Päivittäistavaroiden vähittäismyynti kasvoi kesäkuussa 4,6 prosenttia edellisvuodesta

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten* päivittäistavaroiden vähittäismyynnin arvo oli kesäkuussa 1 554,6 miljoonaa euroa, mikä oli 4,6 prosenttia enemmän kuin kesäkuussa 2017.

Päivittäistavarakaupan hintaindeksin** mukaan päivittäistavaroiden hinnat nousivat kesäkuussa 2,6 prosenttia vuoden 2017 kesäkuusta. Elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hinnat nousivat 2,4 prosenttia. Alkoholijuomien ja tupakan hinnat nousivat puolestaan 7,2 prosenttia***. Käyttötavaroiden hinnat sen sijaan supistuivat 0,9 prosenttia edellisvuoden kesäkuuhun verrattuna. Indeksi kuvaa päivittäistavarakaupoissa myytävien tuotteiden hintojen kehitystä. Kaikkien kuluttajahintojen vuosimuutos**** eli inflaatio oli kesäkuussa 1,2 prosenttia. Toukokuussa inflaatio oli 1,0 prosenttia.

Päivittäistavaroiden myynti kasvoi kesäkuussa eniten pienissä ja suurissa supermarketeissa. Pienten supermarkettien myynti kasvoi 6,3 prosenttia ja suurten supermarkettien puolestaan 7,6 prosenttia. Hypermarketeissa myynti kasvoi samaan aikaan 2,3 prosenttia ja valintamyymälöissä 1,5 prosenttia. Pienmyymälöiden myynti sen sijaan jäi kesäkuussa vuodentakaiselle tasolleen.

Päivittäistavaroiden myynti kasvoi vuoden alkupuoliskolla 4,2 prosenttia

Päivittäistavaroiden myynti kasvoi tammi-kesäkuussa eniten pienissä ja suurissa supermarketeissa. Pienissä supermarketeissa myynti kasvoi 9,2 prosenttia ja suurissa supermarketeissa 7,9 prosenttia vuodentakaisesta. Myös hypermarkettien myynti lisääntyi 2,4 prosenttia. Valintamyymälöissä ja pienmyymälöissä myynti sen sijaan laski. Valintamyymälöiden myynti supistui 4,0 prosenttia ja pienmyymälöiden puolestaan 0,3 prosenttia vuoden 2017 tammi-kesäkuuhun verrattuna.

– Kesäkuussa myynti jatkoi alkuvuoden hyvää kehitystä ja koko ensimmäisen vuosipuoliskon myynnin kasvuksi muodostui 4,2 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna. Jo yli kaksi vuotta voimakkain kasvu on nähty supermarketeissa aiempien vuosien hypermarkettien sijaan. Kehityksen taustalla on kaupan aukioloaikojen vapauttaminen vuonna 2016 sekä muutokset kuluttajakäyttäytymisessä, Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luoto toteaa.

Päivittäistavaroiden hinnat nousivat tammi-kesäkuussa yhteensä 2,3 prosenttia vuoden 2017 vastaavasta ajanjaksosta. Elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hinnat nousivat 2,0 prosenttia. Alkoholijuomien ja tupakan hinnat nousivat tammi-kesäkuussa puolestaan 6,9 prosenttia***. Käyttötavaroiden hinnat sen sijaan supistuivat 0,8 prosenttia vuodentakaisesta.

– Myynnin kasvua selittää osaltaan hintatason nousu päivittäistavarakaupassa. Yli kolme vuotta jatkuneen ruoan hinnan laskun jälkeen elintarvikkeiden hinnat ovat alkuvuoden aikana nousseet kaksi prosenttia, Kari Luoto sanoo.

Tilaston taustatiedot

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten kuukausittaisten myyntitietojen tilastointi toteutetaan Tilastokeskuksessa. Jäsenyritykset toimittavat kuukausittaiset tietonsa suoraan Tilastokeskukseen. Tiedot ilmoitetaan arvonlisäverollisina.

*Tilastossa mukana olevat jäsenyritysten ketjut ovat: K-Citymarket, K-Supermarket, K-Market, Neste K -liikenneasemat ja muut K-ruokakaupat, Alepa, Sale, Prisma, S-market, Herkku ja ABC, Lidl, Tokmanni, M-ketju, Minimani sekä R-kioski.

**Päivittäistavarakaupan hintaindeksi kuvaa elintarvikkeiden, alkoholittomien juomien, mietojen alkoholijuomien, tupakan, kodin kulutustavaroiden, nikotiinivalmisteiden, vitamiinien, puutarhatarvikkeiden, sisäkasvien ja -kukkien, lemmikkieläintuotteiden, sanoma- ja aikakauslehtien irtonumeroiden, henkilökohtaisten hygieniatuotteiden sekä kauneudenhoitotuotteiden hintakehitystä.

***Alkoholiveroa korotettiin 1.1.2018. Tupakkaveroa on korotettu vuosien 2017–2018 aikana 1.1.2017, 1.7.2017 ja 1.1.2018.

****Tilastokeskuksen laskema kuluttajahintaindeksi kuvaa Suomessa ostettujen tavaroiden ja palveluiden hintakehitystä ja sitä käytetään yleisenä inflaation mittarina. Kuluttajahintaindeksi on ketjuindeksi, jossa hyödykekoria ja painoja päivitetään vuosittain. Tilastokeskus on tarkistanut tammikuun 2016 alussa kuluttajahintaindeksin hyödykekorin ja uudistanut painorakenteen sekä siirtynyt käyttämään uutta perusvuotta 2015=100.

Lisätietoja:
PTY, toimitusjohtaja Kari Luoto, p. 0400 688 708
Tilastokeskus, aktuaari Seija Karttunen p. 029 551 2741

Liitteet:
Päivittäistavaroiden vähittäismyynnin kehitys myymälätyypeittäin kesäkuussa 2017 ja 2018 kuvioina ja taulukkoina (pdf)
Päivittäistavarakaupan hintaindeksien kehitys kesäkuussa 2017 ja 2018 kuviona ja taulukkona (pdf)
Päivittäistavarakaupan myynnin, hintojen sekä volyymin kehitys neljännesvuosittain (pdf)

Jaa julkaisu