Uusi alkoholilaki tukee kotimarkkinoita

Eduskunta päätti uudesta alkoholilaista 19.12.2017. Laaja lakiuudistus sallii muun muassa enintään 5,5 % vahvuisten alkoholijuomien myynnin myös Alkon ulkopuolella, alkoholin vähittäismyyntiluvan saaneissa ruokakaupoissa ja kioskeissa. Uuden lainsäädännön myötä Suomessa siirrytään yhdestä Euroopan tiukimmista alkoholin sääntely-ympäristöistä kohti liberaalimpaa eurooppalaista mallia. Uusi laki tulee voimaan vuonna 2018.

– Tämä on tervetullut ja maltillinen uudistus, jota myös enemmistö suomalaisista tutkimusten mukaan kannattaa. On hienoa, että hallituksessa ja eduskunnassa oltiin valmiita uudistamaan alkoholipolitiikkaa. Päätös tukee kotimarkkinoita, vähentää matkustajatuontia ja siirtää verotuloja kotimaahan, Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luoto toteaa.

Alkoholin kokonaiskulutus ja nuorten alkoholinkäyttö ovat vähentyneet Suomessa useita vuosia eikä kännikulttuuria ihannoida. Yhä useammin alkoholi nähdään osana ruokakulttuuria ja ostopäätöksissä laatu korostuu määrän sijaan. Kehitystä ei kääntänyt myöskään kauppojen aukioloaikojen vapauttaminen vuonna 2016, joka toi 15 uutta kauppapäivää sekä lisätunteja viikonloppujen myyntiaikaan. Tänä vuonna kauppojen alkoholin myynti on edelleen laskenut.

– Kauppojen valikoimia tai kuluttajien valintoja lakiuudistus ei mullista. Keskiolut säilyy suosituimpana tuoteryhmänä johtuen tuotteiden hintaerosta ja suomalaisten makutottumuksista. Olennaisimpia muutoksia ovat perinteisen enintään 5,5 % vahvuisen lonkeron sekä uusien pienpanimotuotteiden tulo valikoimiin. Samalla uudistus vähentää Alkon sijoittumisesta aiheutuvaa kilpailun vääristymää ja on erityisen merkityksellinen pienten ruokakauppojen kannalta, Kari Luoto painottaa.

Lisätietoja:
Kari Luoto, toimitusjohtaja, Päivittäistavarakauppa ry
puh. 0400 688 708

Jaa julkaisu