Päivittäistavaroiden vähittäismyynti kasvoi tammikuussa 1,8 prosenttia edellisvuodesta

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten* päivittäistavaroiden vähittäismyynnin arvo oli tammikuussa 1 347,8 miljoonaa euroa, mikä oli 1,8 prosenttia enemmän kuin tammikuussa 2018.

Päivittäistavarakaupan hintaindeksin** mukaan päivittäistavaroiden hinnat nousivat tammikuussa 2,0 prosenttia vuoden 2018 tammikuusta. Elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hinnat nousivat 2,1 prosenttia. Alkoholijuomien ja tupakan hinnat nousivat puolestaan 3,6 prosenttia***. Myös käyttötavaroiden hinnat nousivat hienoiset 0,1 prosenttia edellisvuoden tammikuuhun verrattuna. Indeksi kuvaa päivittäistavarakaupoissa myytävien tuotteiden hintojen kehitystä. Kaikkien kuluttajahintojen vuosimuutos**** eli inflaatio oli tammikuussa 1,1 prosenttia. Joulukuussa inflaatio oli 1,2 prosenttia.

Päivittäistavaroiden myynti kasvoi tammikuussa eniten suurissa ja pienissä supermarketeissa. Suurten supermarkettien myynti kasvoi 3,5 prosenttia ja pienten supermarkettien puolestaan 2,8 prosenttia vuodentakaisesta. Myös hypermarkettien myynti kasvoi samaan aikaan 1,3 prosenttia. Pienmyymälöissä ja valintamyymälöissä myynti sen sijaan laski. Pienmyymälöissä myynti supistui tammikuussa 5,3 prosenttia ja valintamyymälöissä 1,2 prosenttia edellisvuoden tammikuuhun verrattuna.

Tilaston taustatiedot

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten kuukausittaisten myyntitietojen tilastointi toteutetaan Tilastokeskuksessa. Jäsenyritykset toimittavat kuukausittaiset tietonsa suoraan Tilastokeskukseen. Tiedot ilmoitetaan arvonlisäverollisina.

*Tilastossa mukana olevat jäsenyritysten ketjut ovat: K-Citymarket, K-Supermarket, K-Market, Neste K -liikenneasemat ja muut K-ruokakaupat, Alepa, Sale, Prisma, S-market, Herkku ja ABC, Lidl, Tokmanni, M-ketju, Minimani sekä R-kioski.

**Päivittäistavarakaupan hintaindeksi kuvaa elintarvikkeiden, alkoholittomien juomien, mietojen alkoholijuomien, tupakan, kodin kulutustavaroiden, nikotiinivalmisteiden, vitamiinien, puutarhatarvikkeiden, sisäkasvien ja -kukkien, lemmikkieläintuotteiden, sanoma- ja aikakauslehtien irtonumeroiden, henkilökohtaisten hygieniatuotteiden sekä kauneudenhoitotuotteiden hintakehitystä.

***Alkoholiveroa on korotettu 1.1.2018 ja 1.1.2019. Tupakkaveroa on korotettu vuosien 2018–2019 aikana 1.1.2018, 1.7.2018 ja 1.1.2019.

****Tilastokeskuksen laskema kuluttajahintaindeksi kuvaa Suomessa ostettujen tavaroiden ja palveluiden hintakehitystä ja sitä käytetään yleisenä inflaation mittarina. Kuluttajahintaindeksi on ketjuindeksi, jonka hyödykekoria ja painoja päivitetään vuosittain.

Lisätietoja: 
PTY, toimitusjohtaja Kari Luoto, p. 0400 688 708
Tilastokeskus, aktuaari Seija Karttunen p. 029 551 2741

Liitteet:
Päivittäistavaroiden vähittäismyynnin kehitys myymälätyypeittäin tammikuussa 2018 ja 2019 kuvioina ja taulukkoina (pdf)
Päivittäistavarakaupan hintaindeksien kehitys tammikuussa 2018 ja 2019 kuviona ja taulukkona (pdf)
 

Jaa julkaisu