Päivittäistavaroiden vähittäismyynti kasvoi toukokuussa 6,9 prosenttia edellisvuodesta

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten* päivittäistavaroiden vähittäismyynnin arvo oli toukokuussa 1 515,8 miljoonaa euroa, mikä oli 6,9 prosenttia enemmän kuin toukokuussa 2017.

Päivittäistavarakaupan hintaindeksin** mukaan päivittäistavaroiden hinnat nousivat toukokuussa 2,4 prosenttia vuoden 2017 toukokuusta. Elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hinnat nousivat 2,4 prosenttia. Alkoholijuomien ja tupakan hinnat nousivat puolestaan 6,7 prosenttia***. Käyttötavaroiden hinnat sen sijaan supistuivat 1,6 prosenttia edellisvuoden toukokuuhun verrattuna. Indeksi kuvaa päivittäistavarakaupoissa myytävien tuotteiden hintojen kehitystä. Kaikkien kuluttajahintojen vuosimuutos**** eli inflaatio oli toukokuussa 1,0 prosenttia. Huhtikuussa inflaatio oli 0,8 prosenttia.
– Selvästi edellisvuotta lämpimämpi sää vauhditti päivittäistavarakaupan myynnin toukokuussa erinomaiseen kasvuun. Erityisen voimakasta toukokuun kasvu oli alkuvuoteen verrattuna pienemmän kokoluokan myymälöissä. Hyvin käynnistynyt kesä lupaa päivittäistavarakaupalle pirteää tulosta kesän lomakaudelta, Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luoto ennakoi.

Päivittäistavaroiden myynti kasvoi toukokuussa eniten pienissä ja suurissa supermarketeissa. Pienten supermarkettien myynti kasvoi 14,0 prosenttia ja suurten supermarkettien puolestaan 11,0 prosenttia. Pienmyymälöissä myynti kasvoi samaan aikaan 5,0 prosenttia ja hypermarketeissa 2,9 prosenttia. Valintamyymälöiden myynti sen sijaan laski 0,6 prosenttia edellisvuoden toukokuuhun verrattuna.

Päivittäistavaroiden myynti kasvoi 4,2 prosenttia tammi-toukokuussa
Päivittäistavaroiden myynti kasvoi tammi-toukokuussa eniten pienissä supermarketeissa, yhteensä 9,9 prosenttia vuodentakaisesta. Suurten supermarkettien myynti lisääntyi samaan aikaan 7,9 prosenttia ja hypermarkettien myynti 2,4 prosenttia. Valintamyymälöissä ja pienmyymälöissä myynti supistui: valintamyymälöissä 5,2 prosenttia ja pienmyymälöissä puolestaan 0,4 prosenttia vuoden 2017 tammi-toukokuuhun verrattuna.
Päivittäistavaroiden hinnat nousivat tammi-toukokuussa yhteensä 2,2 prosenttia vuoden 2017 vastaavasta ajanjaksosta. Elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hinnat nousivat 1,9 prosenttia. Alkoholijuomien ja tupakan hinnat nousivat tammi-toukokuussa puolestaan 6,8 prosenttia***. Käyttötavaroiden hinnat sen sijaan supistuivat 0,8 prosenttia vuodentakaisesta.
Tilaston taustatiedot
Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten kuukausittaisten myyntitietojen tilastointi toteutetaan Tilastokeskuksessa. Jäsenyritykset toimittavat kuukausittaiset tietonsa suoraan Tilastokeskukseen. Tiedot ilmoitetaan arvonlisäverollisina.
*Tilastossa mukana olevat jäsenyritysten ketjut ovat: K-Citymarket, K-Supermarket, K-Market, Neste K -liikenneasemat ja muut K-ruokakaupat, Alepa, Sale, Prisma, S-market, Herkku ja ABC, Lidl, Tokmanni, M-ketju, Minimani sekä R-kioski.
**Päivittäistavarakaupan hintaindeksi kuvaa elintarvikkeiden, alkoholittomien juomien, mietojen alkoholijuomien, tupakan, kodin kulutustavaroiden, nikotiinivalmisteiden, vitamiinien, puutarhatarvikkeiden, sisäkasvien ja -kukkien, lemmikkieläintuotteiden, sanoma- ja aikakauslehtien irtonumeroiden, henkilökohtaisten hygieniatuotteiden sekä kauneudenhoitotuotteiden hintakehitystä.
***Alkoholiveroa korotettiin 1.1.2018. Tupakkaveroa on korotettu vuosien 2017–2018 aikana 1.1.2017, 1.7.2017 ja 1.1.2018.
****Tilastokeskuksen laskema kuluttajahintaindeksi kuvaa Suomessa ostettujen tavaroiden ja palveluiden hintakehitystä ja sitä käytetään yleisenä inflaation mittarina. Kuluttajahintaindeksi on ketjuindeksi, jossa hyödykekoria ja painoja päivitetään vuosittain. Tilastokeskus on tarkistanut tammikuun 2016 alussa kuluttajahintaindeksin hyödykekorin ja uudistanut painorakenteen sekä siirtynyt käyttämään uutta perusvuotta 2015=100.
Lisätietoja: 
PTY, toimitusjohtaja Kari Luoto, p. 0400 688 708
Tilastokeskus, aktuaari Seija Karttunen p. 029 551 2741
Liitteet:
Päivittäistavaroiden vähittäismyynnin kehitys myymälätyypeittäin toukokuussa 2017 ja 2018 kuvioina ja taulukkoina (pdf)
Jaa julkaisu