Tavaratalo- ja hypermarketketjujen liikevaihto kasvoi kesäkuussa 0,8 prosenttia

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten tavaratalo- ja hypermarketketjujen* liikevaihto kasvoi kesäkuussa 0,8 prosenttia edellisvuodesta ja liikevaihdon arvoksi kirjattiin 589,1 miljoonaa euroa.

Liikevaihto kasvoi kesäkuussa elintarvikkeiden tuoteryhmässä 3,8 prosenttia vuodentakaiseen verrattuna. Käyttötavaroiden tuoteryhmän liikevaihto sen sijaan laski. Pukeutumisen tuoteryhmässä liikevaihto supistui kesäkuussa 11,3 prosenttia sekä kodin- ja vapaa-ajan tuoteryhmässä 2,5 prosenttia. Kaikkiaan käyttötavaroiden tuoteryhmän liikevaihto laski 4,9 prosenttia vuoden 2017 kesäkuuhun verrattuna.

Tavaratalo- ja hypermarketketjujen liikevaihto kasvoi vuoden alkupuoliskolla 3,5 prosenttia

Liikevaihto kasvoi tammi-kesäkuussa elintarvikkeiden tuoteryhmässä 4,5 prosenttia vuoden 2017 tammi-kesäkuusta. Samaan aikaan käyttötavaroiden tuoteryhmän liikevaihto kasvoi puolestaan 1,5 prosenttia. Kodin- ja vapaa-ajan tuoteryhmässä liikevaihto kasvoi 2,6 prosenttia, kun sen sijaan pukeutumisen tuoteryhmässä liikevaihto supistui 1,2 prosenttia edellisvuoden tammi-kesäkuuhun verrattuna.

– Tavaratalo- ja hypermarketketjujen liikevaihdon kehitys on osoittanut talouden noususuhdanteessa elpymisen merkkejä. Alkuvuoden käyttötavaroiden liikevaihdon kehitys on kuitenkin edelleen varsin maltillinen ja pukeutumisen tuoteryhmä jäi miinukselle. Kaupan liiton tuoreen ennusteen mukaan ruoan ja vaatetuksen määrällinen kulutus pienenee Suomessa jo lähivuosina. Suomalaisen keskivertopalkansaajan verojen jälkeinen ostovoima on pienempi kuin muissa Pohjoismaissa. Tarvitsemme pitkäjänteistä veropolitiikkaa, joka turvaa kuluttajien ostovoiman kehityksen ja kotimaisten yritysten toimintaedellytykset, Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luoto painottaa.

Tilaston taustatiedot

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten kuukausittaisten myyntitietojen tilastointi toteutetaan Tilastokeskuksessa. Jäsenyritykset toimittavat kuukausittaiset tietonsa suoraan Tilastokeskukseen. Tiedot ilmoitetaan ilman arvonlisäveroa. Tavaratalokaupan myyntiluvuissa on mukana myös verkkokaupan myynti.

*Jäsenyritysten tavaratalo- ja hypermarketketjut ovat: K-Citymarket, Prisma, Sokos, Stockmann, Tokmanni ja Minimani.

Lisätietoja:
PTY, toimitusjohtaja Kari Luoto, p. 0400 688 708
Tilastokeskus, aktuaari Seija Karttunen p. 029 551 2741

Liitteet:
Tavaratalokaupan liikevaihdon kehitys tuoteryhmittäin kesäkuussa 2018 ja 2017 kuvioina ja taulukkoina (pdf)

Tammikuusta 2018 lähtien tavaratalokaupan myyntiluvuissa ei ole Stockmann mukana elintarvikkeiden tuoteryhmän osalta. Tavaratalokaupan ja siihen sisältyvän elintarvikkeiden tuoteryhmän liikevaihdon arvon aikasarjoissa on tästä johtuen aikasarjakatkos vuosien 2017 ja 2018 välillä. Vuosimuutoksissa aikasarjakatkosta ei ole vaan muutos on huomioitu vuoden 2018 vertailutiedoissa.

Jaa julkaisu