Päivittäistavaroiden vähittäismyynti kasvoi joulukuussa 2,8 prosenttia edellisvuodesta

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten* päivittäistavaroiden vähittäismyynnin arvo oli joulukuussa 1 622,4 miljoonaa euroa, mikä oli 2,8 prosenttia enemmän kuin joulukuussa 2016.

Päivittäistavarakaupan hintaindeksin** mukaan päivittäistavaroiden hinnat nousivat joulukuussa 0,3 prosenttia vuoden 2016 joulukuusta. Elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hinnat supistuivat 0,1 prosenttia ja käyttötavaroiden hinnat 1,3 prosenttia edellisvuodesta. Alkoholijuomien ja tupakan hinnat puolestaan nousivat 3,3 prosenttia vuodentakaisesta***. Indeksi kuvaa päivittäistavarakaupoissa myytävien tuotteiden hintojen kehitystä. Kaikkien kuluttajahintojen vuosimuutos**** eli inflaatio oli joulukuussa 0,5 prosenttia. Marraskuussa inflaatio oli 0,8 prosenttia.
– Päivittäistavarakaupan myynnin kehitys oli joulukuussa oli hyvä. Hyvin sujuneen joulukaupan lisäksi myyntiä saattoi siivittää juhlavuoden itsenäisyyspäivä, jota kuluttajat juhlistivat tavanomaista enemmän myös ruoan merkeissä, Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luoto kertoo. 
Päivittäistavaroiden myynti kasvoi joulukuussa eniten pienissä supermarketeissa, kaikkiaan 5,5 prosenttia vuoden 2016 joulukuuhun verrattuna. Suurten supermarkettien myynti kasvoi puolestaan 4,9 prosenttia ja hypermarkettien myynti 4,5 prosenttia. Valintamyymälöissä ja pienmyymälöissä myynti sen sijaan laski. Valintamyymälöissä myynti supistui joulukuussa 8,5 prosenttia ja pienmyymälöissä 0,4 prosenttia vuotta aiempaan verrattuna.
Päivittäistavaroiden myynti kasvoi 1,7 prosenttia vuoden 2017 aikana
Päivittäistavaroiden myynti kasvoi tammi-joulukuussa eniten suurissa supermarketeissa, joissa kasvua vuodentakaisesta kertyi 4,3 prosenttia. Pienten supermarkettien myynti lisääntyi samaan aikaan 3,9 prosenttia ja hypermarkettien myynti 2,2 prosenttia. Valintamyymälöissä ja pienmyymälöissä myynti supistui: valintamyymälöissä 5,7 prosenttia ja pienmyymälöissä puolestaan 3,3 prosenttia vuoden 2016 tammi-joulukuuhun verrattuna.
– Koko vuoden 2017 myynnin kasvu oli vahvinta neljään vuoteen. Eniten myyntiään kasvattivat supermarketit, jotka ovat pystyneet hyödyntämään parhaiten vapautuneita aukioloaikoja. Päivittäistavaroiden pitkään jatkunut hintojen lasku hidastui vuoden aikana ja kääntyi pieneen nousuun loppuvuonna. Edellisen kerran hintataso on noussut vuoden 2014 viimeisellä neljänneksellä, Kari Luoto toteaa. 
Päivittäistavaroiden hinnat laskivat tammi-joulukuussa yhteensä 0,1 prosenttia vuoden 2016 vastaavasta ajanjaksosta. Elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hinnat laskivat tammi- joulukuussa 0,9 prosenttia. Myös käyttötavaroiden hinnat supistuivat 1,3 prosenttia edellisvuodesta. Alkoholijuomien ja tupakan hinnat sen sijaan nousivat 4,2 prosenttia***.
Tilaston taustatiedot
Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten kuukausittaisten myyntitietojen tilastointi toteutetaan Tilastokeskuksessa. Jäsenyritykset toimittavat kuukausittaiset tietonsa suoraan Tilastokeskukseen. Tiedot ilmoitetaan arvonlisäverollisina.
*Tilastossa mukana olevat jäsenyritysten ketjut ovat: K-Citymarket, K-Supermarket, K-Market (mukaan lukien entiset Siwat ja Valintatalot), Neste K -liikenneasemat ja muut K-ruokakaupat, Alepa, Sale, Prisma, S-market ja ABC, Lidl, Stockmann, Tokmanni, M-ketju, Minimani sekä R-kioski.
**Päivittäistavarakaupan hintaindeksi kuvaa elintarvikkeiden, alkoholittomien juomien, mietojen alkoholijuomien, tupakan, kodin kulutustavaroiden, nikotiinivalmisteiden, vitamiinien, puutarhatarvikkeiden, sisäkasvien ja -kukkien, lemmikkieläintuotteiden, sanoma- ja aikakauslehtien irtonumeroiden, henkilökohtaisten hygieniatuotteiden sekä kauneudenhoitotuotteiden hintakehitystä.
***Tupakkaveroa on korotettu vuosien 2016–2017 aikana 1.1.2016, 1.7.2016, 1.1.2017 ja 1.7.2017.
****Tilastokeskuksen laskema kuluttajahintaindeksi kuvaa Suomessa ostettujen tavaroiden ja palveluiden hintakehitystä ja sitä käytetään yleisenä inflaation mittarina. Kuluttajahintaindeksi on ketjuindeksi, jossa hyödykekoria ja painoja päivitetään vuosittain. Tilastokeskus on tarkistanut tammikuun 2016 alussa kuluttajahintaindeksin hyödykekorin ja uudistanut painorakenteen sekä siirtynyt käyttämään uutta perusvuotta 2015=100.
Lisätietoja: 
PTY, toimitusjohtaja Kari Luoto, p. 0400 688 708
Tilastokeskus, aktuaari Seija Karttunen p. 029 551 2741
Liitteet:
Päivittäistavaroiden vähittäismyynnin kehitys myymälätyypeittäin joulukuussa 2016 ja 2017 kuvioina ja taulukkoina (pdf)
Jaa julkaisu