Päivittäistavaroiden vähittäismyynti kasvoi kesäkuussa 2,1 % edellisvuodesta

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten* päivittäistavaroiden vähittäismyynnin arvo oli kesäkuussa 1 489,7 miljoonaa euroa, mikä oli 2,1 prosenttia enemmän kuin kesäkuussa 2016.

Päivittäistavarakaupan hintaindeksin** päivittäistavaroiden hinnat laskivat kesäkuussa 0,1 prosenttia vuoden 2016 kesäkuusta. Elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hinnat supistuivat 1,0 prosenttia ja käyttötavaroiden hinnat 0,9 prosenttia edellisvuodesta. Alkoholijuomien ja tupakan hinnat puolestaan nousivat 4,8 prosenttia vuodentakaisesta***. Indeksi kuvaa päivittäistavarakaupoissa myytävien tuotteiden hintojen kehitystä. Kaikkien kuluttajahintojen vuosimuutos**** eli inflaatio oli kesäkuussa 0,7 prosenttia. Myös toukokuussa inflaatio oli 0,7 prosenttia.

Päivittäistavaroiden myynti kasvoi kesäkuussa eniten pienissä supermarketeissa, kaikkiaan 5,7 prosenttia vuoden 2016 kesäkuuhun verrattuna. Suurten supermarkettien myynti lisääntyi puolestaan 4,9 prosenttia ja hypermarkettien myynti 2,6 prosenttia. Valintamyymälöissä ja pienmyymälöissä myynti sen sijaan laski. Valintamyymälöissä myynti supistui kesäkuussa 7,0 prosenttia ja pienmyymälöissä 3,3 prosenttia vuotta aiempaan verrattuna.

Päivittäistavaroiden myynti kasvoi vuoden alkupuoliskolla 1,2 prosenttia

Päivittäistavaroiden myynti kasvoi tammi-kesäkuussa eniten suurissa supermarketeissa, joissa kasvua vuodentakaisesta kertyi 3,7 prosenttia. Pienten supermarkettien myynti lisääntyi samaan aikaan 1,6 prosenttia ja hypermarkettien myynti 1,5 prosenttia. Pienmyymälöissä ja valintamyymälöissä myynti supistui, pienmyymälöissä 5,0 prosenttia ja valintamyymälöissä puolestaan 3,7 prosenttia vuoden 2016 tammi-kesäkuuhun verrattuna.

Päivittäistavaroiden hinnat laskivat tammi-kesäkuussa yhteensä 0,3 prosenttia vuoden 2016 vastaavasta ajanjaksosta. Elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hinnat laskivat tammi- kesäkuussa 1,4 prosenttia. Myös käyttötavaroiden hinnat supistuivat 1,1 prosenttia edellisvuodesta. Alkoholijuomien ja tupakan hinnat sen sijaan nousivat 4,9 prosenttia***.

– Vuoden 2017 ensimmäisellä puoliskolla päivittäistavarakaupan kasvu on jatkunut samalla tasolla kuin vuonna 2016. Kehitystä voidaan pitää kohtuullisen hyvänä kun huomioidaan, että elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hinta on samaan aikaan laskenut 1,4 %. Pitkään jatkunut ruoan hintatason aleneminen on edesauttanut myynnin volyymin kasvua. Se on jatkunut jo kaksi vuotta. On tärkeää, että koko elintarvikeketjua hyödyttävää kasvua ja kuluttajien vahvistunutta luottamusta ei nyt tukahduteta esimerkiksi kulutusveroja nostamalla, Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luoto toteaa.

Tilaston taustatiedot

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten kuukausittaisten myyntitietojen tilastointi toteutetaan Tilastokeskuksessa. Jäsenyritykset toimittavat kuukausittaiset tietonsa suoraan Tilastokeskukseen. Tiedot ilmoitetaan arvonlisäverollisina.

*Tilastossa mukana olevat jäsenyritysten ketjut ovat: K-Citymarket, K-Supermarket, K-Market (mukaan lukien entiset Siwat ja Valintatalot), Neste K -liikenneasemat ja muut K-ruokakaupat, Alepa, Sale, Prisma, S-market ja ABC, Lidl, Stockmann, Tokmanni, M-ketju, Minimani sekä R-kioski.

**Päivittäistavarakaupan hintaindeksi kuvaa elintarvikkeiden, alkoholittomien juomien, mietojen alkoholijuomien, tupakan, kodin kulutustavaroiden, nikotiinivalmisteiden, vitamiinien, puutarhatarvikkeiden, sisäkasvien ja -kukkien, lemmikkieläintuotteiden, sanoma- ja aikakauslehtien irtonumeroiden, henkilökohtaisten hygieniatuotteiden sekä kauneudenhoitotuotteiden hintakehitystä.

***Tupakkaveroa on korotettu vuosien 2016–2017 aikana 1.1.2016, 1.7.2016 ja 1.1.2017.

****Tilastokeskuksen laskema kuluttajahintaindeksi kuvaa Suomessa ostettujen tavaroiden ja palveluiden hintakehitystä ja sitä käytetään yleisenä inflaation mittarina. Kuluttajahintaindeksi on ketjuindeksi, jossa hyödykekoria ja painoja päivitetään vuosittain. Tilastokeskus on tarkistanut tammikuun 2016 alussa kuluttajahintaindeksin hyödykekorin ja uudistanut painorakenteen sekä siirtynyt käyttämään uutta perusvuotta 2015=100.

Lisätietoja:
PTY, toimitusjohtaja Kari Luoto, p. 0400 688 708
Tilastokeskus, yliaktuaari Milka Suomalainen p. 029 551 2912
Tilastokeskus, aktuaari Seija Karttunen p. 029 551 2741

Liitteet:

Jaa julkaisu