Kaupan vinkit Hävikkiviikolla ja Saa Syödä -sivustolla

Päivittäistavarakaupat ovat tehokkaita ruokahävikin vähentämisessä. Avainasemassa onnistumisessa ovat ammattitaitoinen henkilökunta sekä sähköiset ennuste- ja tilausjärjestelmät ja tehokas logistiikka. Myös vapautuneet aukioloajat ovat auttaneet pienentämään hävikkiä. Tuotteita voidaan lisäksi myydä alennetuilla hinnoilla parasta ennen -merkinnän tai viimeinen käyttöpäivä -päiväyksen lähestyessä.  

Kaupan hävikkityöhön voi nyt tutustua Saa Syödä -sivustolla tuoreiden videoiden avulla. Sivustolta löytyy hyviä vinkkejä siihen, miten kuluttaja voi kauppareissullaan vähentää omaa hävikkiään. Päivittäistavarakauppa on mukana myös parhaillaan vietettävässä Hävikkiviikossa.

Hävikki, jota kauppa ei pysty estämään lahjoitetaan ensisijassa ruoka-avuksi. Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyrityksillä on satoja yhteistyökumppaneita, jotka jakavat niiden lahjoittamaa ruoka-apua. Kaupan ruokahävikkiä hyödynnetään myös rehuna ja biopolttoaineiden raaka-aineena. Suomen kaupoista ei mene lainkaan ruokahävikkiä kaatopaikalle.

Kaupan hävikki väheni edellisestä vuodesta

Vuonna 2016 PTY:n jäsenyrityksissä hävikiksi päätyi 1,79 % elintarvikkeista. Edellisenä vuonna vertailukelpoinen luku oli 1,84 %. Lukuun sisältyvät ruoka-apuun annettavat tuotteet muuhun hyötykäyttöön kuten biokaasun, bioetanolin ja rehun valmistukseen menevän hävikin lisäksi. PTY julkaisee tunnuslukunsa kaupan ruokahävikistä nyt toista kertaa.

– Tavoitteellinen hävikin vähentäminen edellyttää luotettavaa mittaamista. Parhaat keinot toiminnan tehostamiseksi on jätettävä yritysten omaan harkintaan. Kehityksen suunta kaupassa on oikea, johtaja Ilkka Nieminen Päivittäistavarakauppa ry:stä tiivistää.

Hävikkiluku kuvaa päivittäistavarakaupan myymälöiden ja kaupan oman logistiikan tunnistettua elintarvikehävikkiä. Siihen on laskettu myynnistä esimerkiksi myyntiajan loppumisen, laadun heikkenemisen tai pakkausten rikkoutumisen takia poistetut elintarvikkeet. Lukuun ei lasketa varkaushävikkiä tai hinnanalennuksia, mutta ruoka-apu on mukana hävikkinä. Luku ei koske Foodservice-tukkukauppaa, joka toimittaa elintarvikkeita mm. ravintoloille ja julkishallinnon keittiöille. PTY on koostanut luvun jäsenyritysten ilmoittamista tiedoista koskien myymälöihin toimitettujen elintarvikkeiden määrää ja hävikin määrää tonneina.

Kuluttaja voi pienentää hävikkiä kaupassa ja kotona

Ostoslista on hyväksi koettu keino ostaa harkiten ja samalla vähentää hävikkiä kotona. Kotona tuotteiden käyttöikää voi pidentää säilyttämällä tuotteita oikeissa lämpötiloissa sekä pakastamalla. Kypsiä hedelmiä ja vihanneksia voi valita puolikypsien sijaan, jolloin makukin on parhaimmillaan. Samalla hävikki kaupassa vähenee.

– Jos ostettavan ruoan tietää kuluttavansa lähipäivinä, ei kaupan hyllystä tarvitse etsiä tuotetta, jossa myyntipäiviä on jäljellä eniten. Myös Parasta ennen ja viimeinen käyttöpäivä -merkintöjen eroon on hyvä kiinnittää huomiota. Parasta ennen -merkityt tuotteet ovat usein käyttökelpoisia päiväyksen ylittymisen jälkeenkin. Niiden osalta voi toimia ulkonäön, tuoksun ja maun perusteella, Ilkka Nieminen muistuttaa.

Lisätietoja:
Johtaja Ilkka Nieminen, Päivittäistavarakauppa ry
puh. 0500 422 216

Katso videoita ja lue lisää kaupan toimista hävikin vähentämiseksi Saa Syödä -sivustolta.

Lisätietoja Hävikkiviikosta: www.havikkiviikko.fi

Jaa julkaisu