Tavaratalo- ja hypermarketketjujen liikevaihto laski elokuussa 2,3 prosenttia

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten tavaratalo- ja hypermarketketjujen* liikevaihto laski elokuussa 2,3 prosenttia edellisvuodesta ja liikevaihdon arvoksi kirjattiin 557,1 miljoonaa euroa.
Liikevaihto laski elokuussa pukeutumisen sekä kodin- ja vapaa-ajan tuoteryhmässä. Pukeutumisen tuoteryhmässä liikevaihto supistui 11,0 prosenttia ja kodin- ja vapaa-ajan tuoteryhmässä puolestaan 14,0 prosenttia vuotta aiempaan verrattuna. Kaikkiaan käyttötavaroiden tuoteryhmän liikevaihto laski 13,2 prosenttia. Elintarvikkeiden tuoteryhmässä liikevaihto sen sijaan kasvoi elokuussa 4,3 prosenttia vuoden 2016 elokuuhun verrattuna.
– Elokuun käyttötavarakaupan myynti laski selvästi. Merkittävin tekijä sen taustalla lienee Anttilan heinäkuun 2016 lopussa alkanut konkurssipesän loppuunmyynti. Anttila-ketjun myynnit ovat mukana vuoden 2016 vertailuluvuissa, mutta eivät enää vuoden 2017 tiedoissa. Tämän vuoden syyskuukaudet tulevat antamaan paremman kuvan käyttötavarakaupan kehityksestä, Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luoto toteaa.
Tavaratalo- ja hypermarketketjujen liikevaihto laski tammi-elokuussa 1,9 prosenttia vuodentakaisesta 
Liikevaihto laski tammi-elokuussa pukeutumisen tuoteryhmässä 8,3 prosenttia ja kodin- ja vapaa-ajan tuoteryhmässä 10,1 prosenttia. Yhteensä käyttötavaroiden tuoteryhmän liikevaihto supistui näin ollen 9,6 prosenttia vuodentakaisesta. Elintarvikkeiden tuoteryhmässä liikevaihto sen sijaan kasvoi 2,4 prosenttia edellisvuoden tammi-elokuuhun verrattuna.
Tilaston taustatiedot
Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten kuukausittaisten myyntitietojen tilastointi toteutetaan Tilastokeskuksessa. Jäsenyritykset toimittavat kuukausittaiset tietonsa suoraan Tilastokeskukseen. Tiedot ilmoitetaan ilman arvonlisäveroa. Tavaratalokaupan myyntiluvuissa on mukana myös verkkokaupan myynti.
*Jäsenyritysten tavaratalo- ja hypermarketketjut ovat: K-Citymarket, Prisma, Sokos, Stockmann, Tokmanni ja Minimani. Lisäksi mukana tilastossa on vertailuluvuissa Anttila-ketju ja sen konkurssipesä.

Lisätietoja:
PTY, toimitusjohtaja Kari Luoto, p. 0400 688 708
Tilastokeskus, aktuaari Seija Karttunen p. 029 551 2741

Liitteet:
Tavaratalokaupan liikevaihdon kehitys tuoteryhmittäin elokuussa 2017 ja 2016 kuvioina ja taulukkoina (pdf)

Jaa julkaisu