Päivittäistavarakauppa vähentää ruokahävikkiä tehokkaasti

Ruokahävikin vähentäminen on kaupalle tärkeä tavoite, jonka eteen myymälöissä tehdään päivittäin paljon työtä. Päivittäistavarakauppa on mukana myös tänään käynnistyneessä Hävikkiviikossa.

– Kannattaa olla kuulolla esimerkiksi hävikkiseminaarissa tiistaina 10.9.2019. Siellä esitellään viimeisintä tutkimustietoa ja käytännön esimerkkejä siitä, millä keinoin hävikkiä mitataan ja vähennetään ruokaketjun eri osissa, kertoo johtaja Ilkka Nieminen Päivittäistavarakauppa ry:stä.

”Tiedosta ja toimi – näin vähennämme ruokahävikkiä Suomessa” -seminaari käynnistyy tiistaina klo 9.00 ja sitä voi seurata verkkolähetyksenä. Seminaarin järjestävat Kuluttaja-lehti, Päivittäistavarakauppa ry, Elintarviketeollisuusliitto ry, Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK, Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry, Luonnonvarakeskus (Luke), maa- ja metsätalousministeriö ja Motiva.

Vähittäiskaupan ruokahävikki vuonna 2018 oli 1,99 %

Kaupoissa ruokahävikkiä vähennetään tehokkaasti ammattitaitoisen henkilökunnan, sähköisten ennuste- ja tilausjärjestelmien sekä hyvien logistiikkaratkaisuiden avulla. Myymälöissä syntyvää ruokahävikkiä hyödynnetään ensisijaisesti ruoka-apuna

Vuonna 2018 PTY:n jäsenyritysten myymälöissä ja niitä palvelevassa kaupan omassa logistiikassa hävikiksi päätyi 1,99 % elintarvikkeista. Edellisenä vuonna vertailukelpoinen luku oli 1,87 ja sitä edellisenä vuonna 2,01 %. Elintarvikealan materiaalitehokkuuden sitoumuksessa PTY on asettanut tavoitteekseen painaa luvun tasolle 1,75 % vuoteen 2021 mennessä.

Hävikkilukuun on laskettu myynnistä esimerkiksi myyntiajan loppumisen, laadun heikkenemisen tai pakkausten rikkoutumisen takia poistetut elintarvikkeet. Siihen ei lasketa varkaushävikkiä tai hinnanalennuksia. Ruoka-apu on luvussa mukana hävikkinä. Luku ei koske foodservice-tukkukauppaa, joka toimittaa elintarvikkeita mm. ravintoloille ja julkishallinnon keittiöille. PTY on koostanut luvun jäsenyritysten ilmoittamista tiedoista koskien myymälöihin toimitettujen elintarvikkeiden määrää ja hävikin määrää tonneina.

Foodservice-tukkukaupan hävikki vuonna 2018 oli 0,71 %

Foodservice-tukkukaupan yritysten oman logistiikan ja myymälöiden hävikki vuonna 2018 oli 0,71 % elintarvikkeista. PTY julkaisee foodservice-tukkukauppaa koskevan hävikkiluvun nyt ensimmäistä kertaa.

Määrätietoinen hävikin vähentäminen foodservice-tukkukaupassa edellyttää erityisesti tehokasta valikoimien hallintaa, tarkkuutta ennuste- ja tilausjärjestelmissä sekä kylmäketjun hallintaa. Päivittäin joka toinen suomalainen käyttää foodservice-tukkukaupan yritysten palveluita ruokaillessaan ravintoloissa, kahviloissa sekä työpaikka- ja kouluruokaloissa.

Kuluttaja voi pienentää hävikkiä kaupassa ja kotona

Kuluttaja voi tutustua kaupan hävikkityöhön www.saasyödä.fi-sivustolla. Sivustolta löytyy hyviä vinkkejä siihen, miten itse kukin meistä voi kauppareissulla vähentää omaa hävikkiään.

Ostoslista on hyvä keino ostosten suunnitteluun ja samalla kotona syntyvän hävikin vähentämiseen. Kotona tuotteiden käyttöikää voi pidentää säilyttämällä tuotteita oikeissa lämpötiloissa sekä pakastamalla. Kypsiä hedelmiä ja vihanneksia voi valita puolikypsien sijaan, jolloin makukin on parhaimmillaan. Samalla hävikki kaupassa vähenee.

Myös Parasta ennen ja viimeinen käyttöpäivä -merkintöjen eroon on hyvä kiinnittää huomiota. Parasta ennen -merkityt tuotteet ovat usein käyttökelpoisia päiväyksen ylittymisen jälkeenkin. Niiden osalta voi toimia ulkonäön, tuoksun ja maun perusteella.

Katso videoita ja lue lisää kaupan toimista hävikin vähentämiseksi Saa Syödä -sivustolta.

Lisätietoja:
Johtaja Ilkka Nieminen, Päivittäistavarakauppa ry
puh. 0500 422 216, ilkka.nieminen (a) pty.fi

Lue lisää Hävikkiviikosta
Lisätietoja Elintarvikealan materiaalitehokkuuden sitoumuksesta

Jaa julkaisu