Tavaratalo- ja hypermarketketjujen liikevaihto laski joulukuussa 0,6 prosenttia

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten tavaratalo- ja hypermarketketjujen* liikevaihto laski joulukuussa 0,6 prosenttia edellisvuodesta ja liikevaihdon arvoksi kirjattiin 835,5 miljoonaa euroa.

Liikevaihto laski joulukuussa kodin- ja vapaa-ajan tuoteryhmässä 4,3 prosenttia. Pukeutumisen tuoteryhmässä liikevaihto kasvoi hienoiset 0,1 prosenttia. Kaikkiaan käyttötavaroiden tuoteryhmän liikevaihto supistui 3,3 prosenttia vuodentakaisesta. Elintarvikkeiden tuoteryhmässä liikevaihto sen sijaan kasvoi joulukuussa 1,4 prosenttia vuoden 2017 joulukuuhun verrattuna.

– Tavaratalokaupparyhmän joulukuun liikevaihto oli odotettua heikompi. Erityisesti koti ja vapaa-aika -tuoteryhmän yli neljän prosentin lasku oli pettymys. Sen sijaan pukeutumisen kauppa säilyi joulukuussa edellisvuoden tasolla, Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luoto toteaa.

Tavaratalo- ja hypermarketketjujen liikevaihto kasvoi vuonna 2018 yhteensä 2,1 prosenttia

Liikevaihto kasvoi tammi-joulukuussa elintarvikkeiden tuoteryhmässä 3,7 prosenttia vuoden 2017 tammi-joulukuusta. Samaan aikaan käyttötavaroiden tuoteryhmän liikevaihto sen sijaan laski 0,7 prosenttia. Laskua kertyi pukeutumisen tuoteryhmässä 3,4 prosenttia, kun taas kodin- ja vapaa-ajan tuoteryhmässä liikevaihto kasvoi 0,3 prosenttia vuoteen 2017 verrattuna.

– Koko vuoden 2,1 prosentin liikevaihdon kehitystä voidaan pitää kohtuullisen hyvänä. Vuonna 2018 myynnin veturina toimi elintarvikekauppa. Koti ja vapaa-ajan tuoteryhmän koko vuoden liikevaihto nousi plussalle ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2012. On tärkeää, että myös seuraavan hallituksen hallitusohjelmassa vahvistetaan edelleen työllisyyskehitystä ja kuluttajien ostovoimaa, Kari Luoto sanoo.

Tilaston taustatiedot

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten kuukausittaisten myyntitietojen tilastointi toteutetaan Tilastokeskuksessa. Jäsenyritykset toimittavat kuukausittaiset tietonsa suoraan Tilastokeskukseen. Tiedot ilmoitetaan ilman arvonlisäveroa. Tavaratalokaupan myyntiluvuissa on mukana myös verkkokaupan myynti.

*Jäsenyritysten tavaratalo- ja hypermarketketjut ovat: K-Citymarket, Prisma, Sokos, Stockmann, Tokmanni ja Minimani.

Lisätietoja:
PTY, toimitusjohtaja Kari Luoto, p. 0400 688 708
Tilastokeskus, aktuaari Seija Karttunen p. 029 551 2741

Liitteet:
Tavaratalokaupan liikevaihdon kehitys tuoteryhmittäin joulukuussa 2018 ja 2017 kuvioina ja taulukkoina (pdf)

Tammikuusta 2018 lähtien tavaratalokaupan myyntiluvuissa ei ole Stockmann mukana elintarvikkeiden tuoteryhmän osalta. Tavaratalokaupan ja siihen sisältyvän elintarvikkeiden tuoteryhmän liikevaihdon arvon aikasarjoissa on tästä johtuen aikasarjakatkos vuosien 2017 ja 2018 välillä. Vuosimuutoksissa aikasarjakatkosta ei ole vaan muutos on huomioitu vuoden 2018 vertailutiedoissa.

Jaa julkaisu