Päivittäistavaroiden vähittäismyynti kasvoi toukokuussa 1,6 prosenttia edellisvuodesta

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten* päivittäistavaroiden vähittäismyynnin arvo oli toukokuussa 1 540,3 miljoonaa euroa, mikä oli 1,6 prosenttia enemmän kuin toukokuussa 2018.

Päivittäistavarakaupan hintaindeksin** mukaan päivittäistavaroiden hinnat nousivat toukokuussa 1,1 prosenttia vuoden 2018 toukokuusta. Elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hinnat nousivat 0,5 prosenttia. Alkoholijuomien ja tupakan hinnat nousivat puolestaan 4,0 prosenttia***. Myös käyttötavaroiden hinnat nousivat 0,4 prosenttia edellisvuoden toukokuuhun verrattuna. Indeksi kuvaa päivittäistavarakaupoissa myytävien tuotteiden hintojen kehitystä. Kaikkien kuluttajahintojen vuosimuutos**** eli inflaatio oli toukokuussa 1,2 prosenttia. Huhtikuussa inflaatio oli 1,5 prosenttia.

Päivittäistavaroiden myynti kasvoi toukokuussa hypermarketeissa ja suurissa supermarketeissa. Hypermarkettien myynti kasvoi 6,8 prosenttia ja suurten supermarkettien myynti puolestaan 1,4 prosenttia vuotta aiemmasta. Muissa myymälöissä myynti sen sijaan laski. Pienten supermarkettien myynti supistui 0,8 prosenttia, valintamyymälöiden myynti 3,7 prosenttia ja pienmyymälöiden myynti 9,1 prosenttia vuoden 2018 toukokuuhun verrattuna.

Päivittäistavaroiden myynti kasvoi tammi-toukokuussa 2,6 prosenttia

Päivittäistavaroiden myynti kasvoi tammi-toukokuussa eniten hypermarketeissa, kaikkiaan 3,9 prosenttia. Suurten supermarkettien myynti lisääntyi samaan aikaan 3,1 prosenttia ja pienten supermarkettien myynti puolestaan 2,6 prosenttia. Myös valintamyymälöissä myynti kasvoi hienoiset 0,1 prosenttia vuodentakaisesta. Pienmyymälöiden myynti sen sijaan laski 3,5 prosenttia vuoden 2018 tammi-toukokuuhun verrattuna.

Päivittäistavaroiden hinnat nousivat tammi-toukokuussa yhteensä 1,7 prosenttia vuoden 2018 vastaavasta ajanjaksosta. Elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hinnat nousivat 1,5 prosenttia. Alkoholijuomien ja tupakan hinnat nousivat puolestaan 3,8 prosenttia***. Myös käyttötavaroiden hinnat nousivat tammi-toukokuussa 0,2 prosenttia vuodentakaisesta.

Tilaston taustatiedot

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten kuukausittaisten myyntitietojen tilastointi toteutetaan Tilastokeskuksessa. Jäsenyritykset toimittavat kuukausittaiset tietonsa suoraan Tilastokeskukseen. Tiedot ilmoitetaan arvonlisäverollisina.

*Tilastossa mukana olevat jäsenyritysten ketjut ovat: K-Citymarket, K-Supermarket, K-Market, Neste K -liikenneasemat ja muut K-ruokakaupat, Alepa, Sale, Prisma, S-market, Herkku ja ABC, Lidl, Tokmanni, M-ketju, Minimani sekä R-kioski.

**Päivittäistavarakaupan hintaindeksi kuvaa elintarvikkeiden, alkoholittomien juomien, mietojen alkoholijuomien, tupakan, kodin kulutustavaroiden, nikotiinivalmisteiden, vitamiinien, puutarhatarvikkeiden, sisäkasvien ja -kukkien, lemmikkieläintuotteiden, sanoma- ja aikakauslehtien irtonumeroiden, henkilökohtaisten hygieniatuotteiden sekä kauneudenhoitotuotteiden hintakehitystä.

***Alkoholiveroa on korotettu 1.1.2018 ja 1.1.2019. Tupakkaveroa on korotettu vuosien 2018–2019 aikana 1.1.2018, 1.7.2018 ja 1.1.2019.

****Tilastokeskuksen laskema kuluttajahintaindeksi kuvaa Suomessa ostettujen tavaroiden ja palveluiden hintakehitystä ja sitä käytetään yleisenä inflaation mittarina. Kuluttajahintaindeksi on ketjuindeksi, jonka hyödykekoria ja painoja päivitetään vuosittain.

Lisätietoja:
PTY, toimitusjohtaja Kari Luoto, p. 0400 688 708
Tilastokeskus, aktuaari Seija Karttunen p. 029 551 2741

Liitteet:
Päivittäistavaroiden vähittäismyynnin kehitys myymälätyypeittäin toukokuussa 2018 ja 2019 kuvioina ja taulukkoina (pdf)
Päivittäistavarakaupan hintaindeksien kehitys toukokuussa 2018 ja 2019 kuviona ja taulukkona (pdf)

Jaa julkaisu