Päivittäistavaroiden vähittäismyynti kasvoi huhtikuussa 10,3 prosenttia edellisvuodesta

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten* päivittäistavaroiden vähittäismyynnin arvo oli huhtikuussa 1 536,1 miljoonaa euroa, mikä oli 10,3 prosenttia enemmän kuin huhtikuussa 2018.

Päivittäistavarakaupan hintaindeksin** mukaan päivittäistavaroiden hinnat nousivat huhtikuussa 2,0 prosenttia vuoden 2018 huhtikuusta. Elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hinnat nousivat 2,0 prosenttia. Alkoholijuomien ja tupakan hinnat nousivat puolestaan 3,9 prosenttia***. Käyttötavaroiden hinnat pysyivät huhtikuussa vuodentakaisella tasollaan. Indeksi kuvaa päivittäistavarakaupoissa myytävien tuotteiden hintojen kehitystä. Kaikkien kuluttajahintojen vuosimuutos**** eli inflaatio oli huhtikuussa 1,5 prosenttia. Maaliskuussa inflaatio oli 1,1 prosenttia.

Päivittäistavaroiden myynti kasvoi huhtikuussa eniten hypermarketeissa, kaikkiaan 13,9 prosenttia vuoden 2018 huhtikuuhun verrattuna. Suurten supermarkettien myynti kasvoi samaan aikaan 9,2 prosenttia ja pienten supermarkettien puolestaan 10,6 prosenttia. Myös valintamyymälöissä myynti kasvoi 6,6 prosenttia vuodentakaisesta. Pienmyymälöiden myynti sen sijaan jäi huhtikuussa vuodentakaiselle tasolleen.

– Pääsiäinen ajoittui tänä vuonna huhtikuulle, mikä vaikutti osaltaan myynnin kehitykseen. Viime vuonna pääsiäinen oli maalis-huhtikuun vaihteessa. Pääsiäisen ajoittuminen eri kuukausille näkyy erityisesti ruuan myynnin kehityksessä maalis-huhtikuun aikana, Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luoto toteaa.

Päivittäistavaroiden myynti kasvoi tammi-huhtikuussa 2,9 prosenttia

Päivittäistavaroiden myynti kasvoi tammi-huhtikuussa lähes saman verran pienissä ja suurissa supermarketeissa. Pienten supermarkettien myynti lisääntyi 3,6 prosenttia ja suurten supermarkettien puolestaan 3,5 prosenttia. Myös hypermarkettien myynti kasvoi 3,1 prosenttia vuodentakaisesta. Valintamyymälöissä myynti kasvoi puolestaan 1,2 prosenttia, kun taas pienmyymälöiden myynti laski 1,8 prosenttia vuoden 2018 tammi-huhtikuuhun verrattuna.

Päivittäistavaroiden hinnat nousivat tammi-huhtikuussa yhteensä 1,8 prosenttia vuoden 2018 vastaavasta ajanjaksosta. Elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hinnat nousivat 1,7 prosenttia. Alkoholijuomien ja tupakan hinnat nousivat puolestaan 3,7 prosenttia***. Myös käyttötavaroiden hinnat nousivat tammi-huhtikuussa 0,2 prosenttia vuodentakaisesta.

Tilaston taustatiedot

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten kuukausittaisten myyntitietojen tilastointi toteutetaan Tilastokeskuksessa. Jäsenyritykset toimittavat kuukausittaiset tietonsa suoraan Tilastokeskukseen. Tiedot ilmoitetaan arvonlisäverollisina.

*Tilastossa mukana olevat jäsenyritysten ketjut ovat: K-Citymarket, K-Supermarket, K-Market, Neste K -liikenneasemat ja muut K-ruokakaupat, Alepa, Sale, Prisma, S-market, Herkku ja ABC, Lidl, Tokmanni, M-ketju, Minimani sekä R-kioski.

**Päivittäistavarakaupan hintaindeksi kuvaa elintarvikkeiden, alkoholittomien juomien, mietojen alkoholijuomien, tupakan, kodin kulutustavaroiden, nikotiinivalmisteiden, vitamiinien, puutarhatarvikkeiden, sisäkasvien ja -kukkien, lemmikkieläintuotteiden, sanoma- ja aikakauslehtien irtonumeroiden, henkilökohtaisten hygieniatuotteiden sekä kauneudenhoitotuotteiden hintakehitystä.

***Alkoholiveroa on korotettu 1.1.2018 ja 1.1.2019. Tupakkaveroa on korotettu vuosien 2018–2019 aikana 1.1.2018, 1.7.2018 ja 1.1.2019.

****Tilastokeskuksen laskema kuluttajahintaindeksi kuvaa Suomessa ostettujen tavaroiden ja palveluiden hintakehitystä ja sitä käytetään yleisenä inflaation mittarina. Kuluttajahintaindeksi on ketjuindeksi, jonka hyödykekoria ja painoja päivitetään vuosittain.

Lisätietoja: 
PTY, toimitusjohtaja Kari Luoto, p. 0400 688 708
Tilastokeskus, aktuaari Seija Karttunen p. 029 551 2741

Liitteet:
Päivittäistavaroiden vähittäismyynnin kehitys myymälätyypeittäin huhtikuussa 2018 ja 2019 kuvioina ja taulukkoina (pdf)
Päivittäistavarakaupan hintaindeksien kehitys huhtikuussa 2018 ja 2019 kuviona ja taulukkona (pdf)
 

Jaa julkaisu