Päivittäistavaroiden vähittäismyynti kasvoi helmikuussa 3,4 prosenttia edellisvuodesta

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten* päivittäistavaroiden vähittäismyynnin arvo oli helmikuussa 1 272,1 miljoonaa euroa, mikä oli 3,4 prosenttia enemmän kuin helmikuussa 2017.

Päivittäistavarakaupan hintaindeksin** mukaan päivittäistavaroiden hinnat nousivat helmikuussa 1,8 prosenttia vuoden 2017 helmikuusta. Elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hinnat nousivat 1,3 prosenttia. Alkoholijuomien ja tupakan hinnat nousivat puolestaan 6,9 prosenttia***. Käyttötavaroiden hinnat sen sijaan supistuivat 0,8 prosenttia edellisvuoden helmikuuhun verrattuna. Indeksi kuvaa päivittäistavarakaupoissa myytävien tuotteiden hintojen kehitystä. Kaikkien kuluttajahintojen vuosimuutos**** eli inflaatio oli helmikuussa 0,6 prosenttia. Tammikuussa inflaatio oli 0,8 prosenttia.
Päivittäistavaroiden myynti kasvoi helmikuussa eniten pienissä supermarketeissa, kaikkiaan 8,8 prosenttia vuoden 2017 helmikuuhun verrattuna. Suurten supermarkettien myynti kasvoi puolestaan 6,4 prosenttia ja hypermarkettien myynti 3,2 prosenttia. Valintamyymälöissä ja pienmyymälöissä myynti sen sijaan laski. Valintamyymälöissä myynti supistui helmikuussa 6,2 prosenttia ja pienmyymälöissä 5,7 prosenttia vuotta aiempaan verrattuna.
– Päivittäistavarakaupan myynnin kehitys on alkuvuonna ollut hyvällä tasolla. Erityisen vahvaa kasvu on ollut supermarketeissa, joiden yhteenlaskettu myynnin kasvu oli alkuvuonna +7,6 prosenttia. Aukiololain purkaminen poisti myös keinotekoiset kokorajoitteet ja myymälät ovat voineet kehittää toimintaansa vastaamaan todellista kuluttajakysyntää. Tällä hetkellä pienten ja suurten supermarkettien myynti on noin puolet (50,6 %) Suomen päivittäistavaramarkkinoista, Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luoto toteaa.
Päivittäistavaroiden myynti kasvoi 3,8 prosenttia tammi-helmikuussa
Päivittäistavaroiden myynti kasvoi tammi-helmikuussa eniten pienissä supermarketeissa, yhteensä 9,2 prosenttia vuodentakaisesta. Suurten supermarkettien myynti lisääntyi samaan aikaan 6,9 prosenttia ja hypermarkettien myynti 3,3 prosenttia. Valintamyymälöissä ja pienmyymälöissä myynti supistui: valintamyymälöissä 6,1 prosenttia ja pienmyymälöissä puolestaan 2,8 prosenttia vuoden 2017 tammi-helmikuuhun verrattuna.
Päivittäistavaroiden hinnat nousivat tammi-helmikuussa yhteensä 2,0 prosenttia vuoden 2017 vastaavasta ajanjaksosta. Elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hinnat nousivat 1,4 prosenttia. Alkoholijuomien ja tupakan hinnat nousivat tammi-helmikuussa puolestaan 6,9 prosenttia***. Käyttötavaroiden hinnat sen sijaan supistuivat 0,4 prosenttia vuodentakaisesta. 
Tilaston taustatiedot
Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten kuukausittaisten myyntitietojen tilastointi toteutetaan Tilastokeskuksessa. Jäsenyritykset toimittavat kuukausittaiset tietonsa suoraan Tilastokeskukseen. Tiedot ilmoitetaan arvonlisäverollisina.
*Tilastossa mukana olevat jäsenyritysten ketjut ovat: K-Citymarket, K-Supermarket, K-Market, Neste K -liikenneasemat ja muut K-ruokakaupat, Alepa, Sale, Prisma, S-market, Herkku ja ABC, Lidl, Tokmanni, M-ketju, Minimani sekä R-kioski.
**Päivittäistavarakaupan hintaindeksi kuvaa elintarvikkeiden, alkoholittomien juomien, mietojen alkoholijuomien, tupakan, kodin kulutustavaroiden, nikotiinivalmisteiden, vitamiinien, puutarhatarvikkeiden, sisäkasvien ja -kukkien, lemmikkieläintuotteiden, sanoma- ja aikakauslehtien irtonumeroiden, henkilökohtaisten hygieniatuotteiden sekä kauneudenhoitotuotteiden hintakehitystä.
***Alkoholiveroa korotettiin 1.1.2018. Tupakkaveroa on korotettu vuosien 2017–2018 aikana 1.1.2017, 1.7.2017 ja 1.1.2018.
****Tilastokeskuksen laskema kuluttajahintaindeksi kuvaa Suomessa ostettujen tavaroiden ja palveluiden hintakehitystä ja sitä käytetään yleisenä inflaation mittarina. Kuluttajahintaindeksi on ketjuindeksi, jossa hyödykekoria ja painoja päivitetään vuosittain. Tilastokeskus on tarkistanut tammikuun 2016 alussa kuluttajahintaindeksin hyödykekorin ja uudistanut painorakenteen sekä siirtynyt käyttämään uutta perusvuotta 2015=100.
Lisätietoja:
PTY, toimitusjohtaja Kari Luoto, p. 0400 688 708
Tilastokeskus, aktuaari Seija Karttunen p. 029 551 2741
Liitteet:
Päivittäistavaroiden vähittäismyynnin kehitys myymälätyypeittäin helmikuussa 2017 ja 2018 kuvioina ja taulukkoina (pdf)
Jaa julkaisu