Tavaratalo- ja hypermarketketjujen liikevaihto kasvoi syyskuussa 0,1 prosenttia

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten tavaratalo- ja hypermarketketjujen* liikevaihto kasvoi syyskuussa 0,1 prosenttia edellisvuodesta ja liikevaihdon arvoksi kirjattiin 546,9 miljoonaa euroa.

Liikevaihto laski syyskuussa pukeutumisen sekä kodin- ja vapaa-ajan tuoteryhmässä. Pukeutumisen tuoteryhmässä liikevaihto supistui 4,7 prosenttia ja kodin- ja vapaa-ajan tuoteryhmässä puolestaan 5,7 prosenttia vuotta aiempaan verrattuna. Kaikkiaan käyttötavaroiden tuoteryhmän liikevaihto laski 5,4 prosenttia. Elintarvikkeiden tuoteryhmässä liikevaihto sen sijaan kasvoi syyskuussa 3,2 prosenttia vuoden 2016 syyskuuhun verrattuna.

 – Käyttötavarakaupan tilastoa on tänä vuonna vääristänyt se, että Anttila-ketjun myynnit ovat mukana vuoden 2016 vertailuluvuissa, mutta eivät enää vuoden 2017 tiedoissa. Anttilan konkurssipesän loppuunmyynti alkoi heinäkuun lopussa 2016. Tämä syyskuu ja kuluvan vuoden viimeinen neljännes antavatkin todellisemman kuvan tavaratalokaupan myynnin kehityksestä, Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luoto toteaa.

Tavaratalo- ja hypermarketketjujen liikevaihto laski tammi-syyskuussa 1,7 prosenttia vuodentakaisesta

Liikevaihto laski tammi-syyskuussa pukeutumisen tuoteryhmässä 7,9 prosenttia ja kodin- ja vapaa-ajan tuoteryhmässä 9,6 prosenttia. Yhteensä käyttötavaroiden tuoteryhmän liikevaihto supistui näin ollen 9,1 prosenttia vuodentakaisesta. Elintarvikkeiden tuoteryhmässä liikevaihto sen sijaan kasvoi 2,5 prosenttia edellisvuoden tammi-syyskuuhun verrattuna.
Tilaston taustatiedot

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten kuukausittaisten myyntitietojen tilastointi toteutetaan Tilastokeskuksessa. Jäsenyritykset toimittavat kuukausittaiset tietonsa suoraan Tilastokeskukseen. Tiedot ilmoitetaan ilman arvonlisäveroa. Tavaratalokaupan myyntiluvuissa on mukana myös verkkokaupan myynti.

*Jäsenyritysten tavaratalo- ja hypermarketketjut ovat: K-Citymarket, Prisma, Sokos, Stockmann, Tokmanni ja Minimani. Lisäksi mukana tilastossa on vertailuluvuissa Anttila-ketju ja sen konkurssipesä.

Lisätietoja:
PTY, toimitusjohtaja Kari Luoto, p. 0400 688 708
Tilastokeskus, yliaktuaari Anna Mustonen p. 029 551 3651

Liitteet:
Tavaratalokaupan liikevaihdon kehitys tuoteryhmittäin syyskuussa 2017 ja 2016 kuvioina ja taulukkoina (pdf)

Jaa julkaisu