Päivittäistavaroiden vähittäismyynti kasvoi toukokuussa 0,9 prosenttia edellisvuodesta

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten* päivittäistavaroiden vähittäismyynnin arvo oli toukokuussa 1 422,0 miljoonaa euroa, mikä oli 0,9 prosenttia enemmän kuin toukokuussa 2016.

Päivittäistavarakaupan hintaindeksin** mukaan päivittäistavaroiden hinnat olivat toukokuussa vuodentakaisella tasollaan. Elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hinnat supistuivat prosentin ja käyttötavaroiden hinnat puoli prosenttia edellisvuodesta. Alkoholijuomien ja tupakan hinnat puolestaan nousivat 4,7 prosenttia vuodentakaisesta***. Indeksi kuvaa päivittäistavarakaupoissa myytävien tuotteiden hintojen kehitystä. Kaikkien kuluttajahintojen vuosimuutos**** eli inflaatio oli toukokuussa 0,7 prosenttia. Huhtikuussa inflaatio oli 0,8 prosenttia.

Päivittäistavaroiden myynti kasvoi toukokuussa eniten hypermarketeissa ja suurissa supermarketeissa, molemmissa 3,0 prosenttia vuoden 2016 toukokuuhun verrattuna. Myös pienten supermarkettien myynti lisääntyi 0,4 prosenttia vuodentakaisesta. Valintamyymälöissä ja pienmyymälöissä myynti sen sijaan laski. Valintamyymälöissä myynti supistui toukokuussa 4,9 prosenttia ja pienmyymälöissä 6,2 prosenttia vuotta aiempaan verrattuna.

Päivittäistavaroiden myynti kasvoi prosentin tammi-toukokuussa

Päivittäistavaroiden myynti kasvoi tammi-toukokuussa eniten suurissa supermarketeissa, joissa kasvua vuodentakaisesta kertyi 3,5 prosenttia. Pienten supermarkettien myynti lisääntyi samaan aikaan 0,7 prosenttia ja hypermarkettien myynti 1,3 prosenttia. Pienmyymälöissä ja valintamyymälöissä myynti supistui, pienmyymälöissä 5,4 prosenttia ja valintamyymälöissä puolestaan 2,9 prosenttia vuoden 2016 tammi-toukokuuhun verrattuna.

– Päivittäistavarakaupan hintakilpailu on jatkunut alkuvuoden erittäin kovana. Voimakkaimmin sen vaikutukset näkyvät pienten myymälöiden myynnin laskuna. Syksyllä eduskunnan käsittelyyn tuleva alkoholilain kokonaisuudistus tuleekin saada voimaan viimeistään 1.1.2018. Myytävien tuotteiden prosenttirajan nosto 5,5 prosenttiin ja valmistustaparajoitteen purkaminen vahvistavat erityisesti pienten ruokakauppojen kilpailukykyä ja tukevat näin koko maan kattavan myymäläverkoston säilymistä. Valikoiman laajentuminen ehkäisee ostoskäyntien siirtymistä suurempiin keskuksiin ja lisää samalla myös muiden tuotteiden myyntiä pienissä myymälöissä, Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luoto toteaa.

Päivittäistavaroiden hinnat laskivat tammi-toukokuussa yhteensä 0,4 prosenttia vuoden 2016 vastaavasta ajanjaksosta. Elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hinnat laskivat tammi- toukokuussa 1,5 prosenttia. Myös käyttötavaroiden hinnat supistuivat 1,2 prosenttia edellisvuodesta. Alkoholijuomien ja tupakan hinnat sen sijaan nousivat 4,9 prosenttia***.

Tilaston taustatiedot

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten kuukausittaisten myyntitietojen tilastointi toteutetaan Tilastokeskuksessa. Jäsenyritykset toimittavat kuukausittaiset tietonsa suoraan Tilastokeskukseen. Tiedot ilmoitetaan arvonlisäverollisina.

*Tilastossa mukana olevat jäsenyritysten ketjut ovat: K-Citymarket, K-Supermarket, K-Market, Neste K -liikenneasemat ja muut K-ruokakaupat, Alepa, Sale, Prisma, S-market ja ABC, Lidl, Stockmann, Tokmanni, M-ketju, Minimani sekä R-kioski.

**Päivittäistavarakaupan hintaindeksi kuvaa elintarvikkeiden, alkoholittomien juomien, mietojen alkoholijuomien, tupakan, kodin kulutustavaroiden, nikotiinivalmisteiden, vitamiinien, puutarhatarvikkeiden, sisäkasvien ja -kukkien, lemmikkieläintuotteiden, sanoma- ja aikakauslehtien irtonumeroiden, henkilökohtaisten hygieniatuotteiden sekä kauneudenhoitotuotteiden hintakehitystä.

***Tupakkaveroa on korotettu vuosien 2016–2017 aikana 1.1.2016, 1.7.2016 ja 1.1.2017.

****Tilastokeskuksen laskema kuluttajahintaindeksi kuvaa Suomessa ostettujen tavaroiden ja palveluiden hintakehitystä ja sitä käytetään yleisenä inflaation mittarina. Kuluttajahintaindeksi on ketjuindeksi, jossa hyödykekoria ja painoja päivitetään vuosittain. Tilastokeskus on tarkistanut tammikuun 2016 alussa kuluttajahintaindeksin hyödykekorin ja uudistanut painorakenteen sekä siirtynyt käyttämään uutta perusvuotta 2015=100.

Lisätietoja:
PTY, toimitusjohtaja Kari Luoto, p. 0400 688 708
Tilastokeskus, aktuaari Seija Karttunen p. 029 551 2741

Liitteet:

  • Päivittäistavaroiden vähittäismyynnin kehitys myymälätyypeittäin toukokuussa 2016 ja 2017 kuvioina ja taulukkoina (pdf)
Jaa julkaisu