Päivittäistavaroiden vähittäismyynti kasvoi heinäkuussa 1,3 prosenttia edellisvuodesta

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten* päivittäistavaroiden vähittäismyynnin arvo oli heinäkuussa 1 490,3 miljoonaa euroa, mikä oli 1,3 prosenttia enemmän kuin heinäkuussa 2016.
Päivittäistavarakaupan hintaindeksin** mukaan päivittäistavaroiden hinnat laskivat heinäkuussa 0,6 prosenttia vuoden 2016 heinäkuusta. Elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hinnat supistuivat 1,5 prosenttia ja käyttötavaroiden hinnat 1,2 prosenttia edellisvuodesta. Alkoholijuomien ja tupakan hinnat puolestaan nousivat 3,8 prosenttia vuodentakaisesta***. Indeksi kuvaa päivittäistavarakaupoissa myytävien tuotteiden hintojen kehitystä. Kaikkien kuluttajahintojen vuosimuutos**** eli inflaatio oli heinäkuussa 0,5 prosenttia. Kesäkuussa inflaatio oli 0,7 prosenttia.

– Ilahduttavaa on, että päivittäistavarakaupan myynti jatkoi heinäkuussa tasaista, hiukan yli prosentin kasvua. Kuluttajien ostovoima kaipaa kuitenkin lisää tukea. Hallitus voi vaikuttaa kotitalouksien tilanteeseen ja kotimarkkinoihin tehokkaasti välttämällä veronkorotuksia, Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luoto tiivistää.

Päivittäistavaroiden myynti kasvoi heinäkuussa eniten pienissä supermarketeissa, kaikkiaan 5,3 prosenttia vuoden 2016 heinäkuuhun verrattuna. Suurten supermarkettien myynti lisääntyi puolestaan 4,4 prosenttia ja hypermarkettien myynti 1,5 prosenttia. Valintamyymälöissä ja pienmyymälöissä myynti sen sijaan laski. Valintamyymälöissä myynti supistui heinäkuussa 7,9 prosenttia ja pienmyymälöissä 2,9 prosenttia vuotta aiempaan verrattuna.
Päivittäistavaroiden myynti kasvoi 1,2 prosenttia tammi-heinäkuussa
Päivittäistavaroiden myynti kasvoi tammi-heinäkuussa eniten suurissa supermarketeissa, joissa kasvua vuodentakaisesta kertyi 3,8 prosenttia. Pienten supermarkettien myynti lisääntyi samaan aikaan 2,2 prosenttia ja hypermarkettien myynti 1,5 prosenttia. Pienmyymälöissä ja valintamyymälöissä myynti supistui: pienmyymälöissä 4,7 prosenttia ja valintamyymälöissä puolestaan 4,3 prosenttia vuoden 2016 tammi-heinäkuuhun verrattuna.
Päivittäistavaroiden hinnat laskivat tammi-heinäkuussa yhteensä 0,4 prosenttia vuoden 2016 vastaavasta ajanjaksosta. Elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hinnat laskivat tammi- heinäkuussa 1,4 prosenttia. Myös käyttötavaroiden hinnat supistuivat 1,2 prosenttia edellisvuodesta. Alkoholijuomien ja tupakan hinnat sen sijaan nousivat 4,7 prosenttia***.
Tilaston taustatiedot
Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten kuukausittaisten myyntitietojen tilastointi toteutetaan Tilastokeskuksessa. Jäsenyritykset toimittavat kuukausittaiset tietonsa suoraan Tilastokeskukseen. Tiedot ilmoitetaan arvonlisäverollisina.
*Tilastossa mukana olevat jäsenyritysten ketjut ovat: K-Citymarket, K-Supermarket, K-Market (mukaan lukien entiset Siwat ja Valintatalot), Neste K -liikenneasemat ja muut K-ruokakaupat, Alepa, Sale, Prisma, S-market ja ABC, Lidl, Stockmann, Tokmanni, M-ketju, Minimani sekä R-kioski.
**Päivittäistavarakaupan hintaindeksi kuvaa elintarvikkeiden, alkoholittomien juomien, mietojen alkoholijuomien, tupakan, kodin kulutustavaroiden, nikotiinivalmisteiden, vitamiinien, puutarhatarvikkeiden, sisäkasvien ja -kukkien, lemmikkieläintuotteiden, sanoma- ja aikakauslehtien irtonumeroiden, henkilökohtaisten hygieniatuotteiden sekä kauneudenhoitotuotteiden hintakehitystä.
***Tupakkaveroa on korotettu vuosien 2016–2017 aikana 1.1.2016, 1.7.2016, 1.1.2017 ja 1.7.2017.
****Tilastokeskuksen laskema kuluttajahintaindeksi kuvaa Suomessa ostettujen tavaroiden ja palveluiden hintakehitystä ja sitä käytetään yleisenä inflaation mittarina. Kuluttajahintaindeksi on ketjuindeksi, jossa hyödykekoria ja painoja päivitetään vuosittain. Tilastokeskus on tarkistanut tammikuun 2016 alussa kuluttajahintaindeksin hyödykekorin ja uudistanut painorakenteen sekä siirtynyt käyttämään uutta perusvuotta 2015=100.
Lisätietoja: 
PTY, toimitusjohtaja Kari Luoto, p. 0400 688 708
Tilastokeskus, yliaktuaari Milka Suomalainen p. 029 551 2912
Tilastokeskus, aktuaari Seija Karttunen p. 029 551 2741
Liitteet:
Päivittäistavaroiden vähittäismyynnin kehitys myymälätyypeittäin heinäkuussa 2016 ja 2017 kuvioina ja taulukkoina (pdf)
Jaa julkaisu