Päivittäistavaroiden vähittäismyynti kasvoi kesäkuussa 1,3 prosenttia edellisvuodesta

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten* päivittäistavaroiden vähittäismyynnin arvo oli kesäkuussa 1 575,2 miljoonaa euroa, mikä oli 1,3 prosenttia enemmän kuin kesäkuussa 2018.

Päivittäistavarakaupan hintaindeksin** mukaan päivittäistavaroiden hinnat nousivat kesäkuussa 1,5 prosenttia vuoden 2018 kesäkuusta. Elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hinnat nousivat 1,1 prosenttia. Alkoholijuomien ja tupakan hinnat nousivat puolestaan 4,6 prosenttia***. Käyttötavaroiden hinnat sen sijaan laskivat 0,2 prosenttia edellisvuoden kesäkuuhun verrattuna. Indeksi kuvaa päivittäistavarakaupoissa myytävien tuotteiden hintojen kehitystä. Kaikkien kuluttajahintojen vuosimuutos**** eli inflaatio oli kesäkuussa 1,0 prosenttia. Toukokuussa inflaatio oli 1,2 prosenttia.

Päivittäistavaroiden myynti kasvoi kesäkuussa eniten pienissä supermarketeissa, yhteensä 2,6 prosenttia vuodentakaisesta. Myös valintamyymälöiden myynti kasvoi 1,6 prosenttia, hypermarkettien myynti 1,2 prosenttia ja suurten supermarkettien myynti 0,9 prosenttia. Pienmyymälöiden myynti sen sijaan laski 2,0 prosenttia edellisvuoden kesäkuusta.

Päivittäistavaroiden myynti kasvoi vuoden alkupuoliskolla 2,4 prosenttia

Päivittäistavaroiden myynti kasvoi tammi-kesäkuussa eniten hypermarketeissa, kaikkiaan 3,4 prosenttia. Suurten supermarkettien myynti lisääntyi samaan aikaan 2,7 prosenttia ja pienten supermarkettien myynti puolestaan 2,6 prosenttia. Myös valintamyymälöissä myynti kasvoi 0,4 prosenttia vuodentakaisesta. Pienmyymälöiden myynti sen sijaan laski 3,2 prosenttia vuoden 2018 tammi-kesäkuuhun verrattuna.

– Ensimmäisen vuosipuoliskon 2,4 % myynnin kehitystä voidaan pitää kohtuullisena. Myymälätyypeistä kasvu on ollut alkuvuonna vahvinta hypermarketeissa mutta myös supermarkettien myynti on kehittynyt suotuisasti. Elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hintojen nousu hidastui viime vuodesta ollen +1,4 prosenttia. Kuluvan vuoden toisella neljänneksellä pääosa myynnin kasvusta tulikin volyymin kehityksestä, joka selittynee osin pääsiäisen ajoittumisesta tänä vuonna huhtikuulle, Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luoto toteaa.

Päivittäistavaroiden hinnat nousivat tammi-kesäkuussa yhteensä 1,6 prosenttia vuoden 2018 vastaavasta ajanjaksosta. Elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hinnat nousivat 1,4 prosenttia. Alkoholijuomien ja tupakan hinnat nousivat puolestaan 3,9 prosenttia***. Myös käyttötavaroiden hinnat nousivat tammi-kesäkuussa 0,2 prosenttia vuodentakaisesta.

Tilaston taustatiedot

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten kuukausittaisten myyntitietojen tilastointi toteutetaan Tilastokeskuksessa. Jäsenyritykset toimittavat kuukausittaiset tietonsa suoraan Tilastokeskukseen. Tiedot ilmoitetaan arvonlisäverollisina.

*Tilastossa mukana olevat jäsenyritysten ketjut ovat: K-Citymarket, K-Supermarket, K-Market, Neste K -liikenneasemat ja muut K-ruokakaupat, Alepa, Sale, Prisma, S-market, Herkku ja ABC, Lidl, Tokmanni, M-ketju, Minimani sekä R-kioski.

**Päivittäistavarakaupan hintaindeksi kuvaa elintarvikkeiden, alkoholittomien juomien, mietojen alkoholijuomien, tupakan, kodin kulutustavaroiden, nikotiinivalmisteiden, vitamiinien, puutarhatarvikkeiden, sisäkasvien ja -kukkien, lemmikkieläintuotteiden, sanoma- ja aikakauslehtien irtonumeroiden, henkilökohtaisten hygieniatuotteiden sekä kauneudenhoitotuotteiden hintakehitystä.

***Alkoholiveroa on korotettu 1.1.2018 ja 1.1.2019. Tupakkaveroa on korotettu vuosien 2018–2019 aikana 1.1.2018, 1.7.2018 ja 1.1.2019.

****Tilastokeskuksen laskema kuluttajahintaindeksi kuvaa Suomessa ostettujen tavaroiden ja palveluiden hintakehitystä ja sitä käytetään yleisenä inflaation mittarina. Kuluttajahintaindeksi on ketjuindeksi, jonka hyödykekoria ja painoja päivitetään vuosittain.

Lisätietoja:
PTY, toimitusjohtaja Kari Luoto, p. 0400 688 708
Tilastokeskus, aktuaari Seija Karttunen p. 029 551 2741

Liitteet:
Päivittäistavaroiden vähittäismyynnin kehitys myymälätyypeittäin kesäkuussa 2018 ja 2019 kuvioina ja taulukkoina (pdf)
Päivittäistavarakaupan hintaindeksien kehitys kesäkuussa 2018 ja 2019 kuviona ja taulukkona (pdf)
Päivittäistavarakaupan myynnin, hintojen sekä volyymin kehitys neljännesvuosittain (pdf)

Jaa julkaisu