Tavaratalo- ja hypermarketketjujen liikevaihto laski helmikuussa

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten tavaratalo- ja hypermarketketjujen* liikevaihto laski helmikuussa 4,1 prosenttia edellisvuodesta ja liikevaihdon arvoksi kirjattiin 466,8 miljoonaa euroa.
– Helmikuun käyttötavarakaupan tilastoa vääristää se, että Anttila-ketjun myynnit ovat mukana vuoden 2016 vertailuluvuissa, mutta eivät enää vuoden 2017 tiedoissa. Kokonaisuutena kuitenkin käyttötavarakaupan kehitys on ollut vaisua jo pidemmän aikaa. Nyt kuluttajien luottamus omaan talouteensa näyttäisi olevan vahvistumassa. On todella tärkeää, että orastavan kasvun mahdollisuutta ei tukahduteta kulutusveroja lisäämällä, Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luoto painottaa.
Liikevaihto laski helmikuussa kaikissa tuoteryhmissä. Pukeutumisen tuoteryhmässä liikevaihto supistui 8,8 prosenttia ja kodin- ja vapaa-ajan tuoteryhmässä puolestaan 11,5 prosenttia vuodentakaiseen verrattuna. Kaikkiaan käyttötavaroiden tuoteryhmän liikevaihto laski 10,8 prosenttia vuoden 2016 helmikuuhun verrattuna. Elintarvikkeiden tuoteryhmän osalta liikevaihto laski helmikuussa 0,7 prosenttia. 
Helmikuussa tavaratalo- ja hypermarketketjujen liikevaihdon kehitykseen vaikutti osaltaan karkauspäivä vertailuvuonna 2016.
Tavaratalo- ja hypermarketketjujen liikevaihto laski tammi-helmikuussa 4,0 prosenttia vuodentakaisesta 
Liikevaihto laski tammi-helmikuussa pukeutumisen tuoteryhmässä 11,4 prosenttia vuoden 2016 tammi-helmikuusta. Kodin- ja vapaa-ajan tuoteryhmän osalta laskua kertyi samaan aikaan 10,1 prosenttia. Yhteensä käyttötavaroiden tuoteryhmän liikevaihto supistui näin ollen 10,5 prosenttia. Elintarvikkeiden tuoteryhmässä liikevaihto laski 0,6 prosenttia edellisvuoden tammi-helmikuuhun verrattuna.
Tilaston taustatiedot
Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten kuukausittaisten myyntitietojen tilastointi toteutetaan Tilastokeskuksessa. Jäsenyritykset toimittavat kuukausittaiset tietonsa suoraan Tilastokeskukseen. Tiedot ilmoitetaan ilman arvonlisäveroa. Tavaratalokaupan myyntiluvuissa on mukana myös verkkokaupan myynti.
*Jäsenyritysten tavaratalo- ja hypermarketketjut ovat: K-Citymarket, Prisma, Sokos, Stockmann, Tokmanni ja Minimani. Lisäksi mukana tilastossa on vuoden 2016 vertailuluvuissa Anttila-ketju ja sen konkurssipesä.
Lisätietoja: 
PTY, toimitusjohtaja Kari Luoto, p. 0400 688 708  
Tilastokeskus, aktuaari Seija Karttunen p. 029 551 2741
Liitteet:
Tavaratalokaupan liikevaihdon kehitys tuoteryhmittäin helmikuussa 2017 ja 2016 kuvioina ja taulukkoina (pdf)

Jaa julkaisu