Tavaratalo- ja hypermarketketjujen liikevaihto kasvoi kesäkuussa 1,4 %

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten tavaratalo- ja hypermarketketjujen* liikevaihto kasvoi kesäkuussa 1,4 prosenttia edellisvuodesta ja liikevaihdon arvoksi kirjattiin 592,7 miljoonaa euroa.

Liikevaihto kasvoi kesäkuussa elintarvikkeiden tuoteryhmässä 3,5 prosenttia. Pukeutumisen tuoteryhmässä liikevaihto kasvoi 0,2 prosenttia, kun sen sijaan kodin- ja vapaa-ajan tuoteryhmässä liikevaihto supistui 3,4 prosenttia vuodentakaiseen verrattuna. Kaikkiaan käyttötavaroiden tuoteryhmän liikevaihto laski 2,4 prosenttia vuoden 2016 kesäkuuhun verrattuna.

Tavaratalo- ja hypermarketketjujen liikevaihto laski vuoden alkupuoliskolla 1,5 prosenttia

Liikevaihto laski tammi-kesäkuussa pukeutumisen tuoteryhmässä 7,7 prosenttia ja kodin- ja vapaa-ajan tuoteryhmässä 8,3 prosenttia. Yhteensä käyttötavaroiden tuoteryhmän liikevaihto supistui näin ollen 8,2 prosenttia vuodentakaisesta. Elintarvikkeiden tuoteryhmässä liikevaihto sen sijaan kasvoi 2,1 prosenttia edellisvuoden tammi-kesäkuuhun verrattuna.

– Alkuvuonna käyttötavarakaupan tilastoa on vääristänyt se, että Anttila-ketjun myynnit ovat mukana vuoden 2016 vertailuluvuissa, mutta eivät enää vuoden 2017 tiedoissa. Kuluvan vuoden viimeiset kuukaudet tulevat antamaan todellisemman kuvan tavaratalokaupan myynnin kehityksestä. Kotimarkkinoilla toimivien yritysten kannalta kuluttajien ostovoimaa vahvistavat toimenpiteet ovat nyt tärkeitä. Toivottavasti tämä tulee näkymään myös tulevan budjettiriihen päätöksissä, Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luoto painottaa.

Tilaston taustatiedot

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten kuukausittaisten myyntitietojen tilastointi toteutetaan Tilastokeskuksessa. Jäsenyritykset toimittavat kuukausittaiset tietonsa suoraan Tilastokeskukseen. Tiedot ilmoitetaan ilman arvonlisäveroa. Tavaratalokaupan myyntiluvuissa on mukana myös verkkokaupan myynti.

*Jäsenyritysten tavaratalo- ja hypermarketketjut ovat: K-Citymarket, Prisma, Sokos, Stockmann, Tokmanni ja Minimani. Lisäksi mukana tilastossa on vertailuluvuissa Anttila-ketju ja sen konkurssipesä.

Lisätietoja:
PTY, toimitusjohtaja Kari Luoto, p. 0400 688 708
Tilastokeskus, yliaktuaari Milka Suomalainen p. 029 551 2912 
Tilastokeskus, aktuaari Seija Karttunen p. 029 551 2741

Liitteet:

  • Tavaratalokaupan liikevaihdon kehitys tuoteryhmittäin kesäkuussa 2017 ja 2016 kuvioina ja taulukkoina (pdf)
Jaa julkaisu