Tavaratalo- ja hypermarketketjujen liikevaihto kasvoi joulukuussa 5,3 prosenttia

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten tavaratalo- ja hypermarketketjujen* liikevaihto kasvoi joulukuussa 5,3 prosenttia edellisvuodesta ja liikevaihdon arvoksi kirjattiin 855,7 miljoonaa euroa.

Liikevaihto kasvoi joulukuussa kaikissa tuoteryhmissä. Pukeutumisen tuoteryhmässä liikevaihto kasvoi 5,6 prosenttia sekä kodin- ja vapaa-ajan tuoteryhmässä puolestaan 5,4 prosenttia verrattuna vuoden 2016 joulukuuhun. Yhteensä käyttötavaroiden tuoteryhmän osalta kasvua kertyi 5,4 prosenttia. Elintarvikkeiden tuoteryhmässä liikevaihto kasvoi joulukuussa 5,2 prosenttia.
– Tavaratalokaupparyhmän joulumyynti oli erittäin positiivinen. Erityisen ilahduttavaa oli käyttötavarakaupan yli 5 prosentin kehitys. Käyttötavarakaupan joulumyynti kasvoi vuonna 2017 ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2011, Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luoto toteaa. 
Tavaratalo- ja hypermarketketjujen liikevaihto laski vuonna 2017 yhteensä 0,5 prosenttia 
Liikevaihto laski pukeutumisen tuoteryhmässä 5,1 prosenttia sekä kodin- ja vapaa-ajan tuoteryhmässä 6,4 prosenttia edellisvuodesta. Kaikkiaan käyttötavaroiden tuoteryhmän liikevaihto supistui 6,1 prosenttia. Elintarvikkeiden tuoteryhmässä liikevaihto sen sijaan kasvoi 2,8 prosenttia vuoteen 2016 verrattuna.
– Tavaratalojen ja hypermarketketjujen myynti jäi hieman edellisvuodesta. Loppuvuonna kehitys oli kuitenkin selvästi alkuvuotta parempaa. Toivottavasti suunta vahvistuu kuluvana vuonna. Tätä tukee parantunut yleinen taloustilanne sekä kuluttajien vahvistunut luottamus omaan talouteen. Orastavaa hyvää kehitystä tulee tukea myös kotimaista ostovoimaa lisäävillä poliittisilla päätöksillä, Kari Luoto painottaa. 
Tilaston taustatiedot
Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten kuukausittaisten myyntitietojen tilastointi toteutetaan Tilastokeskuksessa. Jäsenyritykset toimittavat kuukausittaiset tietonsa suoraan Tilastokeskukseen. Tiedot ilmoitetaan ilman arvonlisäveroa. Tavaratalokaupan myyntiluvuissa on mukana myös verkkokaupan myynti.
*Jäsenyritysten tavaratalo- ja hypermarketketjut ovat: K-Citymarket, Prisma, Sokos, Stockmann, Tokmanni ja Minimani. Lisäksi mukana tilastossa on vertailuluvuissa Anttila-ketju ja sen konkurssipesä.
Lisätietoja: 
PTY, toimitusjohtaja Kari Luoto, p. 0400 688 708
Tilastokeskus, aktuaari Seija Karttunen p. 029 551 2741
Liitteet:
Tavaratalokaupan liikevaihdon kehitys tuoteryhmittäin joulukuussa 2017 ja 2016 kuvioina ja taulukkoina (pdf)
Jaa julkaisu