Tavaratalo- ja hypermarketketjujen liikevaihto kasvoi huhtikuussa 0,3 prosenttia

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten tavaratalo- ja hypermarketketjujen* liikevaihto kasvoi huhtikuussa 0,3 prosenttia edellisvuodesta ja liikevaihdon arvoksi kirjattiin 579,6 miljoonaa euroa.

Liikevaihto kasvoi huhtikuussa elintarvikkeiden tuoteryhmässä 7,4 prosenttia vuodentakaiseen verrattuna. Käyttötavaroiden tuoteryhmän liikevaihto sen sijaan supistui. Pukeutumisen tuoteryhmässä liikevaihto laski huhtikuussa 14,0 prosenttia ja kodin- ja vapaa-ajan tuoteryhmässä 10,8 prosenttia. Kaikkiaan käyttötavaroiden tuoteryhmän liikevaihto laski 11,8 prosenttia vuoden 2016 huhtikuuhun verrattuna.
Myynnin kehitykseen vaikutti osaltaan pääsiäisen ajoittuminen tänä vuonna huhtikuulle, kun viime vuonna pääsiäinen oli maaliskuussa. Pääsiäisen ajoittuminen eri kuukausille näkyy erityisesti ruuan myynnin kehityksessä maalis-huhtikuun aikana.
Tavaratalo- ja hypermarketketjujen liikevaihto laski tammi-huhtikuussa 2,6 prosenttia vuodentakaisesta 
Liikevaihto laski tammi-huhtikuussa pukeutumisen tuoteryhmässä 9,4 prosenttia ja kodin- ja vapaa-ajan tuoteryhmässä 9,9 prosenttia. Yhteensä käyttötavaroiden tuoteryhmän liikevaihto supistui näin ollen 9,8 prosenttia vuodentakaisesta. Elintarvikkeiden tuoteryhmässä liikevaihto sen sijaan kasvoi 1,2 prosenttia edellisvuoden tammi-huhtikuuhun verrattuna.
– Huhtikuun ja koko alkuvuoden käyttötavarakaupan tilastoa vääristää se, että Anttila-ketjun myynnit ovat mukana vuoden 2016 vertailuluvuissa, mutta eivät enää vuoden 2017 tiedoissa, Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luoto toteaa.

Tilaston taustatiedot

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten kuukausittaisten myyntitietojen tilastointi toteutetaan Tilastokeskuksessa. Jäsenyritykset toimittavat kuukausittaiset tietonsa suoraan Tilastokeskukseen. Tiedot ilmoitetaan ilman arvonlisäveroa. Tavaratalokaupan myyntiluvuissa on mukana myös verkkokaupan myynti.
*Jäsenyritysten tavaratalo- ja hypermarketketjut ovat: K-Citymarket, Prisma, Sokos, Stockmann, Tokmanni ja Minimani. Lisäksi mukana tilastossa on vertailuluvuissa Anttila-ketju ja sen konkurssipesä.
Lisätietoja: 
PTY, toimitusjohtaja Kari Luoto, p. 0400 688 708  
Tilastokeskus, aktuaari Seija Karttunen p. 029 551 2741
Liitteet:
Tavaratalokaupan liikevaihdon kehitys tuoteryhmittäin huhtikuussa 2017 ja 2016 kuvioina ja taulukkona (pdf)
Jaa julkaisu