Päivittäistavaroiden vähittäismyynti kasvoi tammikuussa 4,2 prosenttia edellisvuodesta

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten* päivittäistavaroiden vähittäismyynnin arvo oli tammikuussa 1 328,6 miljoonaa euroa, mikä oli 4,2 prosenttia enemmän kuin tammikuussa 2017.

Päivittäistavarakaupan hintaindeksin** mukaan päivittäistavaroiden hinnat nousivat tammikuussa 2,2 prosenttia vuoden 2017 tammikuusta. Elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hinnat nousivat 1,5 prosenttia. Käyttötavaroiden hinnat pysyivät sen sijaan vuodentakaisella tasollaan. Alkoholijuomien ja tupakan hinnat nousivat tammikuussa 6,9 prosenttia***. Indeksi kuvaa päivittäistavarakaupoissa myytävien tuotteiden hintojen kehitystä. Kaikkien kuluttajahintojen vuosimuutos**** eli inflaatio oli tammikuussa 0,8 prosenttia. Joulukuussa inflaatio oli 0,5 prosenttia.

– Tammikuun myynnin kehitys päivittäistavarakaupassa oli erinomainen. Päivittäistavaroiden pitkään jatkunut hintatason lasku pysähtyi viime vuoden lopulla ja tammikuussa hintataso nousi ensimmäistä kertaa kolmeen vuoteen. Erityisesti hintataso nousi alkoholissa ja tupakassa, joiden verotus kiristyi vuoden alussa, Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luoto toteaa.

Päivittäistavaroiden myynti kasvoi tammikuussa eniten pienissä supermarketeissa, kaikkiaan 10,2 prosenttia vuoden 2017 tammikuuhun verrattuna. Suurten supermarkettien myynti kasvoi puolestaan 7,2 prosenttia ja hypermarkettien myynti 3,4 prosenttia. Valintamyymälöissä ja pienmyymälöissä myynti sen sijaan laski. Valintamyymälöissä myynti supistui tammikuussa 5,3 prosenttia ja pienmyymälöissä 0,4 prosenttia vuotta aiempaan verrattuna.
Tilaston taustatiedot
Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten kuukausittaisten myyntitietojen tilastointi toteutetaan Tilastokeskuksessa. Jäsenyritykset toimittavat kuukausittaiset tietonsa suoraan Tilastokeskukseen. Tiedot ilmoitetaan arvonlisäverollisina.
*Tilastossa mukana olevat jäsenyritysten ketjut ovat: K-Citymarket, K-Supermarket, K-Market, Neste K -liikenneasemat ja muut K-ruokakaupat, Alepa, Sale, Prisma, S-market, Herkku ja ABC, Lidl, Tokmanni, M-ketju, Minimani sekä R-kioski.
**Päivittäistavarakaupan hintaindeksi kuvaa elintarvikkeiden, alkoholittomien juomien, mietojen alkoholijuomien, tupakan, kodin kulutustavaroiden, nikotiinivalmisteiden, vitamiinien, puutarhatarvikkeiden, sisäkasvien ja -kukkien, lemmikkieläintuotteiden, sanoma- ja aikakauslehtien irtonumeroiden, henkilökohtaisten hygieniatuotteiden sekä kauneudenhoitotuotteiden hintakehitystä.
***Alkoholiveroa korotettiin 1.1.2018. Tupakkaveroa on korotettu vuosien 2017–2018 aikana 1.1.2017, 1.7.2017 ja 1.1.2018.
****Tilastokeskuksen laskema kuluttajahintaindeksi kuvaa Suomessa ostettujen tavaroiden ja palveluiden hintakehitystä ja sitä käytetään yleisenä inflaation mittarina. Kuluttajahintaindeksi on ketjuindeksi, jossa hyödykekoria ja painoja päivitetään vuosittain. Tilastokeskus on tarkistanut tammikuun 2016 alussa kuluttajahintaindeksin hyödykekorin ja uudistanut painorakenteen sekä siirtynyt käyttämään uutta perusvuotta 2015=100.
Lisätietoja: 
PTY, toimitusjohtaja Kari Luoto, p. 0400 688 708
Tilastokeskus, aktuaari Seija Karttunen p. 029 551 2741
Liitteet:
Päivittäistavaroiden vähittäismyynnin kehitys myymälätyypeittäin tammikuussa 2017 ja 2018 kuvioina ja taulukkoina (pdf)
Jaa julkaisu