Päivittäistavaroiden vähittäismyynti laski helmikuussa prosentin edellisvuodesta

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten* päivittäistavaroiden vähittäismyynnin arvo oli helmikuussa 1 232,7 miljoonaa euroa, mikä oli prosentin vähemmän kuin helmikuussa 2016. 
Päivittäistavarakaupan hintaindeksin** mukaan päivittäistavaroiden hinnat nousivat helmikuussa 0,3 prosenttia vuoden 2016 helmikuusta. Elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hinnat supistuivat 0,5 prosenttia ja käyttötavaroiden hinnat 1,2 prosenttia edellisvuodesta. Alkoholijuomien ja tupakan hinnat puolestaan nousivat 5,0 prosenttia vuodentakaisesta***. Indeksi kuvaa päivittäistavarakaupoissa myytävien tuotteiden hintojen kehitystä. Kaikkien kuluttajahintojen vuosimuutos**** eli inflaatio oli helmikuussa 1,2 prosenttia. Tammikuussa inflaatio oli 0,8 prosenttia.
– Tämän vuoden helmikuussa oli yksi myyntipäivä vähemmän kuin viime vuonna, jolloin oli karkausvuosi. Tämä veti päivittäistavarakaupan helmikuun myynnin kehityksen prosentin miinukselle. Vuonna 2016 päivittäistavarakauppa saatiin jälleen kasvu-uralle. Jotta tämä suunta jatkuu, on kuluttajien ostovoiman hyvä kehitys tärkeää myös ruokakaupan kannalta. Tässä tilanteessa tulisi ehdottomasti pidättäytyä kaikista kulutusverojen korotuksista, Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luoto toteaa.
Päivittäistavaroiden myynti supistui helmikuussa eniten pienmyymälöissä, joissa laskua vuodentakaisesta kertyi 5,3 prosenttia. Valintamyymälöiden myynti laski puolestaan 3,7 prosenttia ja pienten supermarkettien myynti 2,3 prosenttia. Myös hypermarkettien myynti väheni edellisvuoden helmikuuhun verrattuna 0,5 prosenttia. Myynti lisääntyi helmikuussa ainoastaan suurissa supermarketeissa, joissa kasvua oli 0,9 prosenttia vuodentakaisesta.
Päivittäistavaroiden myynti kasvoi 0,2 prosenttia tammi-helmikuussa
Päivittäistavaroiden myynti kasvoi tammi-helmikuussa suurissa supermarketeissa, mutta sen sijaan laski muissa myymälöissä. Suurten supermarkettien myynti kasvoi 3,2 prosenttia vuoden 2016 tammi-helmikuuhun verrattuna. Laskua edellisvuodesta kertyi eniten pienmyymälöissä, yhteensä 5,9 prosenttia. Valintamyymälöiden myynti supistui puolestaan 3,1 prosenttia. Pienten supermarkettien osalta myynti laski 0,2 prosenttia ja hypermarkettien osalta 0,4 prosenttia vuoden 2016 tammi-helmikuusta.
Päivittäistavaroiden hinnat laskivat tammi-helmikuussa yhteensä 0,4 prosenttia vuoden 2016 vastaavasta ajanjaksosta. Elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hinnat laskivat tammi-helmikuussa 1,4 prosenttia ja käyttötavaroiden hinnat 1,6 prosenttia edellisvuodesta. Alkoholijuomien ja tupakan hinnat sen sijaan nousivat 5,0 prosenttia***.
Tilaston taustatiedot
Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten kuukausittaisten myyntitietojen tilastointi toteutetaan Tilastokeskuksessa. Jäsenyritykset toimittavat kuukausittaiset tietonsa suoraan Tilastokeskukseen. Tiedot ilmoitetaan arvonlisäverollisina.
*Tilastossa mukana olevat jäsenyritysten ketjut ovat: K-Citymarket, K-Supermarket, K-Market, Neste K -liikenneasemat ja muut K-ruokakaupat, Alepa, Sale, Prisma, S-market ja ABC, Valintatalo ja Siwa, Lidl, Stockmann, Tokmanni, M-ketju, Minimani sekä R-kioski.
**Päivittäistavarakaupan hintaindeksi kuvaa elintarvikkeiden, alkoholittomien juomien, mietojen alkoholijuomien, tupakan, kodin kulutustavaroiden, nikotiinivalmisteiden, vitamiinien, puutarhatarvikkeiden, sisäkasvien ja -kukkien, lemmikkieläintuotteiden, sanoma- ja aikakauslehtien irtonumeroiden, henkilökohtaisten hygieniatuotteiden sekä kauneudenhoitotuotteiden hintakehitystä.
***Tupakkaveroa on korotettu vuosien 2016–2017 aikana 1.1.2016, 1.7.2016 ja 1.1.2017.
****Tilastokeskuksen laskema kuluttajahintaindeksi kuvaa Suomessa ostettujen tavaroiden ja palveluiden hintakehitystä ja sitä käytetään yleisenä inflaation mittarina. Kuluttajahintaindeksi on ketjuindeksi, jossa hyödykekoria ja painoja päivitetään vuosittain. Tilastokeskus on tarkistanut tammikuun 2016 alussa kuluttajahintaindeksin hyödykekorin ja uudistanut painorakenteen sekä siirtynyt käyttämään uutta perusvuotta 2015=100.
Lisätietoja:
PTY, toimitusjohtaja Kari Luoto, p. 0400 688 708
Tilastokeskus, aktuaari Seija Karttunen p. 029 551 2741
Liitteet:
Päivittäistavaroiden vähittäismyynnin kehitys myymälätyypeittäin helmikuussa 2016 ja 2017 kuvioina ja taulukkoina (pdf)
Päivittäistavarakaupan hintaindeksien kehitys helmikuussa 2016 ja 2017 kuviona ja taulukkona (pdf)

Jaa julkaisu