hintaindeksien kehitys tammikuussa 2019 ja 2020 kuviona ja taulukkona (pdf)

Jaa julkaisu