Päivittäistavaroiden vähittäismyynti kasvoi joulukuussa 1,6 prosenttia edellisvuodesta

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten* päivittäistavaroiden vähittäismyynnin arvo oli joulukuussa 1 665,3 miljoonaa euroa, mikä oli 1,6 prosenttia enemmän kuin joulukuussa 2018.

Päivittäistavarakaupan hintaindeksin** mukaan päivittäistavaroiden hinnat nousivat joulukuussa 1,9 prosenttia vuoden 2018 joulukuusta. Elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hinnat nousivat 1,8 prosenttia. Alkoholijuomien ja tupakan hinnat nousivat puolestaan 4,8 prosenttia***. Käyttötavaroiden hinnat sen sijaan laskivat 0,3 prosenttia edellisvuoden joulukuuhun verrattuna. Indeksi kuvaa päivittäistavarakaupoissa myytävien tuotteiden hintojen kehitystä. Kaikkien kuluttajahintojen vuosimuutos**** eli inflaatio oli joulukuussa 0,9 prosenttia. Marraskuussa inflaatio oli 0,7 prosenttia.

Päivittäistavaroiden myynti kasvoi joulukuussa eniten suurissa supermarketeissa, yhteensä 2,2 prosenttia vuodentakaisesta. Myös hypermarkettien myynti kasvoi 1,6 prosenttia, pienten supermarkettien myynti 1,2 prosenttia ja valintamyymälöiden myynti 1,5 prosenttia. Pienmyymälöissä myynti sen sijaan laski 3,4 prosenttia edellisvuoden joulukuuhun verrattuna.

Päivittäistavaroiden myynti kasvoi tammi-joulukuussa 2,6 prosenttia

Päivittäistavaroiden myynti kasvoi tammi-joulukuussa eniten hypermarketeissa, kaikkiaan 4,1 prosenttia. Suurten supermarkettien myynti lisääntyi samaan aikaan 3,1 prosenttia ja pienten supermarkettien myynti 1,9 prosenttia. Valintamyymälöissä ja pienmyymälöissä myynti sen sijaan laski edellisvuoden tammi-joulukuusta. Valintamyymälöiden myynti supistui 0,1 prosenttia ja pienmyymälöiden myynti puolestaan 3,6 prosenttia.

Päivittäistavaroiden hinnat nousivat tammi-joulukuussa yhteensä 1,6 prosenttia vuoden 2018 vastaavasta ajanjaksosta. Elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hinnat nousivat 1,2 prosenttia. Alkoholijuomien ja tupakan hinnat nousivat puolestaan 4,8 prosenttia***. Käyttötavaroiden hinnat laskivat tammi-joulukuussa 0,2 prosenttia vuodentakaisesta tasostaan. 

– Vuoden 2019 viimeisen neljänneksen myynnin kehitys oli vahvaa lukuun ottamatta vaisuhkoa joulukuuta. Koko viime vuoden 2,6 prosentin myynnin kehitystä voidaan pitää kohtuullisen hyvänä. Myymälätyypeistä voimakkaimmin myyntiään kasvattivat yli 2 500 neliön suurmyymälät. Suuret supermarketit ovat myynnillisesti edelleen suurin myymälätyyppi Suomessa, toimitusjohtaja Kari Luoto toteaa.

Tilaston taustatiedot

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten kuukausittaisten myyntitietojen tilastointi toteutetaan Tilastokeskuksessa. Jäsenyritykset toimittavat kuukausittaiset tietonsa suoraan Tilastokeskukseen. Tiedot ilmoitetaan arvonlisäverollisina.

*Tilastossa mukana olevat jäsenyritysten ketjut ovat: K-Citymarket, K-Supermarket, K-Market, Neste K -liikenneasemat ja muut K-ruokakaupat, Alepa, Sale, Prisma, S-market, Herkku ja ABC, Lidl, Tokmanni, M-ketju, Minimani sekä R-kioski.

**Päivittäistavarakaupan hintaindeksi kuvaa elintarvikkeiden, alkoholittomien juomien, mietojen alkoholijuomien, tupakan, kodin kulutustavaroiden, nikotiinivalmisteiden, vitamiinien, puutarhatarvikkeiden, sisäkasvien ja -kukkien, lemmikkieläintuotteiden, sanoma- ja aikakauslehtien irtonumeroiden, henkilökohtaisten hygieniatuotteiden sekä kauneudenhoitotuotteiden hintakehitystä.

***Alkoholiveroa on korotettu 1.1.2018 ja 1.1.2019. Tupakkaveroa on korotettu vuosien 2018–2019 aikana 1.1.2018, 1.7.2018, 1.1.2019 ja 1.7.2019.

****Tilastokeskuksen laskema kuluttajahintaindeksi kuvaa Suomessa ostettujen tavaroiden ja palveluiden hintakehitystä ja sitä käytetään yleisenä inflaation mittarina. Kuluttajahintaindeksi on ketjuindeksi, jonka hyödykekoria ja painoja päivitetään vuosittain.

Lisätietoja: 
PTY, toimitusjohtaja Kari Luoto, p. 0400 688 708
Tilastokeskus, aktuaari Reetta-Maria Salokannel p. 029 551 3657

Liitteet:
Päivittäistavaroiden vähittäismyynnin kehitys myymälätyypeittäin joulukuussa 2018 ja 2019 kuvioina ja taulukkoina (pdf)
Päivittäistavarakaupan hintaindeksien kehitys joulukuussa 2018 ja 2019 kuviona ja taulukkona (pdf)
Päivittäistavarakaupan myynnin, hintojen sekä volyymin kehitys neljännesvuosittain (pdf)

Jaa julkaisu