Päivittäistavaroiden vähittäismyynti kasvoi joulukuussa 1,7 prosenttia edellisvuodesta

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten* päivittäistavaroiden vähittäismyynnin arvo oli joulukuussa 1 638,1 miljoonaa euroa, mikä oli 1,7 prosenttia enemmän kuin joulukuussa 2017.

Päivittäistavarakaupan hintaindeksin** mukaan päivittäistavaroiden hinnat nousivat joulukuussa 2,1 prosenttia vuoden 2017 joulukuusta. Elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hinnat nousivat 1,1 prosenttia. Alkoholijuomien ja tupakan hinnat nousivat puolestaan 8,2 prosenttia***. Käyttötavaroiden hinnat sen sijaan supistuivat 0,2 prosenttia edellisvuoden joulukuuhun verrattuna. Indeksi kuvaa päivittäistavarakaupoissa myytävien tuotteiden hintojen kehitystä. Kaikkien kuluttajahintojen vuosimuutos**** eli inflaatio oli joulukuussa 1,2 prosenttia. Marraskuussa inflaatio oli 1,3 prosenttia.

– Joulukuun päivittäistavarakaupan myynnin kehitys oli kohtuullisen hyvä, mutta vaisu verrattuna koko vuoden kehitykseen. Suurmyymälöissä myynti jopa laski hieman joulukuussa edellisvuoteen verrattuna. Ruoan hinnan nousu puolestaan hidastui joulukuussa alkuvuoden tasosta, Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luoto tiivistää.

Päivittäistavaroiden myynti kasvoi joulukuussa lähes saman verran pienissä ja suurissa supermarketeissa. Pienten supermarkettien myynti lisääntyi 4,3 prosenttia ja suurten supermarkettien puolestaan 4,1 prosenttia. Valintamyymälöissä myynti kasvoi 1,5 prosenttia vuodentakaisesta. Pienmyymälöiden ja hypermarkettien myynti sen sijaan laski. Pienmyymälöiden myynti supistui 6,1 prosenttia ja hypermarkettien myynti 0,7 prosenttia edellisvuoden joulukuuhun verrattuna.

Päivittäistavaroiden myynti kasvoi 4,0 prosenttia vuoden 2018 aikana

Päivittäistavaroiden myynti kasvoi tammi-joulukuussa eniten pienissä ja suurissa supermarketeissa. Pienissä supermarketeissa myynti kasvoi 7,7 prosenttia ja suurissa supermarketeissa 7,1 prosenttia vuodentakaisesta. Myös hypermarkettien myynti lisääntyi samaan aikaan 1,8 prosenttia. Valintamyymälöissä ja pienmyymälöissä myynti sen sijaan laski. Valintamyymälöissä myynti supistui 0,8 prosenttia ja pienmyymälöissä 0,5 prosenttia vuoden 2017 tammi-joulukuuhun verrattuna.

Päivittäistavaroiden hinnat nousivat tammi-joulukuussa yhteensä 2,4 prosenttia vuoden 2017 vastaavasta ajanjaksosta. Elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hinnat nousivat 1,9 prosenttia. Alkoholijuomien ja tupakan hinnat nousivat tammi-joulukuussa puolestaan 6,9 prosenttia***. Käyttötavaroiden hinnat sen sijaan supistuivat 0,4 prosenttia vuodentakaisesta.

– Koko vuoden neljän prosentin myynnin kehitystä voidaan pitää hyvänä. Noin puolet myynnin kasvusta selittyy hintatason nousulla. Viime vuonna ruoan hintataso nousi lähes kaksi prosenttia yli kolmen vuoden yhtäjaksoisen hintatason laskun jälkeen. Supermarketit kasvattivat myyntiään selvästi keskimääräistä kehitystä enemmän. Suuret supermarketit ovat myynnillisesti suurin myymälätyyppi Suomessa, toimitusjohtaja Kari Luoto toteaa.

Tilaston taustatiedot

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten kuukausittaisten myyntitietojen tilastointi toteutetaan Tilastokeskuksessa. Jäsenyritykset toimittavat kuukausittaiset tietonsa suoraan Tilastokeskukseen. Tiedot ilmoitetaan arvonlisäverollisina.

*Tilastossa mukana olevat jäsenyritysten ketjut ovat: K-Citymarket, K-Supermarket, K-Market, Neste K -liikenneasemat ja muut K-ruokakaupat, Alepa, Sale, Prisma, S-market, Herkku ja ABC, Lidl, Tokmanni, M-ketju, Minimani sekä R-kioski.

**Päivittäistavarakaupan hintaindeksi kuvaa elintarvikkeiden, alkoholittomien juomien, mietojen alkoholijuomien, tupakan, kodin kulutustavaroiden, nikotiinivalmisteiden, vitamiinien, puutarhatarvikkeiden, sisäkasvien ja -kukkien, lemmikkieläintuotteiden, sanoma- ja aikakauslehtien irtonumeroiden, henkilökohtaisten hygieniatuotteiden sekä kauneudenhoitotuotteiden hintakehitystä.

***Alkoholiveroa korotettiin 1.1.2018. Tupakkaveroa on korotettu vuosien 2017–2018 aikana 1.1.2017, 1.7.2017, 1.1.2018 ja 1.7.2018.

****Tilastokeskuksen laskema kuluttajahintaindeksi kuvaa Suomessa ostettujen tavaroiden ja palveluiden hintakehitystä ja sitä käytetään yleisenä inflaation mittarina. Kuluttajahintaindeksi on ketjuindeksi, jonka hyödykekoria ja painoja päivitetään vuosittain.

Lisätietoja:
PTY, toimitusjohtaja Kari Luoto, p. 0400 688 708
Tilastokeskus, aktuaari Seija Karttunen p. 029 551 2741

Liitteet:
Päivittäistavaroiden vähittäismyynnin kehitys myymälätyypeittäin joulukuussa 2017 ja 2018 kuvioina ja taulukkoina (pdf)
Päivittäistavarakaupan hintaindeksien kehitys joulukuussa 2017 ja 2018 kuviona ja taulukkona (pdf)
Päivittäistavarakaupan myynnin, hintojen sekä volyymin kehitys neljännesvuosittain (pdf)

Jaa julkaisu