Päivittäistavaroiden vähittäismyynti laski huhtikuussa 2,2 prosenttia edellisvuodesta

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten* päivittäistavaroiden vähittäismyynnin arvo oli huhtikuussa 1 393,1 miljoonaa euroa, mikä oli 2,2 prosenttia vähemmän kuin huhtikuussa 2017.

Päivittäistavarakaupan hintaindeksin** mukaan päivittäistavaroiden hinnat nousivat huhtikuussa 2,1 prosenttia vuoden 2017 huhtikuusta. Elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hinnat nousivat 1,7 prosenttia. Alkoholijuomien ja tupakan hinnat nousivat puolestaan 6,6 prosenttia***. Käyttötavaroiden hinnat sen sijaan supistuivat 0,6 prosenttia edellisvuoden huhtikuuhun verrattuna. Indeksi kuvaa päivittäistavarakaupoissa myytävien tuotteiden hintojen kehitystä. Kaikkien kuluttajahintojen vuosimuutos**** eli inflaatio oli huhtikuussa 0,8 prosenttia. Myös maaliskuussa inflaatio oli 0,8 prosenttia.
Päivittäistavaroiden myynti laski huhtikuussa hypermarketeissa ja valintamyymälöissä. Hypermarkettien myynti supistui 8,2 prosenttia ja valintamyymälöiden puolestaan 7,8 prosenttia vuotta aiemmasta. Muissa myymälöissä myynti kasvoi. Suurten supermarkettien myynti lisääntyi 3,1 prosenttia, pienten supermarkettien 4,3 prosenttia ja pienmyymälöiden 1,2 prosenttia edellisvuoden huhtikuuhun verrattuna.
– Huhtikuussa myynnin kehitykseen vaikutti osaltaan pääsiäisen ajoittuminen tänä vuonna maalis-huhtikuun vaihteeseen, kun viime vuonna pääsiäinen oli huhtikuussa. Pääsiäisen ajoittuminen eri kuukausille näkyy erityisesti ruuan myynnin kehityksessä maalis-huhtikuun aikana, Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luoto toteaa.
Päivittäistavaroiden myynti kasvoi 3,4 prosenttia tammi-huhtikuussa
Päivittäistavaroiden myynti kasvoi tammi-huhtikuussa eniten pienissä supermarketeissa, yhteensä 8,7 prosenttia vuodentakaisesta. Suurten supermarkettien myynti lisääntyi samaan aikaan 7,1 prosenttia ja hypermarkettien myynti 2,3 prosenttia. Valintamyymälöissä ja pienmyymälöissä myynti supistui: valintamyymälöissä 6,4 prosenttia ja pienmyymälöissä puolestaan 2,0 prosenttia vuoden 2017 tammi-huhtikuuhun verrattuna.
Päivittäistavaroiden hinnat nousivat tammi-huhtikuussa yhteensä 2,2 prosenttia vuoden 2017 vastaavasta ajanjaksosta. Elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hinnat nousivat 1,8 prosenttia. Alkoholijuomien ja tupakan hinnat nousivat tammi-huhtikuussa puolestaan 6,8 prosenttia***. Käyttötavaroiden hinnat sen sijaan supistuivat 0,5 prosenttia vuodentakaisesta. 
Tilaston taustatiedot
Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten kuukausittaisten myyntitietojen tilastointi toteutetaan Tilastokeskuksessa. Jäsenyritykset toimittavat kuukausittaiset tietonsa suoraan Tilastokeskukseen. Tiedot ilmoitetaan arvonlisäverollisina.
*Tilastossa mukana olevat jäsenyritysten ketjut ovat: K-Citymarket, K-Supermarket, K-Market, Neste K -liikenneasemat ja muut K-ruokakaupat, Alepa, Sale, Prisma, S-market, Herkku ja ABC, Lidl, Tokmanni, M-ketju, Minimani sekä R-kioski.
**Päivittäistavarakaupan hintaindeksi kuvaa elintarvikkeiden, alkoholittomien juomien, mietojen alkoholijuomien, tupakan, kodin kulutustavaroiden, nikotiinivalmisteiden, vitamiinien, puutarhatarvikkeiden, sisäkasvien ja -kukkien, lemmikkieläintuotteiden, sanoma- ja aikakauslehtien irtonumeroiden, henkilökohtaisten hygieniatuotteiden sekä kauneudenhoitotuotteiden hintakehitystä.
***Alkoholiveroa korotettiin 1.1.2018. Tupakkaveroa on korotettu vuosien 2017–2018 aikana 1.1.2017, 1.7.2017 ja 1.1.2018.
****Tilastokeskuksen laskema kuluttajahintaindeksi kuvaa Suomessa ostettujen tavaroiden ja palveluiden hintakehitystä ja sitä käytetään yleisenä inflaation mittarina. Kuluttajahintaindeksi on ketjuindeksi, jossa hyödykekoria ja painoja päivitetään vuosittain. Tilastokeskus on tarkistanut tammikuun 2016 alussa kuluttajahintaindeksin hyödykekorin ja uudistanut painorakenteen sekä siirtynyt käyttämään uutta perusvuotta 2015=100.
Lisätietoja: 
PTY, toimitusjohtaja Kari Luoto, p. 0400 688 708
Tilastokeskus, aktuaari Seija Karttunen p. 029 551 2741
Liitteet:
Päivittäistavaroiden vähittäismyynnin kehitys myymälätyypeittäin huhtikuussa 2017 ja 2018 kuvioina ja taulukkoina (pdf)
Jaa julkaisu