Päivittäistavaroiden vähittäismyynti kasvoi elokuussa 5,2 prosenttia edellisvuodesta

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten* päivittäistavaroiden vähittäismyynnin arvo oli elokuussa 1 526,5 miljoonaa euroa, mikä oli 5,2 prosenttia enemmän kuin elokuussa 2017.
Päivittäistavarakaupan hintaindeksin** mukaan päivittäistavaroiden hinnat nousivat elokuussa 2,3 prosenttia vuoden 2017 elokuusta. Elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hinnat nousivat 1,8 prosenttia. Alkoholijuomien ja tupakan hinnat nousivat puolestaan 6,4 prosenttia***. Käyttötavaroiden hinnat pysyivät elokuussa vuodentakaisella tasollaan. Indeksi kuvaa päivittäistavarakaupoissa myytävien tuotteiden hintojen kehitystä. Kaikkien kuluttajahintojen vuosimuutos**** eli inflaatio oli elokuussa 1,3 prosenttia. Heinäkuussa inflaatio oli 1,4 prosenttia.
Päivittäistavaroiden myynti kasvoi elokuussa kaikissa myymälöissä. Suurten supermarkettien myynti kasvoi 7,7 prosenttia ja pienten supermarkettien puolestaan 6,9 prosenttia. Valintamyymälöissä myynti kasvoi elokuussa 3,5 prosenttia, hypermarketeissa 3,1 prosenttia ja pienmyymälöissä 0,6 prosenttia edellisvuoden elokuuhun verrattuna.
– Päivittäistavarakaupan myynti kehittyi hyvin elokuussa ja touko¬–elokuun myynnin kasvu oli 5,8 prosenttia. Kasvun taustalla ovat kuluttajien vahvistunut luottamus omaan talouteen ja tänä vuonna nousuun kääntyneet päivittäistavaroiden hinnat. Lisäksi ennätyslämmin kesä siivitti myyntiä erityisesti sääherkissä kausituotteissa, Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luoto.
Päivittäistavaroiden myynti kasvoi tammi-elokuussa 4,7 prosenttia
Päivittäistavaroiden myynti kasvoi tammi-elokuussa eniten pienissä ja suurissa supermarketeissa. Pienissä supermarketeissa myynti kasvoi 8,9 prosenttia ja suurissa supermarketeissa 7,9 prosenttia vuodentakaisesta. Hypermarkettien myynti lisääntyi samaan aikaan 2,6 prosenttia ja pienmyymälöiden myynti 0,2 prosenttia. Valintamyymälöissä myynti sen sijaan laski 1,6 prosenttia vuoden 2017 tammi-elokuuhun verrattuna.
Päivittäistavaroiden hinnat nousivat tammi-elokuussa yhteensä 2,3 prosenttia vuoden 2017 vastaavasta ajanjaksosta. Elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hinnat nousivat 1,9 prosenttia. Alkoholijuomien ja tupakan hinnat nousivat tammi-elokuussa puolestaan 6,7 prosenttia***. Käyttötavaroiden hinnat sen sijaan supistuivat 0,6 prosenttia vuodentakaisesta. 
Tilaston taustatiedot
Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten kuukausittaisten myyntitietojen tilastointi toteutetaan Tilastokeskuksessa. Jäsenyritykset toimittavat kuukausittaiset tietonsa suoraan Tilastokeskukseen. Tiedot ilmoitetaan arvonlisäverollisina.
*Tilastossa mukana olevat jäsenyritysten ketjut ovat: K-Citymarket, K-Supermarket, K-Market, Neste K -liikenneasemat ja muut K-ruokakaupat, Alepa, Sale, Prisma, S-market, Herkku ja ABC, Lidl, Tokmanni, M-ketju, Minimani sekä R-kioski.
**Päivittäistavarakaupan hintaindeksi kuvaa elintarvikkeiden, alkoholittomien juomien, mietojen alkoholijuomien, tupakan, kodin kulutustavaroiden, nikotiinivalmisteiden, vitamiinien, puutarhatarvikkeiden, sisäkasvien ja -kukkien, lemmikkieläintuotteiden, sanoma- ja aikakauslehtien irtonumeroiden, henkilökohtaisten hygieniatuotteiden sekä kauneudenhoitotuotteiden hintakehitystä.
***Alkoholiveroa korotettiin 1.1.2018. Tupakkaveroa on korotettu vuosien 2017–2018 aikana 1.1.2017, 1.7.2017, 1.1.2018 ja 1.7.2018.
****Tilastokeskuksen laskema kuluttajahintaindeksi kuvaa Suomessa ostettujen tavaroiden ja palveluiden hintakehitystä ja sitä käytetään yleisenä inflaation mittarina. Kuluttajahintaindeksi on ketjuindeksi, jossa hyödykekoria ja painoja päivitetään vuosittain. Tilastokeskus on tarkistanut tammikuun 2016 alussa kuluttajahintaindeksin hyödykekorin ja uudistanut painorakenteen sekä siirtynyt käyttämään uutta perusvuotta 2015=100.
Lisätietoja: 
PTY, toimitusjohtaja Kari Luoto, p. 0400 688 708
Tilastokeskus, aktuaari Seija Karttunen p. 029 551 2741
Liitteet:
Päivittäistavaroiden vähittäismyynnin kehitys myymälätyypeittäin elokuussa 2017 ja 2018 kuvioina ja taulukkoina (pdf)
Päivittäistavarakaupan hintaindeksien kehitys elokuussa 2017 ja 2018 kuviona ja taulukkona (pdf)
Jaa julkaisu