Päivittäistavaroiden vähittäismyynti kasvoi huhtikuussa 3,8 prosenttia edellisvuodesta

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten* päivittäistavaroiden vähittäismyynnin arvo oli huhtikuussa 1 427,8 miljoonaa euroa, mikä oli 3,8 prosenttia enemmän kuin huhtikuussa 2016.

Päivittäistavarakaupan hintaindeksin** mukaan päivittäistavaroiden hinnat laskivat huhtikuussa 0,6 prosenttia vuoden 2016 huhtikuusta. Elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hinnat supistuivat 1,7 prosenttia ja käyttötavaroiden hinnat 1,1 prosenttia edellisvuodesta. Alkoholijuomien ja tupakan hinnat puolestaan nousivat 4,8 prosenttia vuodentakaisesta***. Indeksi kuvaa päivittäistavarakaupoissa myytävien tuotteiden hintojen kehitystä. Kaikkien kuluttajahintojen vuosimuutos**** eli inflaatio oli huhtikuussa 0,8 prosenttia. Myös maaliskuussa inflaatio oli 0,8 prosenttia.
Päivittäistavaroiden myynti kasvoi huhtikuussa eniten hypermarketeissa, kaikkiaan 6,4 prosenttia. Myös suurten supermarkettien myynti lisääntyi 4,8 prosenttia ja pienten supermarkettien puolestaan 4,0 prosenttia vuoden 2016 huhtikuuhun verrattuna. Valintamyymälöiden ja pienmyymälöiden myynti sen sijaan laski. Valintamyymälöissä myynti supistui huhtikuussa 1,8 prosenttia ja pienmyymälöissä 5,3 prosenttia vuodentakaiseen verrattuna.
– Päivittäistavarakaupan pääsiäiskauppa onnistui tänä vuonna hyvin. Pääsiäinen ajoittui tänä vuonna huhtikuulle kun se vuonna 2016 oli maaliskuussa. Pääsiäiskauppaa arvioidessa tuleekin tarkastella sekä maalis- että huhtikuun myynnin kehityksiä yhdessä. Näiden kuukausien yhteenlaskettu myynnin kehitys oli 1,8 %. Erityisen hyvänä myynnin kehitystä voidaan pitää, kun huomioidaan, että alkuvuonna elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hintataso laski 1,6 %, Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luoto toteaa.
Päivittäistavaroiden myynti kasvoi 1,1 prosenttia tammi-huhtikuussa
Päivittäistavaroiden myynti kasvoi tammi-huhtikuussa eniten suurissa supermarketeissa, joissa kasvua vuodentakaisesta kertyi 3,6 prosenttia. Pienten supermarkettien myynti lisääntyi samaan aikaan 0,8 prosenttia ja hypermarkettien myynti 0,9 prosenttia. Pienmyymälöissä ja valintamyymälöissä myynti supistui, pienmyymälöissä 5,2 prosenttia ja valintamyymälöissä puolestaan 2,4 prosenttia vuoden 2016 tammi-huhtikuuhun verrattuna.
Päivittäistavaroiden hinnat laskivat tammi-huhtikuussa yhteensä 0,5 prosenttia vuoden 2016 vastaavasta ajanjaksosta. Elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hinnat laskivat tammi- huhtikuussa 1,6 prosenttia. Myös käyttötavaroiden hinnat supistuivat 1,4 prosenttia edellisvuodesta. Alkoholijuomien ja tupakan hinnat sen sijaan nousivat 5,0 prosenttia***.
Tilaston taustatiedot
Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten kuukausittaisten myyntitietojen tilastointi toteutetaan Tilastokeskuksessa. Jäsenyritykset toimittavat kuukausittaiset tietonsa suoraan Tilastokeskukseen. Tiedot ilmoitetaan arvonlisäverollisina.
*Tilastossa mukana olevat jäsenyritysten ketjut ovat: K-Citymarket, K-Supermarket, K-Market, Neste K -liikenneasemat ja muut K-ruokakaupat, Alepa, Sale, Prisma, S-market ja ABC, Valintatalo ja Siwa, Lidl, Stockmann, Tokmanni, M-ketju, Minimani sekä R-kioski.
**Päivittäistavarakaupan hintaindeksi kuvaa elintarvikkeiden, alkoholittomien juomien, mietojen alkoholijuomien, tupakan, kodin kulutustavaroiden, nikotiinivalmisteiden, vitamiinien, puutarhatarvikkeiden, sisäkasvien ja -kukkien, lemmikkieläintuotteiden, sanoma- ja aikakauslehtien irtonumeroiden, henkilökohtaisten hygieniatuotteiden sekä kauneudenhoitotuotteiden hintakehitystä.
***Tupakkaveroa on korotettu vuosien 2016–2017 aikana 1.1.2016, 1.7.2016 ja 1.1.2017.
****Tilastokeskuksen laskema kuluttajahintaindeksi kuvaa Suomessa ostettujen tavaroiden ja palveluiden hintakehitystä ja sitä käytetään yleisenä inflaation mittarina. Kuluttajahintaindeksi on ketjuindeksi, jossa hyödykekoria ja painoja päivitetään vuosittain. Tilastokeskus on tarkistanut tammikuun 2016 alussa kuluttajahintaindeksin hyödykekorin ja uudistanut painorakenteen sekä siirtynyt käyttämään uutta perusvuotta 2015=100.
Lisätietoja: 
PTY, toimitusjohtaja Kari Luoto, p. 0400 688 708
Tilastokeskus, aktuaari Seija Karttunen p. 029 551 2741
Liitteet:
Päivittäistavaroiden vähittäismyynnin kehitys myymälätyypeittäin huhtikuussa 2016 ja 2017 kuvioina ja taulukkoina (pdf)
Jaa julkaisu