Päivittäistavaroiden vähittäismyynti kasvoi lokakuussa 4,6 prosenttia edellisvuodesta

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten* päivittäistavaroiden vähittäismyynnin arvo oli lokakuussa 1 407,2 miljoonaa euroa, mikä oli 4,6 prosenttia enemmän kuin lokakuussa 2017.

Päivittäistavarakaupan hintaindeksin** mukaan päivittäistavaroiden hinnat nousivat lokakuussa 2,9 prosenttia vuoden 2017 lokakuusta. Elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hinnat nousivat 2,6 prosenttia. Alkoholijuomien ja tupakan hinnat nousivat puolestaan 6,6 prosenttia***. Myös käyttötavaroiden hinnat nousivat lokakuussa 0,3 prosenttia vuodentakaiseen verrattuna. Indeksi kuvaa päivittäistavarakaupoissa myytävien tuotteiden hintojen kehitystä. Kaikkien kuluttajahintojen vuosimuutos**** eli inflaatio oli lokakuussa 1,5 prosenttia. Syyskuussa inflaatio oli 1,3 prosenttia.

– Päivittäistavarakaupan myynnin kasvu jatkui lokakuussa hyvällä tasolla. Selvästi voimakkainta kasvu oli edelleen supermarketeissa. Pienintä myynnin kasvu oli poikkeuksellisesti hypermarketeissa. Yhtenä selityksenä tähän lienee lämmin syksy, jonka vaikutus näkyy myös pukeutumisen tuoteryhmän myynnin vähenemisenä lokakuussa, Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luoto arvioi.

Päivittäistavaroiden myynti kasvoi lokakuussa kaikissa myymälöissä. Suurten supermarkettien myynti kasvoi 8,3 prosenttia ja pienten supermarkettien puolestaan 7,3 prosenttia. Pienmyymälöissä myynti kasvoi lokakuussa 3,3 prosenttia, valintamyymälöissä 1,7 prosenttia ja hypermarketeissa 0,9 prosenttia edellisvuoden lokakuuhun verrattuna.

Päivittäistavaroiden myynti kasvoi tammi-lokakuussa 4,3 prosenttia

Päivittäistavaroiden myynti kasvoi tammi-lokakuussa eniten pienissä ja suurissa supermarketeissa. Pienissä supermarketeissa myynti kasvoi 8,1 prosenttia ja suurissa supermarketeissa 7,4 prosenttia vuodentakaisesta. Myös hypermarkettien myynti lisääntyi samaan aikaan 2,0 prosenttia ja pienmyymälöiden myynti puolestaan 0,2 prosenttia. Valintamyymälöissä myynti sen sijaan laski 1,1 prosenttia vuoden 2017 tammi-lokakuuhun verrattuna.

Päivittäistavaroiden hinnat nousivat tammi-lokakuussa yhteensä 2,4 prosenttia vuoden 2017 vastaavasta ajanjaksosta. Elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hinnat nousivat 2,1 prosenttia. Alkoholijuomien ja tupakan hinnat nousivat tammi-lokakuussa puolestaan 6,7 prosenttia***. Käyttötavaroiden hinnat sen sijaan supistuivat 0,5 prosenttia vuodentakaisesta.

Tilaston taustatiedot

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten kuukausittaisten myyntitietojen tilastointi toteutetaan Tilastokeskuksessa. Jäsenyritykset toimittavat kuukausittaiset tietonsa suoraan Tilastokeskukseen. Tiedot ilmoitetaan arvonlisäverollisina.

*Tilastossa mukana olevat jäsenyritysten ketjut ovat: K-Citymarket, K-Supermarket, K-Market, Neste K -liikenneasemat ja muut K-ruokakaupat, Alepa, Sale, Prisma, S-market, Herkku ja ABC, Lidl, Tokmanni, M-ketju, Minimani sekä R-kioski.

**Päivittäistavarakaupan hintaindeksi kuvaa elintarvikkeiden, alkoholittomien juomien, mietojen alkoholijuomien, tupakan, kodin kulutustavaroiden, nikotiinivalmisteiden, vitamiinien, puutarhatarvikkeiden, sisäkasvien ja -kukkien, lemmikkieläintuotteiden, sanoma- ja aikakauslehtien irtonumeroiden, henkilökohtaisten hygieniatuotteiden sekä kauneudenhoitotuotteiden hintakehitystä.

***Alkoholiveroa korotettiin 1.1.2018. Tupakkaveroa on korotettu vuosien 2017–2018 aikana 1.1.2017, 1.7.2017, 1.1.2018 ja 1.7.2018.

****Tilastokeskuksen laskema kuluttajahintaindeksi kuvaa Suomessa ostettujen tavaroiden ja palveluiden hintakehitystä ja sitä käytetään yleisenä inflaation mittarina. Kuluttajahintaindeksi on ketjuindeksi, jossa hyödykekoria ja painoja päivitetään vuosittain. Tilastokeskus on tarkistanut tammikuun 2016 alussa kuluttajahintaindeksin hyödykekorin ja uudistanut painorakenteen sekä siirtynyt käyttämään uutta perusvuotta 2015=100.

Lisätietoja:
PTY, toimitusjohtaja Kari Luoto, p. 0400 688 708
Tilastokeskus, aktuaari Seija Karttunen p. 029 551 2741

Liitteet:
Päivittäistavaroiden vähittäismyynnin kehitys myymälätyypeittäin lokakuussa 2017 ja 2018 kuvioina ja taulukkoina (pdf)

Päivittäistavarakaupan hintaindeksien kehitys lokakuussa 2017 ja 2018 kuviona ja taulukkona (pdf)

Jaa julkaisu