Tavaratalo- ja hypermarketketjujen liikevaihto laski maaliskuussa

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten tavaratalo- ja hypermarketketjujen* liikevaihto laski maaliskuussa 3,0 prosenttia edellisvuodesta ja liikevaihdon arvoksi kirjattiin 548,9 miljoonaa euroa.

– Maaliskuun ja koko alkuvuoden käyttötavarakaupan tilastoa vääristää se, että Anttila-ketjun myynnit ovat mukana vuoden 2016 vertailuluvuissa, mutta eivät enää vuoden 2017 tiedoissa. Lisäksi myyntien vertailukelpoisuutta vaikeuttaa pääsiäisen sijoittuminen tänä vuonna huhtikuulle, kun viime vuonna pääsiäinen oli maaliskuussa. Pääsiäisen ajoittuminen eri kuukausille näkyy erityisesti ruuan myynnin kehityksessä maalis–huhtikuun aikana, Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luoto toteaa.
Liikevaihto laski maaliskuussa kodin- ja vapaa-ajan tuoteryhmässä 8,7 prosenttia, kun sen sijaan pukeutumisen tuoteryhmässä liikevaihto kasvoi 1,2 prosenttia vuodentakaiseen verrattuna. Kaikkiaan käyttötavaroiden tuoteryhmän liikevaihto supistui 6,2 prosenttia edellisvuodesta. Elintarvikkeiden tuoteryhmässä liikevaihto laski puolestaan 1,4 prosenttia vuoden 2016 maaliskuuhun verrattuna.
Tavaratalo- ja hypermarketketjujen liikevaihto laski tammi-maaliskuussa 3,7 prosenttia vuodentakaisesta 
Liikevaihto laski tammi-maaliskuussa pukeutumisen tuoteryhmässä 7,3 prosenttia vuoden 2016 tammi–maaliskuusta. Kodin- ja vapaa-ajan tuoteryhmän osalta laskua kertyi samaan aikaan 9,6 prosenttia. Yhteensä käyttötavaroiden tuoteryhmän liikevaihto supistui näin ollen 9,0 prosenttia vuodentakaisesta. Elintarvikkeiden tuoteryhmässä liikevaihto laski 0,9 prosenttia edellisvuoden tammi-maaliskuuhun verrattuna.
Tilaston taustatiedot
Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten kuukausittaisten myyntitietojen tilastointi toteutetaan Tilastokeskuksessa. Jäsenyritykset toimittavat kuukausittaiset tietonsa suoraan Tilastokeskukseen. Tiedot ilmoitetaan ilman arvonlisäveroa. Tavaratalokaupan myyntiluvuissa on mukana myös verkkokaupan myynti.
*Jäsenyritysten tavaratalo- ja hypermarketketjut ovat: K-Citymarket, Prisma, Sokos, Stockmann, Tokmanni ja Minimani. Lisäksi mukana tilastossa on vertailuluvuissa Anttila-ketju ja sen konkurssipesä.

Lisätietoja:
PTY, toimitusjohtaja Kari Luoto, p. 0400 688 708  
Tilastokeskus, aktuaari Seija Karttunen p. 029 551 2741
Liitteet:
Tavaratalokaupan liikevaihdon kehitys tuoteryhmittäin maaliskuussa 2017 ja 2016 kuvioina ja taulukkoina (pdf)
Jaa julkaisu