Tavaratalo- ja hypermarketketjujen liikevaihto oli maaliskuussa vuodentakaisella tasolla

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten tavaratalo- ja hypermarketketjujen* liikevaihto oli maaliskuussa vuodentakaisella tasollaan ja liikevaihdon arvoksi kirjattiin 591,9 miljoonaa euroa.

Liikevaihto kasvoi maaliskuussa pukeutumisen tuoteryhmässä 26,5 prosenttia sekä kodin- ja vapaa-ajan tuoteryhmässä 6,1 prosenttia. Kaikkiaan käyttötavaroiden tuoteryhmän liikevaihto kasvoi 11,2 prosenttia vuodentakaisesta. Elintarvikkeiden tuoteryhmässä liikevaihto sen sijaan laski maaliskuussa 4,8 prosenttia vuoden 2018 maaliskuuhun verrattuna.

Myynnin kehitykseen vaikutti osaltaan pääsiäisen ajoittuminen tänä vuonna huhtikuulle, kun viime vuonna pääsiäinen oli maalis-huhtikuun vaihteessa. 

– Pääsiäisen ajoittuminen eri kuukausille näkyy erityisesti ruuan myynnin kehityksessä maalis-huhtikuun aikana. Käyttötavarakaupassa myynnin kasvuun vaikuttavat lisäksi kevään suurten kampanjoiden ajoittuminen maaliskuulle. Vertailukelpoisemman kuvan alkuvuoden myynnin kehityksestä saakin huhtikuun myyntitietojen selvittyä, Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luoto sanoo. 

Tavaratalo- ja hypermarketketjujen liikevaihto kasvoi 1,0 prosenttia vuoden ensimmäisellä neljänneksellä

Liikevaihto kasvoi tammi-maaliskuussa pukeutumisen tuoteryhmässä 7,5 prosenttia sekä kodin- ja vapaa-ajan tuoteryhmässä puolestaan 2,8 prosenttia vuoden 2018 tammi-maaliskuusta. Yhteensä käyttötavaroiden tuoteryhmän liikevaihto kasvoi 4,0 prosenttia. Elintarvikkeiden tuoteryhmässä liikevaihto sen sijaan supistui 0,3 prosenttia edellisvuoden tammi-maaliskuuhun verrattuna.

Tilaston taustatiedot

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten kuukausittaisten myyntitietojen tilastointi toteutetaan Tilastokeskuksessa. Jäsenyritykset toimittavat kuukausittaiset tietonsa suoraan Tilastokeskukseen. Tiedot ilmoitetaan ilman arvonlisäveroa. Tavaratalokaupan myyntiluvuissa on mukana myös verkkokaupan myynti.

*Jäsenyritysten tavaratalo- ja hypermarketketjut ovat: K-Citymarket, Prisma, Sokos, Tokmanni ja Minimani. Lisäksi mukana tilastossa on Stockmann.

Lisätietoja: 
PTY, toimitusjohtaja Kari Luoto, p. 0400 688 708
Tilastokeskus, aktuaari Seija Karttunen p. 029 551 2741

Liitteet:
Tavaratalokaupan liikevaihdon kehitys tuoteryhmittäin maaliskuussa 2019 ja 2018 kuvioina ja taulukkoina (pdf)

Jaa julkaisu