Tavaratalo- ja hypermarketketjujen liikevaihto laski heinäkuussa 3,8 prosenttia

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten tavaratalo- ja hypermarketketjujen* liikevaihto laski heinäkuussa 3,8 prosenttia edellisvuodesta ja liikevaihdon arvoksi kirjattiin 562,9 miljoonaa euroa.
Liikevaihto laski heinäkuussa pukeutumisen sekä kodin- ja vapaa-ajan tuoteryhmässä. Pukeutumisen tuoteryhmässä liikevaihto supistui 9,3 prosenttia ja kodin- ja vapaa-ajan tuoteryhmässä puolestaan 15,5 prosenttia vuotta aiempaan verrattuna. Kaikkiaan käyttötavaroiden tuoteryhmän liikevaihto laski 13,9 prosenttia. Elintarvikkeiden tuoteryhmässä liikevaihto sen sijaan kasvoi heinäkuussa 2,4 prosenttia vuoden 2016 heinäkuuhun verrattuna.

– Heinäkuun käyttötavarakaupan myynti laski selvästi. Sitä selittänee osaltaan Anttilan viime vuoden heinäkuussa alkanut konkurssipesän loppuunmyynti. Anttila-ketjun myynnit ovat mukana vuoden 2016 vertailuluvuissa, mutta eivät enää vuoden 2017 tiedoissa. Uskon, että tulevan syksyn myynti antaakin tavaratalo- ja hypermarketkaupan kehityksestä todellisemman kuvan, Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luoto toteaa.

Tavaratalo- ja hypermarketketjujen liikevaihto laski tammi-heinäkuussa 1,9 prosenttia vuodentakaisesta 
Liikevaihto laski tammi-heinäkuussa pukeutumisen tuoteryhmässä 8,0 prosenttia ja kodin- ja vapaa-ajan tuoteryhmässä 9,5 prosenttia. Yhteensä käyttötavaroiden tuoteryhmän liikevaihto supistui näin ollen 9,1 prosenttia vuodentakaisesta. Elintarvikkeiden tuoteryhmässä liikevaihto sen sijaan kasvoi 2,2 prosenttia edellisvuoden tammi-heinäkuuhun verrattuna.
Tilaston taustatiedot
Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten kuukausittaisten myyntitietojen tilastointi toteutetaan Tilastokeskuksessa. Jäsenyritykset toimittavat kuukausittaiset tietonsa suoraan Tilastokeskukseen. Tiedot ilmoitetaan ilman arvonlisäveroa. Tavaratalokaupan myyntiluvuissa on mukana myös verkkokaupan myynti.
*Jäsenyritysten tavaratalo- ja hypermarketketjut ovat: K-Citymarket, Prisma, Sokos, Stockmann, Tokmanni ja Minimani. Lisäksi mukana tilastossa on vertailuluvuissa Anttila-ketju ja sen konkurssipesä.
Lisätietoja: 
PTY, toimitusjohtaja Kari Luoto, p. 0400 688 708
Tilastokeskus, yliaktuaari Milka Suomalainen p. 029 551 2912  
Tilastokeskus, aktuaari Seija Karttunen p. 029 551 2741
Liitteet:
Tavaratalokaupan liikevaihdon kehitys tuoteryhmittäin heinäkuussa 2017 ja 2016 kuvioina ja taulukkoina (pdf)
Jaa julkaisu