Tavaratalo- ja hypermarketketjujen liikevaihto laski joulukuussa 1,5 prosenttia

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten tavaratalo- ja hypermarketketjujen* liikevaihto laski joulukuussa 1,5 prosenttia edellisvuodesta ja liikevaihdon arvoksi kirjattiin 825,5 miljoonaa euroa.

Liikevaihto kasvoi joulukuussa elintarvikkeiden tuoteryhmässä 1,8 prosenttia. Pukeutumisen tuoteryhmän liikevaihto laski samaan aikaan 11,6 prosenttia. Koti ja vapaa-ajan tuoteryhmän osalta laskua kertyi niin ikään 4,8 prosenttia. Kaikkiaan käyttötavaroiden tuoteryhmän liikevaihto laski 6,4 prosenttia vuoden 2018 joulukuuhun verrattuna.

– Tavaratalo- ja hypermarketryhmän joulukuun liikevaihto oli odotettua heikompi. Päivittäistavaroiden myynti kasvoi lähes kaksi prosenttia, mutta käyttötavarakauppa supistui vuoden suurimpana myyntikuukautena selvästi. Tavallista leudompi ja vähäluminen talvi sekä veronpalautusten maksujen ajoittuminen uudella tavalla näkyivät negatiivisesti käyttötavarakaupan myynnissä, sanoo Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luoto.

Tavaratalo- ja hypermarketketjujen liikevaihto kasvoi tammi-joulukuussa 3,7 prosenttia

Liikevaihto kasvoi tammi-joulukuussa elintarvikkeiden tuoteryhmässä 4,2 prosenttia vuoden 2018 tammi-joulukuusta. Myös käyttötavaroiden tuoteryhmän liikevaihto kasvoi samaan aikaan 2,7 prosenttia. Kasvua kertyi kodin- ja vapaa-ajan tuoteryhmässä 3,4 prosenttia sekä pukeutumisen tuoteryhmässä puolestaan 0,7 prosenttia edellisvuoden tammi-joulukuuhun verrattuna.

– Koko vuoden liikevaihdon kehitystä voidaan pitää erittäin hyvänä. Erityisen ilahduttavaa oli käyttötavarakaupan myynnin kehitys, joka kokonaisuudessaan oli positiivinen ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2012. Toivotaan, että hyvä kehitys jatkuisi kuluvana vuonna, Kari Luoto toteaa.

Tilaston taustatiedot

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten kuukausittaisten myyntitietojen tilastointi toteutetaan Tilastokeskuksessa. Jäsenyritykset toimittavat kuukausittaiset tietonsa suoraan Tilastokeskukseen. Tiedot ilmoitetaan ilman arvonlisäveroa. Tavaratalokaupan myyntiluvuissa on mukana myös verkkokaupan myynti.

*Jäsenyritysten tavaratalo- ja hypermarketketjut ovat: K-Citymarket, Prisma, Sokos, Tokmanni ja Minimani. Lisäksi mukana tilastossa on Stockmann.

Lisätietoja: 
PTY, toimitusjohtaja Kari Luoto, p. 0400 688 708
Tilastokeskus, aktuaari Reetta-Maria Salokannel p. 029 551 3657

Liitteet:
Tavaratalokaupan liikevaihdon kehitys tuoteryhmittäin joulukuussa 2019 ja 2018 kuvioina ja taulukkoina (pdf)

Jaa julkaisu