PTY:n puheenjohtaja Arttu Laine: Kotimarkkinoilla toimivien yritysten mahdollisuudet investoida ja työllistää turvattava

SOK:n kenttäjohtaja Arttu Laine jatkaa Päivittäistavarakauppa ry:n (PTY) puheenjohtajana vuonna 2020. Laine on ollut PTY:n hallituksen jäsen vuodesta 2014 lähtien ja toiminut yhdistyksen hallituksen puheenjohtajana vuosina 2015–2016 sekä vuonna 2019. Hän on myös SOK:n konsernijohtoryhmän jäsen ja pääjohtajan varamies. Päivittäistavarakauppa ry:n hallituksen varapuheenjohtajiksi on valittu Kesko Oyj:n päivittäistavarakaupan toimialajohtaja Ari Akseli ja Lidl Suomi Ky:n toimitusjohtaja Nicholas Pennanen.

– Suomen talouden näkymistä on kuultu huolestuttavia viestejä viime aikoina. Heikentyvä talouskehitys heijastuu usein myös kuluttajien luottamukseen. Nyt on erityisen tärkeää varmistaa kotimarkkinoilla toimivien yritysten toimintaedellytykset, Päivittäistavarakauppa ry:n puheenjohtaja Arttu Laine painottaa. 

Tavoitteeseen voidaan vaikuttaa hyvällä sääntelyllä. Antti Rinteen hallitus voi tehokkaasti tukea kotimarkkinoiden kehitystä oikeilla veroratkaisuilla sekä pidättäytymällä yritysten sääntelytaakan lisäämisestä. EU-tasoa tiukempaa kotimaista sääntelyä ei tule luoda esimerkiksi elintarvikeketjua koskevan UTP-direktiivin toimeenpanossa. Vastaavasti esimerkiksi jätelainsäädännössä ja verkkokaupassa velvoitteiden tulee olla tasapuoliset EU:n ulkopuolisten toimijoiden kanssa.

– Kotimainen kauppa toimii kovassa kansainvälisessä kilpailussa. Alan yritysten toimintaedellytysten heikentäminen vaikuttaa väistämättä myös yritysten mahdollisuuksiin investoida ja työllistää, Laine toteaa.

Päivittäistavarakauppa on merkittävä työllistäjä ja investoija

Päivittäistavarakauppa hoitaa monia yhteiskunnan kannalta tärkeitä tehtäviä ja on olennainen osa ihmisten arkea. Elintarvikekauppa työllistää Suomessa suoraan ja välillisesti yli 80 000 henkilöä. Alan yritykset ovat merkittäviä veronmaksajia, jotka investoivat kotimaahan vuosittain satoja miljoonia euroja. Päivittäistavara- ja Foodservice-tukkukauppa ylläpitävät koko maan asuttavuuden turvaavaa palveluverkostoa ja varmistavat elintarvikehuollon myös poikkeusoloissa. Kaupan toimintaedellytyksien turvaaminen onkin tärkeää koko yhteiskunnan toimivuuden ja tasa-arvoisen alueellisen kehityksen kannalta.

Päivittäistavarakauppa ry:n hallitus vuonna 2020

Puheenjohtaja: Kenttäjohtaja Arttu Laine, SOK 
Varapuheenjohtajat: 
Päivittäistavarakaupan toimialajohtaja Ari Akseli, Kesko Oyj
Toimitusjohtaja Nicholas Pennanen, Lidl Suomi Ky 

Jäsenet:
Toimitusjohtaja Vesa Laineenkare, Wihuri Oy (aloittaa 1.1.2020 Wihurin Oy:n toimitusjohtajana)
Toimitusjohtaja Tapio Kankaanpää, Osuuskauppa PeeÄssä
Kaupallinen johtaja Jaakko Mäkinen, R-kioski Oy
Kauppias Pauli Jaakola, K-kauppiasliitto ry
Toimitusjohtaja Mika Rautiainen, Tokmanni-konserni
Toimitusjohtaja Heikki Tynjälä, Minimani Yhtiöt Oy

Lisätietoja: 
Toimitusjohtaja Kari Luoto, Päivittäistavarakauppa ry 
puh. 0400 688 708, kari.luoto@pty.fi

Jaa julkaisu