Päivittäistavaroiden vähittäismyynti kasvoi maaliskuussa 8,6 prosenttia edellisvuodesta

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten* päivittäistavaroiden vähittäismyynnin arvo oli maaliskuussa 1 517,5 miljoonaa euroa, mikä oli 8,6 prosenttia enemmän kuin maaliskuussa 2017.

Päivittäistavarakaupan hintaindeksin** mukaan päivittäistavaroiden hinnat nousivat maaliskuussa 2,7 prosenttia vuoden 2017 maaliskuusta. Elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hinnat nousivat 2,5 prosenttia. Alkoholijuomien ja tupakan hinnat nousivat puolestaan 6,7 prosenttia***. Käyttötavaroiden hinnat sen sijaan supistuivat 0,8 prosenttia edellisvuoden maaliskuuhun verrattuna. Indeksi kuvaa päivittäistavarakaupoissa myytävien tuotteiden hintojen kehitystä. Kaikkien kuluttajahintojen vuosimuutos**** eli inflaatio oli maaliskuussa 0,8 prosenttia. Helmikuussa inflaatio oli 0,6 prosenttia.

– Maaliskuun erinomaisen myynnin kehityksen taustalla on osaltaan pääsiäisen ajoittuminen tänä vuonna maalis-huhtikuun vaihteeseen, kun viime vuonna pääsiäinen oli huhtikuussa. Pääsiäinen on ruokakaupan toiseksi suurin sesonki ja sen ajoittuminen eri kuukausille näkyy myynnin kehityksessä, Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luoto kertoo.

Päivittäistavaroiden myynti kasvoi maaliskuussa eniten pienissä supermarketeissa, kaikkiaan 12,5 prosenttia vuoden 2017 maaliskuuhun verrattuna. Suurten supermarkettien myynti kasvoi puolestaan 11,6 prosenttia ja hypermarkettien myynti 11,4 prosenttia. Valintamyymälöissä ja pienmyymälöissä myynti sen sijaan laski. Valintamyymälöissä myynti supistui maaliskuussa 5,7 prosenttia ja pienmyymälöissä 3,6 prosenttia vuotta aiempaan verrattuna.
Päivittäistavaroiden myynti kasvoi 5,5 prosenttia vuoden ensimmäisellä neljänneksellä
Päivittäistavaroiden myynti kasvoi tammi-maaliskuussa eniten pienissä supermarketeissa, yhteensä 10,4 prosenttia vuodentakaisesta. Suurten supermarkettien myynti lisääntyi samaan aikaan 8,6 prosenttia ja hypermarkettien myynti 6,2 prosenttia. Valintamyymälöissä ja pienmyymälöissä myynti supistui: valintamyymälöissä 5,9 prosenttia ja pienmyymälöissä puolestaan 3,1 prosenttia vuoden 2017 tammi-maaliskuuhun verrattuna.

– Kolme vuotta jatkuneen ruoan hintojen laskun jälkeen hintataso on kääntynyt nousuun kuluvan vuoden ensimmäisellä neljänneksellä. Myös myynnin volyymi kasvoi, mikä on ilahduttavaa koko kotimaisen elintarvikeketjun kannalta. Koko ruoka-ala työllistää 340 000 henkilöä eli noin 13 % kaikista Suomen työllisistä, Kari Luoto toteaa.

Päivittäistavaroiden hinnat nousivat tammi-maaliskuussa yhteensä 2,2 prosenttia vuoden 2017 vastaavasta ajanjaksosta. Elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hinnat nousivat 1,8 prosenttia. Alkoholijuomien ja tupakan hinnat nousivat tammi-maaliskuussa puolestaan 6,8 prosenttia***. Käyttötavaroiden hinnat sen sijaan supistuivat 0,5 prosenttia vuodentakaisesta. 

Tilaston taustatiedot
Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten kuukausittaisten myyntitietojen tilastointi toteutetaan Tilastokeskuksessa. Jäsenyritykset toimittavat kuukausittaiset tietonsa suoraan Tilastokeskukseen. Tiedot ilmoitetaan arvonlisäverollisina.
*Tilastossa mukana olevat jäsenyritysten ketjut ovat: K-Citymarket, K-Supermarket, K-Market, Neste K -liikenneasemat ja muut K-ruokakaupat, Alepa, Sale, Prisma, S-market, Herkku ja ABC, Lidl, Tokmanni, M-ketju, Minimani sekä R-kioski.
**Päivittäistavarakaupan hintaindeksi kuvaa elintarvikkeiden, alkoholittomien juomien, mietojen alkoholijuomien, tupakan, kodin kulutustavaroiden, nikotiinivalmisteiden, vitamiinien, puutarhatarvikkeiden, sisäkasvien ja -kukkien, lemmikkieläintuotteiden, sanoma- ja aikakauslehtien irtonumeroiden, henkilökohtaisten hygieniatuotteiden sekä kauneudenhoitotuotteiden hintakehitystä.
***Alkoholiveroa korotettiin 1.1.2018. Tupakkaveroa on korotettu vuosien 2017–2018 aikana 1.1.2017, 1.7.2017 ja 1.1.2018.
****Tilastokeskuksen laskema kuluttajahintaindeksi kuvaa Suomessa ostettujen tavaroiden ja palveluiden hintakehitystä ja sitä käytetään yleisenä inflaation mittarina. Kuluttajahintaindeksi on ketjuindeksi, jossa hyödykekoria ja painoja päivitetään vuosittain. Tilastokeskus on tarkistanut tammikuun 2016 alussa kuluttajahintaindeksin hyödykekorin ja uudistanut painorakenteen sekä siirtynyt käyttämään uutta perusvuotta 2015=100.
Lisätietoja: 
PTY, toimitusjohtaja Kari Luoto, p. 0400 688 708
Tilastokeskus, aktuaari Seija Karttunen p. 029 551 2741
Liitteet:
Päivittäistavaroiden vähittäismyynnin kehitys myymälätyypeittäin maaliskuussa 2017 ja 2018 kuvioina ja taulukkoina (pdf)
Jaa julkaisu